JBL Flip 5 és JBL Charge 4 Bluetooth hangszórók összehasonlítása

Szerző: Robi Közzétéve:

JBL Flip 5 és JBL Charge 4 Bluetooth hangszórók összehasonlítása

 

A JBL Flip 5 elődjét, a JBL Flip 4-et már kipróbáltuk korábban és igazán pozitív benyomást tett ránk, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogy az újabb modell, a Flip 5, illetve a Flip 4 Charge miben különbözik tőle.

A JBL Flip 5 külsejében nem sokat változott az elődjéhez képest. A már megszokott henger forma, a méret és a kialakítás is nagyon hasonlít a Flip 4-hez. 1 méter mélységig vízálló, az IPX7 tanúsítvány szerint, a gumírozás pedig megvédi a sérülésektől.A teljesítménye a méretéhez képest elég komoly, 20 Watt RMS. 1 db 4,4 x 8 cm-es hangszóróval és 2 db oldalsó passzív basszus radiátorral rendelkezik.

JBL Flip 5 színek

11 szín változatot kínál a gyártó. A töltőhöz a Flip 4-el ellentétben USB-C típusú, szabadon lévő csatlakozó található. A 3,5 mm-es Jack aljzat lemaradt róla. A Connect kapcsolat helyett (amellyel akár 100 darab Flip hangszórót is összekapcsolhattunk) Party Boost funkciót kapott, amivel 2 db Flip 5 is összekapcsolható. (Sajnos a korábbi Flip modellek Connect kapcsolatát nem támogatja ez az új funkció.) Őszintén szólva nem sok értelmét látjuk a több hangszóró összekapcsolásának, helyette egyszerűbb nagyobb teljesítményű hangszórót használni, mint például a JBL Boomboxot vagy az UE Hyperboomot.

 

Körülbelül 12 órás üzemidővel számolhatunk, a hatótávolsága nagyjából 10 méter. A telefonhívásokat viszont nem lehet kihangosítani. A hangszóró frekvencia átvitele: 65 Hz-20kHz, a súlya 540 gramm. A hátulján a tápellátás, a Bluetooth párosító gomb és az USB-C bemenet helyezkedik el. A gombok körül, bekapcsolt állapotban fény világít. Természetesen ki-bekapcsoló és hangerő szabályozó gombok is vannak a hangszórón. A csuklóra akasztható cipőfűzőhöz hasonlatos tartó nem változott a Flip 4-hez képest. 4800 mAh lítium-ion akkumulátorral szerelték fel.

Hangzás

Nagyon nem mindegy, hogy hol hallgatjuk a hangszórót. Először egy akusztikailag ideális szobában próbáltuk ki a JBL-t, utána egy kis méretű, elég kedvezőtlen akusztikával rendelkező dolgozószobában, végül kimentünk a szabadba, és a kertben is meghallgattuk. Azt állapítottuk meg, hogy a kis, hordozható hangszóró nagyon szépen, tisztán szól, habár a közép és magas tartományba tartozó hangok picit erőtlenebbnek bizonyultak. A kedvezőtlen akusztikájú dolgozószobában, tapasztaltunk némi visszaverődési problémát, amitől a hangzás némiképp veszített a tisztaságából. A kertben hallgatva, nagy hangerőn is egészen elégedettek voltunk a hangzással, a közepes és magas hangok ez esetben is gyengébben szóltak a vártnál, viszont a basszusok kifejezetten jobbaknak, intenzívebbeknek tűntek a szabad térben, ami fontos egy hordozható hangszóró esetében.

A JBL hordozható hangszórói számítógépek, vagy laptopok mellé is ideálisak, vagy akár bulik, kerti partik alkalmával is nagyszerűen muzsikálnak. Ha zárt térben használjuk, feltétlenül gondoskodjunk a szoba falainak, mennyezetének akusztikai kezeléséről. A visszhangos helyiségekben még a legdrágább audio és hifi eszközök sem szólnak megfelelően. Szabadtéren nyilván nem tudjuk a külső zajokat tompítani, ezért a hordozható hangfalak hangzása nem közelíti meg a komolyabb teljesítményű hangszórók által sugárzott hang minőségét.

A JBL Charge 4 designja szinte teljesen megegyezik a Flip 5 megjelenésével.

A Charge 4 is vízálló, de JBL Connect funkcióval rendelkezik, a JBL Flip 4-hez hasonlóan. Amiben viszont eltér a többi modelltől, az, hogy 7500 mAh-es akkumulátorának köszönhetően akár 20 órányi lejátszás is lehetséges. Nagyjából 3,5 órás töltés szükséges, ha lemerül. A hangzásánál a magasak lehettek volna élénkebbek, de basszus tekintetében nagyon jól teljesített.

Összefoglalva

A Blutetooth hangszórók közül a JBL termékei kiemelkednek kiváló hangzásuknak köszönhetően. A Flip 5 ugyan újabb modell, mégis a Flip 4 vagy a Charge 4 mellett tennénk le a voksunkat. A Flip 5-ös egyik hátránya, hogy telefonhívás hangosítására nem használható, illetve, hogy a korábbi modellektől eltérően nem JBL Connect, hanem Party Boost funkciót kapott, így csak olyan JBL hangszóróval tudjuk összekapcsolni, amelyik szintén ezzel a kapcsolódási lehetőséggel bír. A Charge 4 egyik nagy előnye, hogy szinte egy egész napot is kibír egyetlen töltéssel hatalmas akkumulátorának köszönhetően. Hangzás terén nem igen tudunk belekötni a hangszórók teljesítményébe, sőt, abszolút figyelemre méltó, hogy egy ilyen kis méretű készülékek ilyen komoly teljesítményre képesek. Sokat számít azonban. hogy milyen akusztikai adottságú helyiségben hallgatjuk őket. A Flip 5 és a Charge 4 is vízállóak, ezáltal nem kell aggódnunk, ha szabadtéren használjuk, és elered az eső, ráömlik az innivaló, vagy belesik a medencébe.

Írta: Polgár Róbert