IK Multimedia iLoud MTM stúdió hangfal tesztelés

Az iLoud MTM ideális választás azoknak, akik profi keveréshez keresnek kompakt méretű stúdió hangszórót, vagy azoknak, akiknek kevés hely áll rendelkezésükre a hangfal elhelyezésére. Részletgazdag hangzású, otthoni stúdiókba is kiváló.

IK Multimedia iLoud MTM jellemzői

ik multimedia iloud mtm-stúdió hangfal-teszt

Típus: 2-utas/3 hangszóró két erősítővel, digitálisan vezérelt stúdiómonitor

LF meghajtók: 2 x 3,5 ”polipropilén, egyedi gyártású középsugárzó

HF meghajtó: 1 ”alacsony torzítású, hátsó kamrás selyemdóm magassugárzó

Akusztikus kialakítás: DSP hangolású basszusreflex

Az erősítők száma hangszórónként: 2

Erősítők típusa: Nagy hatékonyságú D osztály

Teljes teljesítmény: 100 W RMS

LF teljesítmény: 70W RMS

HF teljesítmény: 30W RMS

Crossover típus: Lineáris fázisú változó sorrend

Keresztezési frekvencia: 3,1 kHz

Frekvencia átvitel: 50 Hz -től 24 kHz -ig +/- 2dB (40 Hz -6 dB, ha nem megfelelő, -3 dB, ha cal)

Fázisválasz: A rendszer koherens marad +/- 15 ° -on belül 200 Hz és 20 kHz között

Érzékenység +4dBu esetén: A 0dBu jel 100 dB SPL -t generál 1 m -en

Érzékenység -10dBV esetén: -11dBu jel esetén 100 dB SPL @ 1 m

Maximális SPL @ 1 m, egy hangszóró lejátszása a tengelyen: 103 dB a 200 Hz -es szinuszhullámtól, 95 dB 100 Hz -es szinuszon, 93 dB rózsaszín zaj

Elhelyezés beállítása: Kézi kapcsolók az LF Extension, LF trim, HF trim, Desk pozícióhoz

LF kiterjesztés: kapcsoló A frekvenciaválasz -3dB pontját állítja be 40, 50 vagy 60 Hz -en

LF kapcsoló: Alacsony polc, +2dB vagy -3dB 100 Hz -től lefelé

HF kapcsoló: magas polc, +2dB vagy -2dB 8 kHz -től felfelé

Asztali kapcsoló: -4dB 160 Hz -en és +1dB 1,8 kHz -en

Kalibrálás: Teljesen automatikus és beépített digitális kalibrálás, mikrofon mellékelve

Mérő mikrofon: Körirányú, Mems alapú precíziós mérőmikrofon

Teljes DSP vezérlés

Csatlakozók: 1x kombinált XLR-1/4 ”TRS kiegyensúlyozott bemenet; 1/8 ”TS ARC mikrofon bemenet, 1 db B típusú USB (csak szervizben), AC POWER aljzat

Teljesítményigény: 90-240 V AC, automatikus tartomány, 50 vagy 60 Hz, 120 W maximális fogyasztás

Az iLoud MTM egy kompakt, aktív stúdiómonitor. Mérete 264x160x130mm, súlya mindössze 2,5 kg. Az iLoud MTM egy olyan linearizációs rendszerrel rendelkezik, amely valós idejű teljesítményjavítást biztosít a kiváló hangzáshoz. A speciális kialakítás biztosítja az optimális, egyenletes hangszórást, ami a megfelelő akusztika egyik alapfeltétele. Kompakt méreteivel gyakorlatilag bárhol elfér. A gumitalp lehetővé teszi a hangszóró vízszintes elhelyezését. Az iLoud MTM -et akár 20 fokban is dönthetjük az asztalra helyezéskor.

Három kalibrálási beállítás közül választhatunk. Az IK saját fejlesztésű ARC kalibrációs rendszere a mérőmikrofon segítségével kompenzálja a szoba akusztikáját.

