JBL Boombox 2 bluetooth hangszóró tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

JBL Boombox 2 bluetooth hangszóró tesztelés

A JBL Boombox 2 hangszóró tökéletes társ a szabadtéri bulikon.

Jellemzői:

Frekvencia-válasz: 50Hz – 20kHz, 2db 10,6cm-es közép/mélysugárzóval, 2 db 2cm-es magassugárzóval van felszerelve, az akkumulátor élettartama egy feltöltéssel: 24 óra, a tömege 5.9 kg, a hangszóró teljesítménye: 80 Watt. Nagy hangerőn is tiszta, torzításmentes hangzást nyújt, IPX7 minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy vízálló.

Ezt a hordozható hangszórót kifejezetten kültéri használatra tervezték, ennek megfelelően igen komoly hangteljesítményre képes, erőteljes basszusokkal.

JBL Boombox 2-design

A JBL Boombox 2 ilyen kialakítása szinte megegyezik az előző modellével. Néhány apró különbséget felfedeztünk azért. A JBL embléma egyik oldalán felkiáltójel látható, a fogantyú alsó részén van egy kis extra szín. A Boombox 2 mérete és súlya is szinte azonos az elődje paramétereivel.

boombox 2-hangszóró

Két passzív radiátorral, kettős 20 mm-es magassugárzóval és két darab 10,6 cm-es mélysugárzóval a motorháztető alatt, hogy intenzív mély hangokat produkálhasson. A gombok nagyjából ugyanúgy vannak elrendezve, mint a korábbi modellen, kivéve néhány apró változtatást. A JBL áthelyezte a Bluetooth gombot máshová, a régi helyén a PartyBoost gomb található. A lejátszás/szüneteltetés és hangerő gombokkal is rendelkezik, valamint az alján lévő LED -ek jelzik az akkumulátor élettartamát. A lejátszás/szünet dupla kattintás esetén kihagy egy számot.

A hátsó portok is megtartották ugyanazt az elrendezést, mint az előző Boombox. Itt található a hálózati adapter, a 3,5 mm-es Aux-In-t, és a telefonok és egyéb kis eszközök töltésére szolgáló USB-portot, valamint a microUSB-portot. A hálózati adapteren kívül nincsenek kábelek a dobozban.

Kapcsolódás és funkciók

Ennek a modellnek volt egy Connect+ nevű gombja, amely más JBL hangszórókkal párosítva ugyanazt a zenét játszotta le egyszerre – vagy sztereóban. Ez a funkció sajnos már megszűnt, és csak egy másik Boombox 2 hangszóróval lehet párosítani, a PartyBoost gombbal.

A JBL ezúttal elhagyta az előző modell különálló beltéri és kültéri üzemmódjait is. A gyártó úgy gondolta, hogy hangminősége mindkét környezetben remekül szól, és nem teszi szükségessé a váltást közöttük. Sajnos nincs hangszínszabályzó a hangszóró hangjának beállításához.

Bár a Boombox 2 Bluetooth hangszóró, nem támogatja a két legjobb kodeket: az aptX és az AAC-ot. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb Bluetooth hangszóró nem támogatja mindkettőt, de ez a hangszóró meglehetősen drága, ezért elvárható lenne.

Teljesítmény

JBL Boombox 2-teszt

A JBL Boombox 2 IPX7 besorolást kapott, így kiválóan alkalmas fröccsenő víz és eső közelében történő használatra. Akár 30 percig is belemeríthetjük tiszta vízbe, és akár lebeghet is a víz felszínén.

Méretéhez képest igen komoly hangerőt és teljesítményt nyújt, és a hangerő növelésekor sem veszített a hang a tisztaságból. A basszusok kiemelkedőek, bármit is hallgatunk.

Mint minden hangszórónak, a Boombox 2-nak is megvan az a pontja, amikor már torzul a hang, és azt tapasztaltuk, hogy a torzítás a 80-90% körül kezd beállni. Ne feledjük azonban, hogy ez már nagyon hangos, így valószínűleg csak akkor kell ilyen nagy hangerőt alkalmazni, ha sok ember gyűlik össze egy nagyobb területen.

Egy kisebb stúdióban és kültéren is kipróbáltuk a Boombox 2-t. Ahhoz képest, hogy egy kis méretű, hordozható hangszóróról van szó, egész komoly hangteljesítményt nyújtott. A stúdió akusztikája optimális volt, hiszen a falakra és a mennyezetre az akusztikai tervezés során ajánlott hangelnyelő és diffúzor panelek kerültek. A sarkokban Giga hangelnyelő membrán paneleket tett a stúdió tulajdonosa, így a hangzás abszolút ideális lett. A belső terek akusztikai adottságai jelentős mértékben befolyásolják a hangzást, ezért nagyon fontos, hogy a stúdió akusztikáját kezeljük!

A hangzása gyakorlatilag teljesen ugyanolyan volt, mint az elődjének. A hangszín lényegében ugyanaz, és nagyon jól kitölti a nagyobb tereket.

Az akkumulátor élettartama is nagyjából ugyanaz volt, mint korábban. A JBL 24 órás becslése csak akkor pontos, ha betartjuk az alapértelmezett hangerőt, de még 60%-nál is könnyen elérjük a 20 órát. Az a zümmögő hang, amelyet az előző Boomboxnál tapasztaltunk, amikor lemerült az akkumulátor,  nem jelent meg ennél a készüléknél, így úgy tűnik, a JBL megoldotta ezt a problémát.

Ítélet

Ez a Bluetooth-os, hordozható hangszóró kis mérete ellenére igen erőteljes és komoly hangteljesítményt nyújt. A hang minősége kültéren is kiváló, még nagyobb hangerő mellett is tisztán szól. Az előző modellhez képest sem külsőben, sem teljesítményben nem változott sokat, de ez nem is baj. A vízállóság is komoly előny, hiszen sem az esővíz, sem a medencéből ráfröccsenő víz nem fog kárt tenni a hangszóróban. Hátrányként annyit tudnánk említeni, hogy csak egy másik Boombox 2 hangszóróval lehet párosítani, korábbi JBL modellekkel nem. Az ára igencsak borsos, nem biztos, hogy a nyaralásra, vagy bulizásra szánt hangszóróra mindenki szán ennyi pénzt. Ha azonban valaki mégis beruház a JBL Boombox 2 hangszóróra-nem fogja megbánni, mert fantasztikus hangzásban lesz része még a zajos kültéren is.

Írta: Polgár Róbert