flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Hogyan verődnek vissza a hangok? És hogyan akadályozhatjuk ezt meg?

Szerző: Robi Közzétéve:

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy ha belépett egy üres vagy gyéren berendezett helyiségbe, az visszhangzott. Sokak problémája ez az új lakásba költözés esetében is, különösen akkor, ha folyamatában rendezik be a házat, nem egy komplett berendezést visznek magukkal lakástextilekkel, bútorokkal együtt. Ezt a gondot a hangvisszaverődés okozza, amit azonban a megfelelő módszerekkel meg lehet szüntetni.

Mit jelent a hangvisszaverődés?

hanghullámA hanghullámok visszaverődnek a falakról, így az adott helyiségben különböző irányú és erejű hanghullámok keletkeznek. A visszavert hangtér általában véve segít abban, hogy érzékeljük a távolságot és az irányt, azonban rendkívül zavaró tud lenni, ha a hang utórezgési ideje nagy: bezavar az eredeti hangba, ezzel pedig drasztikusan romlik az érthetőség és a minőség is, legyen szó zenéről vagy beszédről.

Amikor egy terem akusztikájáról beszélük, valójában arról van szó, hogy miként verődnek vissza a hangok. A legrosszabbul a klasszikus, szögletes helyiségek teljesítenek, ugyanakkor a boltíves, kerek formájú helyiségek esetében lényegesen jobb az akusztika. Egy jó akusztikájú teremben kihangsúlyozódnak azok a hangok, amiket hallani szeretnénk, míg a nem kívánt hangok elnyelődnek. A manapság használatos helyiségek nagy részében az akusztika magától nem a legjobb, ezért szükség van a különféle eszközökre ahhoz, hogy javítsunk rajta.

El lehet nyelni a nem kívánt hangokat

hang visszaverődés akusztikai diffúzor nélkülA hangelnyelés segít javítani az akusztikán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy igyekszünk különféle eszközökkel megakadályozni a hang visszaverődését, így csökkentve a visszhang kialakulásának lehetőségét. Ahhoz, hogy ezt elérjük, olyan eszközöket kell alkalmaznunk, amelyek tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy elnyeljék a hanghullámokat.

Egy színházba vagy moziterembe való belépéskor bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy hirtelen teljesen másképp hallja a hangokat: minden lényegesen halkabb, visszafogottabb, tompább. Ez nem véletlen, ugyanis ezeken a helyeken gondoskodnak a hangelnyelésről, hogy az előadás, a film hangjai kellően élesek és érthetőek legyenek.

Hogyan lehet elkerülni a hangvisszaverődést?

A hang visszaverődésének elkerülésére több eszköz is rendelkezésre áll. Ezek közül a textileket igen széles körben alkalmazzák: akusztikai szőnyegek, akusztikai függönyök, panelek segítenek abban, hogy a hangvisszaverődés ne okozhasson gondot.

Ha visszakanyarodunk a bevezetőhöz, a lakások visszhangossága is azért alakul ki, mert nagy, üres felületek állnak rendelkezésre, ahol a hangok vissza tudnak verődni. Az üres falfelületek, az üres padló mind-mind kiváló lehetőséget biztosít erre. Ha bekerülnek magas bútorok, függönyöket teszünk az ablakokra, szőnyegeket a padlóra, képeket, polcokat a falra, akkor a visszaverődés nagymértékben csökken, mert kisebb lesz az erre alkalmas felület.

Az akusztikai textilek ennél azért magasabb szintet képviselnek, de a lényeg ugyanez: el kell fedni velük azokat a felületeket, ahonnan a visszaverődés létrejöhet.

Hova kell tenni az akusztikai eszközöket?

elsodleges visszaverodes lefedeseAz előzőek alapján logikus, hogy a nagy, üres felületeket kell megcélozni, ahonnan a hangok vissza tudnak verődni. Mozitermekben láthattál példát arra, hogy minden egyes falat függöny fedett – nos, ezek nem egyszerű függönyök, hanem akusztikai függönyök, amik képesek elnyelni a zajokat. A padlót is akusztikai szőnyegek borítják ugyanezen célból, de panelek is kaphatók, amik segítenek a visszhangok megszüntetésében.

Az akusztikai textilek különleges szövésű, vastag anyagok, amik hatékonyak a mélyebb hangok elnyelésében is. Természetesen ezeknek a textileknek különböző tulajdonságaik lehetnek, amit leginkább a szövés határoz meg: mielőtt választasz, érdemes alaposan utánajárni annak, hogy a céljaidnak megfelelnek-e!

Csendes szoba akár otthon is

hangszigetelő szőnyegAz akusztikai textilek segítségével akár otthon is kialakíthatsz olyan helyiséget, ami mentes a visszhangoktól. Ez fontos lehet akkor, ha a munkád miatt szükséged van a tökéletes hangzásra, de akkor is jól jöhet, ha hangszeren játszol és sokat gyakorolsz a lakásodban, vagy ha egyszerűen csak szeretnél úgy filmet nézni, hogy magas minőségű a hangzás. A hőszigetelő függönyök és szőnyegek is rendkívül dekoratívak, sok változatban érhetők el, így biztosan találsz majd olyat, ami illik az otthonodba.

Innentől kezdve pedig már a felhasználáson van a hangsúly: ne feledd, hogy a nagy, üres felületeknél van rájuk szükség elsősorban! Kellemes „mellékhatás”, hogy hatékonyan megszűrik a kívülről jövő zajokat is, helyiségről helyiségre sem engedik át a hangok terjedését. Ez fontos lehet abban a tekintetben, hogy ne zavarják egymást az egy háztartásban élők: aki pihenni akar, megteheti egy csendessé tett hálószobában, aki a hangszerén gyakorolna, megteheti anélkül, hogy zavarnák a szomszéd helyiségből beszűrődő hangok. Az akusztikai textilekkel és egyéb eszközökkel igazán csendes, nyugodt környezetet teremthetsz magadnak otthon, akár pihenéshez, akár a munkához, akár a hobbid műveléséhez.

Kategória: Akusztikai blog