Összesen 100 W teljesítményű, 103 dB a maximális hangnyomás. A fedélzeti DSP jóvoltából a hangszóró hangzása természetes és realisztikus. Szilárd basszusokat produkál.

A hangszórók úgy néznek ki, mint a háromutas monitorok, de valójában kétirányú/három hangszóró-beállítással rendelkezik, tehát két középsugárzót és egy magassugárzót tartalmaz. Ez a kialakítás olyan hangot nyújt, amely minimalizálja a fülfáradtságot. Más vállalatok-mint például a Genelec és a Pioneer is-koaxiális kialakításokat használnak, ahol a magassugárzó a mélysugárzó közepén helyezkedik el. Itt a középső mélysugárzók a magassugárzó két oldalán találhatók, hogy hasonló kialakítást és hatást biztosítsanak.

A mélysugárzókat középsugárzónak nevezik, tehát azt gondolnhatnánk, hogy nem elég intenzívek a mélyhangok. Valójában azonban 40 Hz -ig terjedő mélyhangbővítéssel vannak megtervezve, és az IK Physical Response Linearization (PRL) rendszerét használják a „kiegyensúlyozott és határozott mélypont eléréséhez”.

Automatikus kalibrálás

Az IKM azzal büszkélkedhet, hogy a hangszórók teljesen lapos, semleges válaszúak, de valójában a frekvenciaválasz, kalibrálással az adott szobának megfelelően állítható be, úgyhogy ez azt jelenti, hogy pontos, sík hangzást biztosítanak a helyiségtől függetlenül.

Ezek a beállítások nagyon könnyen elvégezhetők az MTM stúdió monitorokon. Egyszerűen csatlakoztassuk a mellékelt ARC referencia mikrofont a hangszórók hátuljához, és helyezzük a kívánt hallgatási helyre. Tartsuk lenyomva a gombot, és mindegyik hangszóró azonnal kalibrálja magát, hogy megpróbáljon olyan választ adni, amely kompenzálja a szoba akusztikáját. A folyamat kevesebb, mint 30 másodpercet vesz igénybe. Természetesen a tökéletes akusztikához feltétlenül szükséges a szoba falainak akusztikai kezelése, pláne egy stúdió esetében. Speciális, kifejezetten akusztikai célokra kifejlesztett hangelnyelő panelekre és diffúzorokra van szükség. Csak megfelelő stúdióakusztikai adottságok mellett lehet olyan hanganyagokat előállítani, amelyek minden helyiségben ideálisan szólnak.

Hangzás

iloud mtm hangfal

Egy nagyon pici otthoni stúdióban teszteltük a hangszórókat. Szerencsére a stúdió akusztikája ideális volt, mivel a falakra bőrmembrán akusztikai hangelnyelő paneleket és QRD diffúzorokat helyeztek. A kompakt méretű IK Multimedia monitorok visszafogottan hangzottak a nagyobb, háromirányú Dynaudio Core 59 monitorok szélességéhez és mélységéhez képest, bár az ütős mélyek nem hiányoztak. Kiterjedt hangokat, selymesen sima, szűk közepeket és szabályozott basszusokat hallottunk. Összehasonlítva őket a sokkal olcsóbb JBL-kkel, az MTM-ek sokkal határozottabbak a középtartományban.

Következtetés

Ez a kicsi stúdió monitorpár egyáltalán nem maradt el hangzásban a nagyobb típusokkal összehasonlítva. A mérete lehetővé teszi, hogy az egészen kicsi stúdiókba is könnyen elhelyezhessük. A hangzása abszolút megfelelő stúdiómunkákhoz, kellőképpen semleges. A hangszíntér kicsit kevésbé széles, mint a nagyobb monitorok esetében, de ez nem jelent nagy problémát. A basszusok irányítottak voltak. A kalibrációs rendszer segítségével tovább optimalizálhatjuk a hangzást. Összességében ez egy remek kis hangszóró, amit mindenkinek jó szívvel ajánlunk.

Írta:Polgár Róbert

Similar Posts