JVC DLA NX7 házimozi projektor tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

JVC DLA NX7 házimozi projektor tesztelés

A japán márka nem ismeretlen az hifi és az audio tulajdonosok körében. A JVC mérnökei a legmodernebb technológiát használták fel, amikor a DLA NX7-t előállították.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe projektor vásárlásnál?

A projektorok kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a képminőség. A televíziók és a projektorok esetében is, a kontraszt és a fekete szint aránya az egyik leglényegesebb tényező, amit figyelembe kell venni, amikor megvásároljuk őket.  Az objektív és az optika minősége és típusa is befolyásolja a vetített képek színeit és az árnyalatokat. Minél nagyobb fényerővel rendelkezik egy projektor, annál intenzívebb, mélyebb, fekete árnyalatokat tud produkálni nagyobb fénynél is, úgy, hogy a finom árnyalatok is megmaradjanak.

A jól megtervezett vetítők alacsony natív fekete szintet produkálnak, amit aztán későbbiekben a dinamikus írisszel, vagy más módszerrel lehet feldolgozni, és ennek eredményeként a legsötétebb jeleneteknél is telített, mély, fekete szintet lehet elérni. A JVC NX szériánál Lcos képalkotó eszközöket alkalmaztak.

NX7 modell

JVC-DLA-NX7 projektor fekete

A   0,69 hüvelykes, natív 4K D-Ila képalkotó chipseknek köszönhetően valóban lenyűgöző fekete szintet és tökéletes kontrasztot sikerült megvalósítani az NX7 projektor esetében.  8,8 millió Pixel megjelenítésére is képes ez a kiváló eszköz! Kiterjedt színpaletta, kiegyensúlyozott fehér szint arány és fényesség jellemzi a vetítőt. A Wire Grid polarizátor a fekete szint további mélyítésére szolgál, az Auto Tone-Mapping funkció pedig a fejlettebb Frame Adapt HDR mód jóvoltából még tökéletesebb minőségben tudja a HD tartalmakat megjeleníteni. Az NX7 modell,1900 lumen fényerővel, 80000 :1 névleges natív kontraszttal rendelkezik.

Frame Adapter

Megjelent a firmware frissítés is, amelyet a 4K-s D-Ila házimozi projektorok számára fejlesztettek ki, és ingyenesen letölthető. A Frame Adapter egy dinamikus árnyalat leképzési funkció, amely a HDR10 formátumú tartalmakat automatikusan beállítja, és így a fényesség, a szí összetétel és az árnyalatok is optimálisak lesznek. A márka, a saját algoritmusát használja fel ahhoz, hogy elemezze az eltérő színtartalmat és fényességet, valamint a HDR10 tartalmak csúcsfényességét, majd ezek alapján beállítja a legtökéletesebben kivetíthető kép dinamikatartományát, nemcsak a sötétebb jelenetek esetében, de a világosabb jelenetek csúcsfényességét is még tündöklőbbre állítja be. A videofájlok színeinek telítettség ét, árnyalatait, és fényét is analizálja és a megfelelő szintre állítja be, vagyis ezzel a frissítéssel az HD képek vetítésekor minden szükséges beállítást automatikusan elvégez. A Frame Adapt HDR hangtérképezés a dinamikus beállításokat végzi el.

jvc auto tone mapping funkcióTheater Optimizer

A HD funkciót az újabb frissítés továbbhangolja a Theater Optimizer okos funkcióval, ami a beállítások során bekalkulálja a vetítési feltételeket, és a vetítő állapotát is. Ezzel az új funkcióval az is lehetséges, hogy a menüben megadjuk a vetített kép méretét, illetve a vetítővászon fénynyereségét is. Számításba veszi a vetítő fényáramát meghatározó tényezőket is, a lámpa állapotát, beállítását, a zoom lencse pozícióját …stb.  Korábban 3 lépésben lehetett beállítani a kép módot, az NX7 projektornál már öt lépésben lehet ezt megtenni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a HD tartalmak még tökéletesebben, szebben és tisztábban fognak megjelenni a vásznon.

Képmódok

Az NX7, az elődjeihez képest sokkal finomabb beállításokat kínál a HD tartalmakhoz. A három alapbeállítás: a Képszín a Sötét szint és a Világos szint. Ezekben lehet állítani a kép teljes fényerejét, vagy ha úgy akarjuk akkor csak a sötét vagy csak a fényes részeket módosítjuk, a frissítések révén viszont már öt beállítási lehetőség áll rendelkezésre.

