A méltatlanul elhanyagolt iroda akusztika.

A munkahelyi ergonómia kapcsán először talán a jól beállított szék, a megfelelő monitor magasság, az optimális fényviszonyok vagy hőmérséklet jutnak eszünkbe. Pedig fontos része a méltatlanul elhanyagolt, ám annál fontosabb zajcsökkentés is. Erre kínál megoldást az iroda akusztika.

Kevesebb betegszabadság, jobb teljesítmény!

Tudományos kisérletek kimutatták, hogy a hatékony munkavégzés feltétele a visszhangoktól, zengésektől és túlzajoktól mentes munkakörnyezet. Erre panaszkodtak azok az alkalmazottak is, akik az Ergonomics folyóiratban megjelent kutatásban kifejtették, hogy az irodában a koncentrációjukat egyértelműen zavarta a telefoncsörgés és a háttérben beszélgető emberek hangja.

Egyterű iroda-csökkenő hatékonyság?

A modern, egyterű iroda eredeti célja, hogy segítse a munkatársak közötti interakciót és együttműködést, ezáltal nagyobb produktivitást remélve. Úgy tűnik azonban, hogy a gyakorlatban ennek épp ellenkezője valósul meg.

Egy másik vizsgálat a zajártalom szempontjából elsősorban épp az egyterű irodák veszélyeit emelte ki. Ezt erősítette meg a Cornell Egyetem kutatása is, melynek során negyven hivatali dolgozónak három órán keresztül olyan alacsony intenzitású zaj mellett kellett munkát végezniük, amely megegyezik egy egyterű iroda átlagos zajszintjével. Ennek hatására a résztvevőknek csökkent az adrenalin szintje, kevesebb feladatot oldottak meg és sokkal kevésbé voltak motiváltak, mint csendes akusztikailag kezelt, irodai környezetben.

Kevesebb betegszabadság, jobb teljesítmény iroda akusztikával!

Akusztika az irodában

Ha egy egyterű irodára gondolunk, hatalmas tér jelenik meg a szemünk előtt, amiben asztalok és székek vannak különböző módon elhelyezve. Ezen kívül szinte nincs is egyéb berendezési tárgy. Ebben a tágas helyiségben emberek beszélgetnek, telefonálnak, telefonok csörögnek, nyomtatók és fénymásolók dolgoznak, esetleg működik még légtisztító-, hűtőberendezés is.

Akusztikai szempontból lényeges, hogy az irodaházakban lévő anyagok többsége beton és üveg, melyek kiváló hang visszaverő tulajdonsággal rendelkeznek, ilyen módon még inkább felerősödik a nem kívánt hangokat.

Akusztikai előírások!

Az iroda akusztikai előírások alapján a szokásos irodai tevékenységre 45-55 dB értéket adnak meg. Ha ennél magasabb, akkor már csökken a helyiségben dolgozók hatékonysága.

Egy egyterű iroda zajszintje átlagosan 60-65 dB felett mozog. Nagyjából 60dB-nek felel meg, ha két ember egymástól egy méter távolságban, normál hangon beszélget. Ha ez folyamatos háttérzaj mellett történik, az nem csak rontja a felek közti kommunikációt, de a munkatársak kifáradásához vezethet.

A zajcsökkentés a munkahelyi ergonómia-akusztika fontos eleme

Látható tehát, hogy a zajos környezetben történő munkavégzés sem a munkaadó, sem pedig a munkavállaló számára nem előnyös. A már széles körben alkalmazott irodai ergonómia elemeinek körében a már megszokott és elfogadott üléskomfort mellett egyre hangsúlyosabbá válik tehát a hangszigetelés és hangelnyelés, vagyis az iroda akusztika.

Hatékony munkavégzés iroda akusztikájának kezelésével.

Az egyterű irodákban a munkatársak csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak hatékonyan dolgozni.

Legfontosabb a csoportosan elhelyezett munkaállomások, a tárgyaló és kommunikációs szigetek megfelelő iroda akusztikai kezelése.

