Jamo C910 mélynyomó tesztelése

Akár két- vagy többcsatornás rendszerről van szó, ha hiányzik az optimális alacsony frekvencia, a tökéletes hangzás nem érhető el. Ha kizárólag két -vagy többcsatornás hangszórókat használunk, a hangszóróknak elegendő hangerővel kell rendelkezniük annak érdekében, hogy a mély hangok is elég intenzívek legyenek. Más szóval, a hangszóróknak elég nagyoknak kell lenniük, ami elkerülhetetlenül sok helyet igényel. Egy másik módszer az aktív mélysugárzók hozzáadása a hangrendszerhez. Ha megfelelően vannak hangolva, és beállítva, akkor még a kis méretű könyvespolcos hangszórók is képesek megmutatni a teljes hangtartományt a mélynyomók segítségével! A Jamo C910 SUB mélysugárzó a 300 W-os eljesítményű erősítővel tökéletesen ötvözi a prémium alacsony frekvenciájú teljesítményt, és a modern, fényűző dizájnt, melynek eredménye ezek az elegáns hangszórók kivételes akusztikával.

A Jamo C 910 kialakítása

Jamo-c-910-mélynyomó-fehér színű

A Jamo C 910 súlya 14 kilogramm, ami nem mondható habkönnyűnek. De ennek ellenére nem okoz nehézséget a mozgatása. A hangszórószekrény letisztult és szögletes formával rendelkezik, és nincs ellátva extra díszítésekkel. Tesztünk során fekete színű hangsugárzót próbáltunk ki. A szekrény felülete fekete műszálas furnér, kellemes, sima tapintású.

C-910-hangszóró ráccsal

Tervezési szempontból a C910 doboza teljesen korrekt, de nem különösebben vonzó. Ha azonban rátesszük a mellékelt hangszórórácsot, a vizuális minőség azonnal javult! A Jamo ezúttal vastag, szürke-fekete szövött szövetre változtatta a rács anyagát, ami elegáns stílust adott a készülék megjelenéséhez. A rács felső és alsó oldala ívelt, így a hangszóró kissé karcsúbbnak látszik.

254 mm átmérőjű IMG membránnal van felszerelve

A specifikációkat tekintve a C910 elülső terelőlapja 254 mm átmérőjű IMG (fröccsöntött grafit, polyfiber) membrános mélysugárzóval van felszerelve. A membrán grafitból készül, amelynek előnyei a könnyű és nagy merevség. Az IMG membrán segít a pontos és szilárd mélyhang biztosításában. A vezetésért felelős D osztályú erősítő modul 150 watt kimeneti teljesítményt képes leadni, és a maximális csúcsteljesítmény egy pillanat alatt elérheti a 300 wattot. A teljes frekvenciaválasz 32Hz ~ 125Hz.

Front bass reflex kialakítás

A hangszóró az elülső basszus reflex kialakítását alkalmazza. Az elülső reflex port csatlakozója az előlap oldal jobb alsó sarkában található. A keskeny kialakítású nyílás jelentősen csökkentheti a légáramlást, a rezonanciákat és erősítheti az alacsony frekvenciájú hangok szélesebb kiterjesztését. Az elülső reflex port jóvoltából a C910 -t a falhoz közel is elhelyezhetjük, ami megkönnyíti a hangszóró helyének kiválasztását.

RCA bemenet vezeték nélküli átvitellel

C-910-hátoldala

A mélysugárzó hátoldalán a C910 RCA bemeneti csatlakozók is találhatók. Ezeknek az a legfőbb előnyük, hogy a felhasználók csatlakozhatnak az audioberendezés Pre Out vagy Sub Out kimenetéhez. Az RCA bemenet mellett van egy kapcsoló, amellyel állíthatjuk a fázist (0/180). A két oldalsó gomb segítségével pedig a keresztezési pontot és a hangerőt szabályozhatjuk.

Ami még figyelemre méltó, hogy a hátsó panel jobb oldalán van egy sor WA-2 port. Amennyiben további WA-2 vezeték nélküli eszközt vásárolunk, élvezhetjük a vezeték nélküli átvitel kényelmét. A WA-2 2,4 GHz-es vezeték nélküli átviteli technológiát használ, ami garantálja az alacsony késleltetést a nagy felbontású zene továbbítása során.

Hangteljesítmény

Egy közepes méretű házimozi szobában tettük próbára a Jamo mélynyomóját. A szoba akusztikailag még nem volt tökéletes. Néhány bőrmembrános hangelnyelő panelt elhelyeztek ugyan a falra, de a megfelelő hangzáshoz még szükséges lesz a sarkokba basszus csapdákra, valamint kétféle mintájú akusztikus panel diffúzorral került a falakra . A tulajdonos korábban ezek helyett a fából készült, prémium minőségű akusztikai elemek helyett hungarocell fali panelekkel próbálta javítani a helyiség akusztikáját, de sajnos semmilyen javulást nem tapasztalt. Ez persze számunkra nem volt meglepő, mert a szivacs, hab, hungarocell anyagok nem képesek a mélyebb hangokat elnyelni, cserébe viszont a magas tartományokat teljesen tönkreteszik, ezáltal csak még tovább rontják az akusztikát. Jamo S 807 álló hangszóró párral együtt teszteltük a mélynyomót.

A C910 széles, kiterjedt, lendületes hangzást mutatott be, és a zene is gazdagabban hangzott. Michael Jackson Smooth Criminal című dalát játszva a mélynyomó hozzáadásával azonnal érezhető volt a hangzás minőségi változása. A mélysugárzó hozzáadásával a 20 négyzetméteres hallgatóteret alacsony frekvenciájú energiával töltötte meg. Erőteljes, ritmusos, dinamikus, irányított mélyeket hallottunk.

Zenei téren jól teljesített a Jamo mélynyomó. De mi a helyzet a filmekkel? A C910 által sugárzott alacsony frekvenciájú hanghatás nagyon erős volt, kiemelve a filmekben zajló harcok és robbantások érzelmi feszültségét. A C910 jól kezelte a dinamikus változásokat és a teljes mélyfrekvenciát, részletes hangzást nyújtott.

Következtetés

Összességében a mélynyomó basszus teljesítménye abszolút erőteljes, jó dinamika, tiszta hangok jellemzik. A külső kialakítás modern és elegáns. Három színből lehet választani, így a legtöbb belső térbe könnyen beleillik. Az elülső reflex port lehetővé teszi, hogy a falhoz közel is elhelyezhessük a hangszórót, így akár kisebb helyiségekben is kényelmesen elfér, anélkül, hogy sok helyet elfoglalna. A figyelemreméltó teljesítménynek köszönhetően akár a kisebb könyvespolcos hangszórók hangzását is jelentős mértékben javítja. Az ára is igen kedvező.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts