JTR Captivator RS1 zárt mélynyomó teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

JTR Captivator RS1 zárt mélynyomó teszt

RS1 mélynyomó bemutatása

A házimozi rajongók a JTR hangszórókat nagy valószínűséggel jól ismerik. Ha erőteljes mélyhangokra vágyik a hallható frekvenciatartomány legalacsonyabb részén is, akkor a JTR márka az első, amely felmerülhet. A lenyűgöző basszus teljesítményre mi is kíváncsiak voltunk, ezért legújabb tesztalanyunknak a Captivator RS1 mélynyomót választottuk. A Captivator RS1 a legkisebb mélynyomó, amelyet a JTR készít, de ez nem jelenti azt, hogy gyenge lenne. A 2400 Wattos erősítővel ez a modell „belépő szintű” kategóriába tartozik, ennek ellenére jóval erősebb, mint a legtöbb más mélynyomó-gyártó hasonló terméke.

JTR Captivator RS1 külső design

JTR Captivator RS1 mélynyomó nagy kép

 

A gyártó nem fektetett túl nagy hangsúlyt az esztétikus megjelenésre. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul néz ki; éppen ellenkezőleg, szerettük az egyszerűségét. Egyszerű, fekete, hosszúkás formájú, kissé lekerekített élekkel. A matt fekete színt azért tervezték, hogy ne legyen fényvisszaverő a házimozi helyiségekben. A nem kicsi mélynyomó, de matt színének köszönhetően valószínűleg sok szoba sarkában eltűnhet, főleg gyengébb fényviszonyok mellett. Rács takarja a hangszórót, ami még kevésbé feltűnővé teszi a készüléket.

Egyéb jellemzők

A JTR Captivator RS1 egy zárt mélynyomó, ami erős meghajtóval, D osztályú, optimalizált DSP erősítővel rendelkezik, optimális méretű hangszórószekrényben helyezkedik el, és rengeteg energiát és erőt képvisel. A meghajtó kialakításakor például szem előtt tartották az induktivitás szabályozását. Az induktivitás régóta ellensége a linearitásnak a mélynyomóknál. Az induktivitás az a feszültség, amelyet az elektromágneses tér változása hoz létre a hangtekercs mozgása során. Ellentétes azzal az elektromos árammal, amelyet az erősítő a továbbít a tekercshez, és ezzel csökkenti a kimeneti feszültséget, különösen a nagyobb frekvenciatartományokban. Az induktivitás szintén hozzájárul a torzítás mértékéhez. Ez komoly problémát jelent az igazán masszív, nagy mélynyomókban, amelyek sok hangtekercset tartalmaznak, mint például az RS1-ben. Az induktivitás leküzdése érdekében a JTR hozzáadott egy 400 grammos alumínium rövidzárógyűrűt a motorhoz, amely segít lecsökkenteni az indukált feszültséget. Az eredménynek egyenletesebb frekvenciaválasznak kell lennie, több kimenettel a középsugárzási frekvenciákban, valamint kevesebb kimenettel a teljes frekvenciatartományban.

A vezetőmotor figyelemre méltó, három darab tekintélyes méretű mágnessel. Nagyon erő,s öntött alumínium kosárhoz van rögzítve.. A kúp papír / kevlár keverék, valódi szénszálas porvédővel. A kerethez egy nagyon nagy, féltekercses, habosított burkolat csatlakozik. A meghajtót nyír rétegelt lemezszekrénybe helyezték. A nyírfa jóval erősebb, mint a szokásos MDF, amelyből a legtöbb mélynyomó szekrény készül. Ennek következtében nincs szükség akkora tömegre, így az oldallapok és a merevítők sem olyan vastagok, mint más mélyládák esetében. Ez sokkal könnyebbé teszi az RS1 mozgatását. A belső merevítés néhány panelből áll, amelyek az első terelőlemeztől a hátsó panelig futnak, és megerősítik a masszív vezetőt tartó elülső terelőlemezt. A szekrény belsejét gyapjúval bélelték ki, amelyet a hangsugárzó tervezője, Jeff Parmanian nagyon jó csillapító anyagnak talált. A lábak erős gumigyűrűk, és segíthetnek a szekrény rezgéseinek csillapításában a padlóra helyezés során. RCA és XLR, 12 Voltos trigger csatlakozók találhatók a mélynyomón.

Hallgatási teszt

milt jackson jazz album

A teszt egy közepes méretű helyiségben történt, ahol az akusztika még kezelésre szorul. A sarkokba basszuscsapdák elhelyezését ajánlottuk a tulajdonosnak. A csatlakoztatott erősítő egy Pioneer SC-LX901 volt. A zenehallgatást klasszikus jazz zenével kezdtük, Milt Jackson-Bags Groove című dala hangzott fel. A mélynyomó kiváló teljesítményt nyújtott, a basszus tartományok tisztán és erősen szóltak, nem hallottunk torzításokat. A mélyek faalt rengetőek voltak, pont úgy, ahogy elvártuk.

Filmnézés

A Steve McQueen által rendezett 2012-es, A szégyentelen című filmet néztük meg, Michael Fassbender főszereplésével. A Captivator mély hangsugárzó jóvoltából olyan részleteket is észrevettünk a filmből, ami korábban nem tűnt fel. Természetes, valós hangzást kaptunk, és széles színpadképet.

Következtetés

 RS1 mélyláda teszt

A Captivator RS1 egyetlen igazi hátránya a megjelenése. Ez nem túl szép mélynyomó, azonban az izmos, igazán ütős mélyládát vásárlók közül sokakat nem igazán érdekel az esztétika. Ez egy olyan készülék, amelyet főleg dedikált házimoziknak szánnak, és nem feltétlenül teszik előtérbe. Ha a JTR dekoratívabb külsőt tervezne, akkor egy kicsit drágább lenne a mélynyomó. Az RS1-ben olyan mélynyomó, amely nem gigászi méretű, de kiváló teljesítményt is kínál. A JTR tehetne néhány dolgot annak érdekében, hogy ez az eszköz sokkal esztétikusabb legyen, például ívelt hangszóró szekrénnyel, fényes vagy valódi fa felülettel. Ez áremelést vonna maga után, de legalább akkor a mélyláda megjelenése megegyezne a csúcsteljesítményével. Sokkal több vevő számára is vonzóbbá tenné a készüléket. A Captivator RS1 egy nagy teljesítményű mélynyomó, amely a hatalmas erőt viszonylag kis házba helyezte.

Az egyik dolog, amit esetleg hátrányként felsorolhatunk a magas költség, de ha figyelembe vesszük a minőségi alkatrészeket és a csúcsteljesítményt, akkor megéri az árát ez a mélynyomó. Most beszéljünk a Captivator RS1 előnyeiről. Első és legfontosabb a gyakran emlegetett előadás. Kiterjedt színpadkép, nagyon pontos frekvenciaátvitel, alacsony torzítás, hatalmas kimeneti teljesítmény jellemzi az eszközt. Kevés mélynyomó kínál ilyen szintű teljesítményt ilyen kicsi méretben.

Írta: Polgár Róbert