flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

JVC DLA-RS3000 házimozi projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

JVC DLA-RS3000 házimozi projektor teszt

A DLA- RS3000 a világ első 8 K-s házimozi projektora, amely 8192 x 4320 felbontásra is képes, nagyfelbontású, 100 mm átmérőjű, valódi üveglencsével rendelkezik, alumínium lencsevéggel.

LCOS technológia

A D-ILA vagy Direct Drive Image Light Amplification egy JVC által kifejlesztett technológia, amely páratlan képminőséget, természetes színvisszaadást, tiszta és élénk színeket biztosít. Az első D-ILA projektort 1997- ben dobták piacra, azóta alkalmazzák ezt a fejlett technológiát, ami a legtisztább, legélesebb, legpontosabb képet adja. Ez tulajdonképpen egy folyadékkristályos technológia, ami nagyon eltér a többi termékben található folyadékkristályos kijelző azaz az LCD technológiától, mert a DLA technológiánál alkalmazott folyadékkristály szilícium alapú, LCOS-Liquid Crystal on Silicon technológia, amely kombinálja az LCD és a DLP előnyeit.

lcos-technika

Az LCOS-ban a folyadékkristályt egy fényvisszaverő alaplap és egy fényáteresztő réteg közé helyezik. A kristály polarizációjától függően nyílik vagy elzáródik a fény útja, ami a tükörfelületről vagy visszaverődik, vagy nem. Az LCOS technológia egyik legfontosabb előnye, hogy az általa előállított kép teljesen mentes a pixelezettségtől, mivel ennek a technológiának köszönhetően olyan nagy felbontás érhető el, mivel a pixelek között minimális a távolság.  Az LCOS képek természetesebb, simább látványt nyújtanak. Ez a technológia három chipre épül, a három alapszínt, a zöldet, a kéket, a vöröset egy időben vetítik. Ezáltal jobb lesz a színtelítettség, és a DLP vetítőknél alkalmazott forgó színtárcsa miatt előforduló, zavaró szivárványhatással sem kell szembesülnük. A lámpák viszonylag rövid élettartama és a drága lámpacsere lehet csupán az LCOS technológia hátránya.

JVC DLA-RS3000 vetítő tulajdonságai

JVC DLA-RS3000 projektor

A natív 4K D-ILA funkciójú vetítő nagyteljesítményű lámpája 2200 lumen fényerővel rendelkezik, a natív kontrasztarány 100000 :1, kézzel válogatott alkatrészekből készül, 2 darab 18 Gbps, HDCP 2.2 kompatibilis HDMI bemenet található az eszközön. A projektor, HDR10 kompatibilis az Auto Tone-Mapping funkció jóvoltából.

DLA-RS3000 hátoldal

A továbbfejlesztett Clear Motion Drive és Multiple Pixel Control tulajdonságok, valamint a Low Latency Mode a képeket tovább javítja, és csökkenti a torzításokat. A New Installation Mode leegyszerűsíti a beállításokat és memorizál 10 képbeállítást. LAN, RS232, 12V Trigger kimenetekkel és 3D szinkron kimenettel is rendelkezik.

Valódi 4K felbontást nyújt és hűen képes reprodukálni a 4K tartalomban található összes 8,8 millió pixelt. A lámpa becsült élettartama, alacsony üzemmódban 4500 óra. Az alacsony üzemmódban is képes a projektor elegendő fényt előállítani egy házimozi vagy előadóterem számára.

rs 3000 projektor-8k_eshift-technológia

A JVC saját 8K Shift technológiája nagyjából 0,5 pixelt vált át a képpontokban. Nem tud ugyan 8K jelet fogadni, és nincs felszerelve HDMI 2.1 bemenetekkel, viszont képes felkonvertálni a 4K tartalmat 8 K-ra.

Funkciók és beállítások

Rendkívül gazdag, élénk színeket biztosít és a gyártó szerint a bekapcsolt Cinema filter mellett is képes a DCI P3 (Color Gamut) színtér 100% át reprodukálni. A valódi üveglencse nagyfelbontású, éles fókuszú képet nyújt a teljes képernyőn. Az adaptív HDR hangtérkép és a Theater Optimizer funkció együttesen kiküszöböli a fényerő hiánya miatt jelentkező problémákat, mert ez a funkció dinamikusan megméri a HDR10 tartalom fényerejét és automatikusan beállítja a legjobb HD kép elérése érdekében. A kontrasztja és a fekete szintek egyszerűen tökéletesek.

Ha versenytársat kellene említeni, akkor az Sony VPL-VW915ES lézeres projektor emelnénk ki, ugyanazt a 4K felbontást kínálja, de a JVC nagyobb natív kontraszttal és jobb optikával, kedvezőbb áron kapható. A HR teljesítménye is jobb, a Sony viszont karbantartást szinte egyáltalán nem igényel, mivel lézer lámpával rendelkezik. A versenyből egyértelműen JVC 8K projektorát hoznánk ki győztesen, mert lenyűgöző képeket produkál, ami leginkább a továbbfejlesztett optikának köszönhető, ami megnöveli a fényerőt és a kontrasztot, sokkal valóságosabb, természetesebb színvisszaadást eredményez.

Negatívumként csupán néhány apróságot lehet megemlíteni. Amikor teljes üzemmódban üzemel az eszköz, akkor picit zajosnak bizonyult. A lámpa élettartama azonban véges és a lámpacsere igen költséges lehet, illetve a kivetítő által vetített kép mérete korlátozott.

dla-RS3000-vezérló panel

Kompatibilis a hibrid log Gamma készülékkel is, vezeték nélküli átviteli lehetőségeket, 3D-s megtekintéshez 6 tengelyes, mátrixos kezelő rendszert is kínál. Az automatikus kalibrációs funkció, az opcionális érzékelő szonda és szoftver segítségével elvégezhető, további beállításokra is van mód. Az alacsony késleltetés javítja a képet és felgyorsítja a működést, csökkenti a játék vagy PC keret késést. A Motion Enchants technológia pedig csökkenti az elmosódásokat.

 

A higanylámpa 265 watt teljesítményű, elektromos fókusszal és zoommal rendelkezik, súlya 21,8 kg. A projektor megjelenése egyszerű, esztétikus semmilyen újítást nem hoz. A távirányító a szokásos JVC projektorok stílusát kapta, egyszerű, logikusan átlátható és könnyű kezelhető.

Tesztelés

A tesztelés helyszíne egy jól felszerelt házimozi szoba volt, amely egy családi ház alagsorában lett kialakítva.

A projektor lámpafény mellett is éles képeket és élénk színeket vetített, de mivel moziszobáról beszélünk, a legideálisabb a teljes besötétítés, amit vastag, sűrű szövésű függönyök segítségével oldható meg. A házimozi szobánk kialakításakor érdemes megfontolni a falak és a mennyezet akusztikai kezelését hangelnyelő és diffúzoros panelekkel, amelyek csökkentik az esetleges visszaverődéseket. Ha a padlófelületeket vastag, sűrű szövésű szőnyegekkel fedjük be, akkor nem csak otthonos és kényelmes hatást érhetünk el, de az akusztikát is javíthatjuk a segítségükkel. A 2010-es Narnia krónikái- A hajnalvándor útja című fantasy, kalandfilmet néztük meg 3D-s formátumban. A projektor lenyűgöző teljesítményt nyújtott, a fekete szint és színek, valamint a kontraszt is hibátlan volt, picit zajos volt a működése.  Az elhelyezése és a beállításai viszonylag gyorsan és könnyen elvégezhetők voltak, nem okozott egyáltalán nehézséget.

Összegzés

JVC-RS3000-lencse

A JVC prémium kategóriájú házimozi projektora, a piacon kapható projektorok közül a legkiválóbb. A lézer projektorokkal összehasonlítva a hátránya, hogy a lámpa élettartama véges, és a lámpacsere bizony nem olcsó mulatság, a lézerprojektorok esetében gyakorlatilag nincsen karbantartási költség, viszont az általuk vetített képek minősége elmarad a valódi üveglencsével vagy valódi üveg optikával rendelkező JVC D-ILA technológiájú projektoréhoz képest. A fekete szint, a kontraszt, és a színek hibátlanok, és a finom beállításoknak köszönhetően még tovább lehet tökéletesíteni. Természetes és valóságos színeket és képeket ad vissza, az ára meglehetősen magas.

Írta: Polgár Róbert