IK Multimedia iLoud Micro aktív stúdió hangfal teszt

Az olasz IK Multimédia cég kínálata az elmúlt években szintetizátorokkal, dobgépekkel bővült, és stúdió monitorokat is gyártanak.. A kettő közül a nagyobb méretű, az IK Multimedia iLoud MTM, középkategóriás közeli monitor, amely a pontos hangvisszaadásra és a semleges hangzásra helyezi a hangsúlyt. Korábban már teszteltük az iLoud MTM stúdió monitort.

IK Multimedia iLoud Micro jellemzői

IK Multimedia iLoud-Mico-stúdió monitor-teszt

Az MTM-eknek van egy kistestvére is; az IK Multimedia iLoud Micro Monitor. Ez a modell két kisebb aktív hangsugárzót tartalmaz, mindegyik egy 3”-os mély- és egy ¾”-es magassugárzóval, valamint egy előlapi mélyhang-porttal, és a kalibráló EQ-val rendelkezik. A csatlakozáshoz egy darab sztereó RCA és egyetlen 1/8”-os TRS sztereó bemenet áll rendelkezésre. Bluetooth kapcsolattal is lehetőségünk van zenét vagy filmet streamingelni.

iLoud Micro-hátoldala

Az MTM iLoud monitorok igen népszerűek. Az iLoud Micro kisebb mérete, a Bluetooth kapcsolat és az XLR vagy ¼”-os TS bemenetek hiánya miatt valószínűleg másik piacot céloz meg.
Az IK Multimedia iLoud Micro monitorok valóban kicsi méretűek. Az XLR-t és a ¼”-os TS jack kimenetek hiányoznak, így bizonyos csatlakoztatások esetében – külön kábelt kellett beszereznünk. Alapvető tartalom lejátszáshoz – például filmnézéshez – egyszerűen bekötöttük laptopunk fejhallgató kimenetét a hangszórókba, és már indulhatott is a mozizás.

Tesztelés

Az iLoud Micro stúdió hangfal abban különbözik az MTM hangfaltól, hogy mindkét hangszóró működtetéséhez csak egy tápegységre van szükség. Valószínűleg a hordozhatóság megkönnyítése érdekében a tápellátást és a hangot is az egyik hangszóróhoz továbbítják, ami ezután a hangot és az áramot a másik hangszóróhoz küldi.

A stúdiótól függően a hangszórókat mindkét irányban elhelyezhetjük, kihajtható talpakkal is felszerelték, amelyek megkönnyítik az íróasztaltól, vagy polctól való szeparációt. Mindkettő hangszóró alján mikrofonállvány csatlakozó található, így nem csak asztalra helyezhetjük.

A megadott frekvenciatartomány is jobb az átlagosnál, az 55 Hz-es tartomány felé tart. A hangszóró hátulján található kapcsolók lehetővé teszik a különböző EQ-beállításokat, amelyek megfelelnek az adott helyiséghez.

A kalibrációs EQ rendszerek önmagukban még nem elegendőek a szoba akusztikájának javítására. Ahhoz, hogy a helyiségek akusztikája megfelelő legyen, akusztikai hangelnyelő panelekre és akusztikai diffúzorokra is szükség van. Stúdiókban még fontosabb, hogy a felvett, vagy kevert zenei anyagok tökéletesek legyenek. A falak és a mennyezet visszaverik a hangokat, a visszhang megszüntetésére csakis akusztikai célokra kifejlesztett panelekkel lehet.

Az IK Multimedia iLoud Micro hangszóró gyártása során figyelembe vették a stúdiók és zenei produkciók készítőinek igényeit. A kalibráló EQ programtól kezdve, az elcsatoló talpakig; praktikus megoldásokkal segítenek a magas minőségű stúdió munkálatok létrehozásában. Elsősorban kisebb stúdiókba ajánljuk ezt a hangszórót.

A Bluetooth kapcsolat jóvoltából a streaming szolgáltatásokat is igénybe vehetjük. Nézhetjük a Netflixet, vagy hallgathatjuk a Spotify lejátszási listáit. A zenei mixek készítéséhez, keveréshez is kiválóak.
Sajnos a hangszórók hamar túlmelegednek. A DSP-nek kellene ezt szabályozni.

Megjelenés

A hangszóró rácsokat sajnos nem lehet eltávolítani. Habár ezek a fém rácsok a hangszórók védelmére szolgálnak, a hangminőséget negatívan befolyásolják. Igaz, hogy az iLoud Micro stúdió monitorok egyik fő előnye a hordozhatóság, mégis jobb lenne, ha a hangszóró rácsokat el lehetne távolítani.

A magassugárzó előlapján egy kis méretű hullámvezető található. A magassugárzó elhelyezkedése megakadályozza, hogy a legfelső tartományoknál túlságosan széles legyen a szóródás. A keskeny terelőlemez a diffrakciós problémákat küszöböli ki, ami szükséges is, mivel a magassugárzó elég közel van a hangszóró dobozhoz.

Mérete: 180mm x 195mm x 90mm, súlya: 1,7 kg. A frekvencia átvitel: 45Hz – 22kHz.

Ítélet

Ennek az aktív stúdió monitornak az egyik fő előnye a hordozhatóság, kompakt méretének, és a Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően. A DSP korrekció jóvoltából az alacsony tartományok is tisztán szólnak. Elsősorban kisebb stúdiókba ajánljuk.

Pontos, dinamikus hangzása miatt ideális referencia monitor. A hallgatási pozíciótól függetlenül tisztán, egyenletesen sugározza a hangokat. Zenei keverésekhez, mixekhez nagyszerű választás.

Negatívumként az XLR vagy ¼”-os TS bemenetek hiányát, és a korai túlmelegedést említenénk meg. Az EQ beállítások nem a legoptimálisabbak. A hangszóró rács nem túl esztétikus és a hangminőségen is ront valamennyit.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts