Teszteltük a JBL LSR6332L passzív stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a JBL LSR6332L passzív stúdió monitort!

Egy budapesti, kb. 18 négyzetméteres hangfelvevő és keverő stúdióban végeztünk akusztikai mérést követően akusztikai kezelést. Hangelnyelő és diffúzor panelek kerültek a falakra, valamint a mennyezetre. A kemény járólap padlóra akusztikus szőnyeget fektettünk le, így abszolút tökéletes lett a stúdió térhangzása. Hangfelvevő vagy szinkronstúdiók esetében még fontosabb, hogy az akusztika hibátlan legyen, hiszen, ha egy visszhangos helyiségben történik a hanganyag rögzítése, a végeredmény kiábrándító lehet. Hangtechnikai eszközökkel utólag ugyan javíthatunk a hibákon, de teljesen elégedettek még így sem lehetünk. Ezért különösen fontos az ilyen típusú helyiségek akusztikai kezelése. Ezúttal a JBL LSR6332 passzív stúdió monitort teszteltük.

JBL- az amerikai álom

A JBL egy amerikai cég, a dél-koreai Samsung leányvállalata. 1946-ban alapította James Bullough Lansing, amerikai mérnök. Azóta a JBL termékeit a Toyota, a Ferrari és a Smart gépkocsikban is felhasználják. Az NBA (National Basketball Association) hivatalos audiogyártója.
JBL LSR6332L testBemutatjuk a JBL LSR6332L hangszórót
A 3 utas, passzív hangfal teljesítménye 150-1000 Watt, a frekvenciaátvitel 60Hz-20kHz, a maximális hangnyomás 112 dB, a keresztváltó frekvencia 250 Hz-2,2 kHz, az impedencia: 4 Ohm, a hangfal súlya 20,4 kg. Az aktív hangfalakkal ellentétben a passzív hangfalak nem rendelkeznek beépített erősítővel, így azok számára, akik a passzív típust választják, be kell szerezni egy külső sztereó erősítőt, amit a hangfalhoz csatlakoztathatunk. A kettős tekercses, Neodymium Differential Drive mélynyomó révén megnő a teljesítmény és csökken a torzulás. A középsugárzó neodímium, mágneses szerkezetű kevlár kúpnak, és a titán kompozit magassugárzónak köszönhetően kiváló linearitás, nagy felbontás, és alacsony torzítás az eredmény. Hanganyagok felvétele vagy keverése során nagy előnyt jelent, hogy a JBL hangszórója az LSR (Linear Spatial Reference ) technológia segítségével képes arra, hogy a hangokat valósághűen, részletesen, pontosan sugározza.

JBL-Pro-JBL-LSR-6332Referencia vagy főmonitorként is alkalmazható, a pontos tervezésnek köszönhetően a frekvencia átvitel optimális, a felvétel kiegyensúlyozott, a hangkép tiszta és részletgazdag. A sűrű terelőlemez és az erősített burkolat biztosítja a stabilitást és a ház rezonanciájának minimalizálást. A Linear Dynamics Aperture megakadályozza a turbulenciát. A nagy hangnyomással is könnyedén megbirkózik. A JBL LSR6332L elődjeihez képest új funkcióval gyarapodott. A Room Mode Compensation lehetővé teszi, hogy a helyiségek adottságait figyelembe véve kiküszöbölhessük a 100 Hz alatti tartományban keletkező zavarokat.

Zenei utazásra indultunk

Mivel hangfelvevő stúdióban próbáltuk ki a hangfalakat, a zenére helyeztük a hangsúlyt. Igyekeztünk minél többféle, eltérő műfajt is meghallgatni. Michael Jackson: Smooth Criminal című maratoni hosszúságú, szenzációs számát hallgattuk meg. A pop királyának egyedülálló énekhangja, a fantasztikus ritmusok és zene hallatán mindannyian kedvet éreztünk arra, hogy táncra perdüljünk. Végül ettől eltekintettünk és inkább a fülünket hegyeztük. A JBL igazán életszerű és teres hangzást nyújtott, szép basszusokat, és kellemes közép és magas tartományokat kaptunk. A dal minden egyes hangja részletesen és tisztán kivehető és elkülöníthető volt. A pop királyához méltó módon teljesített a hangfal.
A klasszikus műfaj egyik csodálatos és sokak által ismert zeneműve, Haydn: Üstdob-szimfóniájának II. tétele került sorra. A jó minőségű erősítővel párosított hangszóró nagy hangerőn is torzítás nélkül szólt, a hangszereket úgy hallottuk, mintha egy élő koncert résztvevői lettünk volna. Hasonlókat tapasztaltunk Beethoven: Holdfény szonátáját hallgatva. Minden ütem, ritmus tökéletes harmóniában csendült fel.
Freddie-Mercury-Live-Aid-Queen-Wembley-Stadium-July-13-1985Freddie Mercury világslágerét idézve: „A shownak folytatódnia kell!” A The Show Must Go On című számot játszottuk le. A felejthetetlen rockdal ezúttal is megérintette a lelkünket, a hangok egyenletesen áramolva , beterítették az egész teret, térbeli érzést létrehozva.
A zenei kaland utolsó fellépője a Bella Ciao című zeneszám volt, La Casa De Papel előadásában. Az eredetileg olasz népdal feldolgozása egy népszerű sorozat betétdalaként vált ismertté és kedveltté. A JBL nem okozott csalódást, ismét csak pozitív benyomásaink voltak.

Véleményünk

Ennek a nagyszerű stúdió monitornak csak előnyös tulajdonságait tudjuk megemlíteni, negatívumokat nem találtunk. Leginkább profi hangkeverésre, hangfelvételre javasoljuk. Hobbicélra az aktív, beépített erősítővel felszerelt hifi hangszórókat érdemes választani, a passzív monitorok esetében nem árt némi szakértelem audio téren, hogy megtaláljuk a megfelelő erősítőt és be is tudjuk állítani. Egy optimális akusztikai adottságú stúdióban kiváló munkát fog végezni a megvalósult amerikai álom, a JBL LSR6332L!