JAMO S 807 álló hangszóró tesztelés

1966-ban egy dániai Glyngøre halászfaluban Preben Jacobsen asztalos hangszórókat kezdett építeni a tyúkóljában. Két évvel később csatlakozott hozzá sógora is, Julius Mortensen. Jacobsen és Mortensen a JAMO cég alapítói. 1978 -ra a cég már egymillió JAMO hangszórót gyártott.

JAMO S 807 jellemzők

jamo-s-807-hangszóró-teszt

Frekvencia átmenet. 42Hz – 26kHz (+/- 3dB), az érzékenység: 90dB, a teljesítmény: 100W / 200W, az impedancia: 8 Ohm, a hangszóró ház MDF-ből készült, bass reflex típusú hangszóró, Dolby Atmos hangzás, 2 alumínium polimerszálas mélysugárzóval rendelkezik, méretei: 915 x 191 x 252 mm, súlya 11,8 kg. Kompakt méretei miatt nem okoz gondot az elhelyezése.

S-807-hangszóró-teteje

A JAMO a gyártás során ötvözte a stílusos megjelenést és a minőségi hangzást, bár a külső design nem tartozik a luxus vagy a prémium kategóriába. A hangszóróház MDF lapokból készült, és matt fóliával vonták be, ami azért előnyös, mert az ujjlenyomatok nem látszódnak meg rajta. Fekete, fehér, vagy dió színben kaphatók. A hangfal doboz megfelelő merevítésekkel rendelkezik, a gyártás során felhasznált alkatrészek magas minőségűek, a hangszóró belsejében is gondoskodtak a rezonancia tompításáról. A mindössze 92 cm-es magasságának köszönhetően könnyen elhelyezhető bármilyen méretű helyiségbe. Kettős csatlakozási lehetőségre ne számítsunk, de ebben az árkategóriában ez nem meglepő. Korrekt, mutatós a külső kialakítása, de nem ez a legszebb hangszóró, amit láttunk.

s 807-talp

Lapos acél talpakat mellékeltek hozzá, amelyek biztosítják az ideális elcsatolást, habár meglehetősen ipari látványt nyújtanak. Sztereó hangszóróként nagyon jól megállja a helyét, de ha Dolby Atmos modult (S 8 ATM) csatlakoztatunk a hangszóróhoz, akkor házimozi rendszerként is funkcionálhat. 2 db polyfiber mélyközép és 1 db selyem dóm magassugárzó található a hangszóróban. A hangfal front oldalán helyezkedik el a nagy méretű, ovális formájú reflexnyílás, ezáltal nem befolyásolja a basszusok sugárzását az, hogy a faltól milyen távolságra tesszük a hangszórókat. Mágnesesen rögzíthető szövetrácsokkal látták el a hangszórókat, melyek elég durva és egyszerű kinézetűek. A feladatuknak, amelyre készültek, természetesen ellátják. A hangszóró nem a hallgatói pozíció felé irányítja a hangot, hanem felfelé, ezért az elhelyezésnél erre is ügyeljünk. Ha nem gondoskodunk a falak és a mennyezet akusztikai kezeléséről, a nagy kiterjedésű, sima és kemény felületű mennyezetről visszaverődések ronthatják a hangzást. Ezért feltétlenül szerezzünk be akusztikai paneleket, amelyek megszüntetik a hangzásbeli hibákat, mint például a visszhangot. A diffúzor előlapos panelek kiválóan alkalmasak erre a célra és ráadásul rendkívül mutatós lakberendezési tárgyak is egyben.

Hangzás

Egy kb. 18 négyzetméteres moziszobában teszteltük a Jamo S 807 hangfalpárt, Denon AVR-S750 erősítővel társítottuk őket. A szoba akusztikai adottságai nem voltak teljesen tökéletesek, habár a kemény, járólap padlózatra szükséges lesz még akusztikus szőnyegek elhelyezésére is, a megfelelő hangzás érdekében. Többféle zenei stílust is meghallgattunk, filmeket is megnéztünk, hogy minden téren próbára tehessük az S 807-t.

Az 5.0 konfigurációban ezek a hangszórók elsősorban olyan helyiségekben fognak jól működni, amelyek nem nagyobbak, mint körülbelül 25 négyzetméter, mert egy nagyobb helyiségben a mélyhang tartománya és mélysége erősen korlátozott lesz, függetlenül attól, hogy milyen teljesítményű AV- vevővel párosítjuk. Az S807 hangfal pár jól teljesített a sztereó hangzás és a térhatású effektusok létrehozása terén is.

Nagy hangerőn is torzításmentes teljesítményt produkált a hangfal, ami a stabil és masszív merevítéseknek köszönhető. Dinamikus és reális hangzást tapasztaltunk, a magas és a középtartományok szóltak a legszebben, a basszusok kissé erőtlenek voltak, habár a dinamikájuk rendben volt. A magas hangok néha pontatlanok voltak, a térhangzás lehetett volna részletesebb. Zenei tesztünk során a hangszerek kissé elmosódottak voltak, az ének részek finoman (talán túl finoman) szóltak. Az erőtlen mélyek filmnézés alkalmával tűntek fel leginkább, amikor egy-egy robbanásos, ütközéses jelenetet néztük éppen. Ha szeretjük a falat rengető, igazán erőteljes basszusokat, akkor a Jamo S 807 hangszórópár mellé ajánlott mélysugárzót is beszerezni.

Véleményünk

Ez a basszus reflex típusú, kétutas álló hangszóró megfizethető áron kapható, de az alacsony ár sajnos gyengébb hangminőséget is jelent ez esetben. A hangszórók kialakítása esztétikus, kellő merevítésekkel rendelkezik, de azért stílusban messze elmarad a drágább, prémium kategóriás hangfalaktól. A mérete lehetővé teszi, hogy kisebb helyiségben is elhelyezhessük, sőt ajánlott is 25 négyzetméternél nem nagyobb szobákba választani ezt a modellt. A dinamika és a Dolby Atmos modul jóvoltából kialakítható térhangzás rendben volt, de a magas hangok néha pontatlannak bizonyultak. A mélyek rendkívül gyengék, és a részletességgel sem voltunk megelégedve. Összességében nem a Jamo S 807 hangfal lett a kedvencünk, és bár az ára kedvező, nem szívesen ajánljuk ezt a típust azoknak, akik tökéletes hangzásra és igazi, mély basszusokra vágynak.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts