flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

JL Audio Gotham G213 V2 mélynyomó teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

JL Audio Gotham G213 V2 mélynyomó teszt

A floridai székhelyű, JL Audio termékei népszerűek és ismertek az audio és hifi kedvelők körében. 1975- ben alapították ezt az amerikai vállalkozást, mely otthonra és autókhoz gyárt audio és hifi készülékeket. Számos díjat és nemzetközi elismerést kaptak, a hangsugárzók, erősítők és mélynyomók nagyon sok saját fejlesztéssel készülnek, 14 amerikai szabadalom fűződik a márka nevéhez. A cég elsősorban a zártrendszerű termékeket részesíti előnyben, az erősítő áramkört is ők fejlesztették ki. Olyan technológiai fejlesztéseket alkalmaznak, amelyek az aktív mélysugárzó optimális működését és teljesítményét garantálják.

Az egyik ilyen fejlesztés a masszív előlapot is magába foglaló kosár kialakítás, vagy akár a DMA technológia, mely a hangszóró motor működését irányítja, Mégpedig úgy, hogy biztosítja azt, hogy a membrán megőrizze a linearitását a teljes mozgási tartományban.

JL Audio Gotham G213 V2 jellemzői

JL-AUDIO-Gotham-G213V2-hangszóró

Az aktív, zárt rendszerű, front sugárzású G213 V2 mélynyomó fényezett MDF háza stabil, masszív és tartós technológiával készült. A front panelen egy állapotjelző LED található, rendelkezik automatikus kikapcsolás és standby módokkal is, valamint MOSFET fokozatokkal és LFE bemenettel is. A mélysugárzó átmérője 2×345 mm, a mélynyomó méretei pedig 546 x 867 x 610 mm, és a súlya -ez nem tévedés vagy elírás- 163 kg! A hatalmas súly miatt érdemes alaposan megfontolni, hogy hová helyezzük a mélysugárzót, lehetőleg nagyobb méretű helyiségekhez válasszuk ezt a modellt. Gyakori mozgatásra, helyváltoztatásra nem biztos, hogy lehetőségünk lesz az extra tömegű készülék esetében.

gotham 231v2 hangszóró

Az előlapon sok finomhangolási lehetőség található. „D” osztályú erősítővel működik, melynek a teljesítménye 4500 Watt, a frekvenciaátvitel 19-112 Hz között van. IFC tápkábellel és természetesen lábbal is felszerelték, XLR kimenetet is találhatunk rajta. A készülék kézzel készült és a hangszórót rács védi. Bemérő mikrofon segít a pontos beállítások elvégzésében, aluláteresztő szűrő és crossover vezérlés funkciók is rendelkezésünkre állnak, a fázist a polaritást és a teljesítményt is lehet szabályozni. EQ beállításokra is lehetőségünk van. Dizájnját tekintve elegáns, nagyon szép a hangszóró doboz.

gotham-213v2-csatlakozások

18 sávos szoba optimalizáló rendszer segíti az integrálás és a beállításokat. A DARO digitális szobaoptimalizáló rendszer rendkívül hasznosnak bizonyult, és igen pontosan végzi a beállításokat. Kiegyensúlyozatlan RCA bemenet, valamint Neutrik Combo XLR/ TRS kiegyensúlyozott aljatokkal is rendelkezik a mélynyomó. A burkolat masszív, üvegszálas kompozit, fényes fekete és rozsdamentes acél ötvözet.  JL Audio technológiájú meghajtót alkalmaztak a mélynyomó gyártása során, egy új jelfeldolgozó DSP rendszerrel kiegészítve.

Tegyük hát próbára ezt a tekintélyes súlyú és teljesítményű mélynyomót!

jl gotham kapcsolópanel

Keményebb ritmusú zenéket választottunk a mélynyomó teszteléséhez. A klasszikus rockbanda, a Guns ’n Roses albumát vettük elő. Anthem erősítővel és Klipsch álló hangsugárzókkal csatlakoztattuk össze a mélynyomót.

Dinamikus, részletgazdag, árnyalt és térbeli hangzást nyújtott, a basszusokról csak ódákat lehetne zengeni, hihetetlen az a színvonal tisztaság és erő, amit ez a mélyláda képviselt. Mivel igen nagy méretű, ezért semmiképpen nem ajánljuk kisebb vagy közepes méretű helyiségekbe ajánljuk. Megjelenése viszont nagyon stílusos és elegáns, ezért nincs szükség arra, hogy elrejtsük. A kontrollált, irányított basszusok biztosítják a maximális hangzást. A dinamika egész egyszerűen lenyűgöző volt, többcsatornás rendszerekbe csatlakoztatva is egyedülálló a Gotham produkciója. A kezelőszervei és az automatikus szobaoptimalizálás elengedhetetlen és nagyon praktikus funkciók. Mivel nagyon komoly teljesítménnyel rendelkezik, az ideális teljesítmény érdekében mindenképpen azonos teljesítményű és és kategóriájú hangszórókkal kell párosítani. A zeneiség szempontjából is magasan az élvonalba sorolható ez a referencia minőségű mélynyomó, de az ára nagyon magas.

A helyiség, ahol a tesztet végeztük 38 négyzetméteres nappali volt, az akusztikát nemcsak a falakon és a mennyezeten elhelyezett hangelnyelő és diffúzoros elemek segítségével javították, az ablakok és az üvegajtó elé helyezett vastag, akusztikus függönyök is a hangzást optimalizálja.

A rokon

jl audio fathom f113 v2 mélynyomó

A JL Audio Fathom F113 V2 mélynyomót is kipróbáltuk egy másik tesztelés alkalmával. A Gotham modellhez hasonlóan többsávos hangszínszabályzóval rendelkezik. A szoba akusztika témája a Schröder frekvenciához kötődik, amely 200 és 300 Hz közötti átmeneti ponthoz kapcsolódik, e felett egy helyiségben sok lehet már a visszatükröződés, amit akusztikai mérésekkel meg lehet határozni.

Egy bizonyos frekvencia felett a hangot a visszaverődések, reflekciók torzíthatják. Ezt mindenképpen kezelni kell, a legjobb kezelési mód a fali és mennyezeti panelek használata. Az elektronikus, illetve digitális korrekciók csak akkor hatásosak, hogyha a helyiségben ideálisak az akusztikai adottságok.

A Fathom súlya és méretei is kisebbek, mint a Gotham súlya, ezért a kisebb vagy közepes méretű szobákba inkább ezt a típust ajánlanánk. Az ára és a teljesítménye is kisebb, mint a nagyobb súlyú modellé. 3000 Watt a beépített erősítő teljesítménye, a tömege 60 kg. A keret merev, öntött alumínium kivitellel készült, egy erős mágneses rendszerrel együtt állítják elő. Az olyan erős mágneses rendszerek, mint amik ebben a típusban találhatóak, hajlamosak arra, hogy túl nagy hőt állítanak elő, ami torzulást vagy meghibásodást okozhat. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, a JL Audio olyan hűtő rendszert használ, mely a felső lemez fölötti nyílásokból hűvös levegőt juttat közvetlenül a hangszóró hangtekercshez, a fűtést még tovább fokozza a radiális keresztfúrás új technológiája, ami a hőelvezetés és az energiakezelés javításán kívül még a hangminőséget és a linearitást is javítja, mivel minimalizálja a dinamikus paraméter eltolódásokat és a tömörítésből származó veszteségeket.

Kiterjesztett alacsony végeket tapasztalhattunk a hallgatása során, a dinamika szempontjából egyértelműen inkább a Gotham modellt hoznánk ki győztesként.

Írta:

Polgár Róbert