JVC_DLA lencse

A nagy méretű üveglencse éles képeket, széles fókuszt, egyenletes fényáteresztést, és egyenletes fényerőt biztosít. Kiváló zoomolás és váltási képesség is jellemzi a JVC vetítőt. A valódi üveglencse kevesebb torzítást és élesebb képet eredményez, a DLP vetítőknél gyakori szivárvány hatás, és az LCD típusú projektoroknál előforduló képpont rácsháló, ennél a készüléknél nem tapasztalható. A 65 mm átmérőjű motorizált objektív és a fókusz szintén a tökéletes képminőséget garantálja. Nagyon csendes a működése a projektornak az elődjeihez képest.

Egyebek

A funkciói között található még a Clear Motion Drive keret interpoláció, illetve a Multiple Pixel Control, azaz az MPC, a részletek javítása érdekében. Alacsony késleltetés mód jellemzi továbbá még ezt a kiváló projektort, ami 11 beállítható képmódot kínál, 265 Wattos NSH lámpával szerelték fel, amelynek élettartama körülbelül 3500 óra, Eco módban ez akár 4500 órára is nőhet. A korábbi típusokhoz képest a fényerőt is megnövelték.

A távirányító jóval kisebb és modernebb kialakítású lett, mint például az NX5 projektor esetében.  Ezt az újítást viszont nem írhatjuk az új modell javára, mivel ez a kicsi távirányító nem túl jól átlátható, és bár van háttérvilágítása, a gombok egyforma elhelyezése miatt könnyen mellé lehet nyomni, amikor szeretnénk váltani.

A kép teszt

A tesztelést egy igényesen kialakított körülbelül, 25 négyzetméteres moziszobában végeztük el. A teljes sötétítést a tulajdonos vastag akusztikai sötétítő függönyökkel oldotta meg, így gyakorlatilag a moziélmény valóban olyan, mintha egy pláza mozitermébe ülnénk be. A projektor telepítése nagyon egyszerű és gyors volt, egyáltalán nem okozott nehézséget. Az első tesztalanyunk, a 2006- os, Eragon című fantasy- kalandfilm volt. A projektor teljesítményével elégedettek voltunk, sötétben és nappali fényben is rendkívül élethű színeket, optimális árnyalatokat és kielégítő fekete szintet tapasztaltunk. Ugyanerről számolhatunk be a Titánok harca című 2010 -es fantasy film esetében is. Mozgás közben is teljesen tiszta és tökéletes képeket vetített a projektor, a fényerőt lámpafénynél is próbára tettük, és nem okozott csalódást ez esetben sem.

 Véleményünk

A JVC K-s projektorai méltán tartoznak a legkiválóbb projektorok közé. Az NX7 előnyei többek között; a rendkívül csendes működés, a valódi üveglencse, amelynek köszönhetően sokkal élénkebb és tisztább képeket képes vetíteni, mint például az LCD és a DLP típusú projektorok. A firmware frissítéseknek köszönhetően pedig még több lehetőség nyílik a képminőség további optimalizálására. A HD képeket valóban hibátlanul közvetíti. A fényerőt megnövelték, így akár nappali vagy lámpafényben is tökéletesen funkcionál ez a készülék. A zoomolás és az objektív is tökéletes, a fényáteresztés és a fényerő is kiegyensúlyozott, rendkívül széles színpalettával rendelkezik. A lenyűgözőnek mondható az automatikus Frame Adapt és az Auto Tone Mapping funkciók pedig nagyon sokat hozzátesznek ahhoz, hogy a HD tartalmak valóban tökéletes és élethű minőségben jelenjenek meg a vetítővászon. A kiterjedt képbeállítási menü is nagyon hasznos.

A távirányítóval kapcsolatban azonban már nem voltunk ennyire elégedettek. A korábbi modellekhez nagyobb méretű, logikus elrendezésű távirányító tartozott, az NX7 távirányítója ellenben nem jó elrendezésű. Hiányoltuk a vezeték nélküli HDMI- t, és jó lenne, ha nem csak fekete színben állítanák elő ezt a nagyszerű projektort. A kontraszt lehetne még tökéletesebb, és bár a fekete szint a korábbi JVC projektorokhoz képest nagyon sokat javult, még mindig lehetne egy picit finomítani rajta.

Írta: Polgár Róbert