Ehhez elengedhetetlen a hangelnyelő elemek megfelelő kiválasztása és pontos elhelyezése az irodai környezetben. A hangszigetelő panelek megszüntetik, megszűrik a nemkívánatos visszhangokat, kopogó hangokat és túlhangokat a munkahelyi környezetben.

Várótermekben, éttermekben is!

Az akusztikai kezelés számos munkahelyi környezetben növelheti a hatékonyságot, illetve jó közérzetet biztosít az ott dolgozók és az ügyfelek, vendégek részére is.

A zajcsökkentés és a jobb beszédérthetőség az irodák és tárgyalók mellett a váróhelyiségekben, koncert termekben, stúdiókban és éttermekben is lényeges. Segítségével jelentősen javítani tudjuk a kommunikációs lehetőségeket, koncentrációs képességet, a teljesítményt és csökkenthető a stressz.

Megoldás az Ön cégének!

A Perfect Acoustic specialitása az irodai akusztika, zajcsökkentés a munkahelyi környezetben.
Helyszíni akusztikai méréssel tudjuk meghatározni a pontos paramétereket.
Ezt követően, az akusztikai tervezés során összeállítjuk, hogy a mérési értékek és az adott helyiség adatai alapján milyen eszközök segítségével tudjuk a hiányosságokat és a fennálló akusztikai problémákat megszüntetni.

Az iroda akusztika javítása akusztikai panelek segítségével történik. A mérés alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy az iroda melyik pontjára milyen akusztikai falpanelt kell elhelyezni, annak érdekében, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Az akusztikai paneleket különböző színben és mintával, akár egyedi – például a cég logójával ellátott – fotóval is el tudjuk készíteni. Típustól függően földre és falra helyezhető paneleink is vannak.
A panelek minőségi alapanyagok felhasználásával, műbőr vagy akusztikai selyem bevonattal készülnek, igényesen kidolgozott design elemeik, melyek a megrendelő igényei alapján a munkahelyi környezet stílusához illeszkednek.

Az egyterű irodáknak számos előnye van. A kollégák közötti együttműködést, kommunikációt javítja, a munkahelyi közösséget fejleszti, ami a gondolatok, kreatív ötletek megszületését segíti elő. A folyamatos háttérzajoknak azonban több negatív hatása is van a szervezünkre. Az irodai gépek zúgása, a kollégák beszélgetése vagy a telefonok csörgése, rezgése, valamint a külső zajok a memóriára is kedvezőtlenül hatnak. Nehezebben tudjuk az információkat tárolni emlékezetünkben. Bármennyire is koncentrálunk az elvégzendő feladatainkra, nem tudjuk kizárni a körülöttünk zajló eseményeket, hangokat. A megfelelő, kifejezetten akusztikai célokra kifejlesztett anyagok használatával sikeresen megoldható az irodák zajgátlása, ideális akusztikájának kialakítása. A magas minőségű, hatékony hangelnyelő akusztikai elemek rugalmas szerkezetűek és nagy sűrűségűek, ezért tökéletes megoldást jelenthetnek az irodák akusztikájának javítására.

Ötletek az irodák zajcsillapításához:

1., Fontos, hogy a mennyezeti felületeket ne hagyjuk figyelmen kívül! Feltétlenül helyezzünk el ezekre a területekre akusztikai elemeket!
2.A falfelületeken rendkívül hatékonyak a függőleges hangelnyelő panelek.
3.Térelválasztókkal is csökkenthetők a zajok.
4.Az ablakok elé ajánlott akusztikai függöny, vagy térelválasztó függönyök elhelyezése.
5. Az irodai guruló székek zajának tompítása megoldható padlószőnyeggel.
6.Hangelnyelő mennyezet elválasztó elemekkel a zajok terjedését gátolhatjuk meg.
7. A lépészajokat szőnyegekkel szüntethetjük meg.
8.Ha lehetséges, az egyes munkaasztalokat, fülkéket ne helyezzük egymáshoz túl közel.
9.A fontos megbeszélésekhez hangszigetelt helyiségek szükségesek.
10. A hangszigetelt ablakok és ajtók szintén segítenek a zajproblémák leküzdésében.

Similar Posts