Teszteltük a KEF LS50 Meta polcos hangszórókat!

A brit KEF márka 1961 óta van jelen az audio és hifi termékek piacán. A KEF márkanév a „Kent Engineering and Foundry” rövíditése. Raymond Cooke alapította a céget.

A KEF cég, az évfordulója alkalmából 2012 -ben piacra dobta az eredeti LS50 hangfalakat. Ezek az állványos hangszórók hatalmas sikert arattak, olyannyira, hogy azóta nagyjából lényegi változtatások nélkül folytatják a gyártását.

A vállalat mérnökei azért nem dőlnek hátra, és ennek eredménye a friss megjelenésű LS50 Meta hangfal.

Tervezés és design

LS50 Meta hangfal

Az LS50 Meták nem különböznek az eredeti LS50 -től, és sok tekintetben nem is teljesen ugyanolyanok. A Meta matt készülékházat kapott, ami azért is előnyös, mert így az ujjlenyomat és a por nem látszik meg rajta,

A szekrény alakja és mérete optimális és az ívelt előlap poliészterből, üvegszállal és kalcium-karbonáttal kombinálva készült-ezáltal lenyűgözően merev és jól kontrollált alapot teremt az Uni-Q technológiához, ami a cég saját fejlesztése.

A KEF LS50 Meta néhány fontos jellemzője:

-Maximális teljesítmény 106dB

-Érzékenység 85dB

-Frekvencia átvitel 79Hz – 28kHz

-Impedancia 8 ohm

-Méretek (magasság) 30,2 x 20 x 27,8 cm

-Súlya 7,2 kg

A KEF LS50 Meta a világon az első Metamaterial technológiával készült Uni-Q hangszórója. A kétutas bassz-reflex hangfal doboz többi része MDF -ből készült, amely erősen merevített és gondosan csillapított, hogy minimalizálja a rezonanciákat.

KEF LS50 Meta hangszóró-színek

Az LS50 Metas négyféle színben kapható – fehér, koromfekete, titánszürke és Royal Blue Special Edition.

A vastag, merev hangfal doboz biztosítja a megfelelő stabilitást. A modern, letisztult külső szinte minden stílusú helyiségbe könnyen beilleszthető. Dekoratív és fiatalos a megjelenése.

Az egyetlen nyilvánvaló változás a korábbi modellekhez képest, a hátsó panelen történt. Az elülső terelőlemez rögzítőcsavarjainak furatai eltűntek, és így szebb, rendezettebb külsőt kapott a hangszóró. A terelőlemez DMC vegyületből van, ami a belső merevítésekkel együtt csökkenti a belső vibrációt. A vastag MDF lapok, a CFD (Computational Fluid Dynamics) technológia jóvoltából késleltetik a turbulenciát és így a középtartományok tisztábbak maradnak.

A MAT-Metamaterial Absorption Technology alkalmazása során labirintusszerű rendszert alakítottak ki, aminek eredményeként tisztább, természetesebb, torzításmentes hangzást kapunk.

A MAT segítségével a hangfal sikeresen megbirkózik a 25 mm-es alumínium magassugárzó -kupola hátsó részéből érkező hanggal. Hagyományos kialakítás esetén ez a hang általában a kupola mögötti kamrába áramlik, ahol többnyire elnyeli a csillapító anyag. De némi hangenergia mindig visszapattan a kupoláról, ami torzulást okoz.

Ez esetben azonban a hátrafelé irányuló hang olyan rendszeren keresztül halad, amely úgy néz ki, mint egy műanyag kör alakú labirintus. Réteges és 30 csőből áll, amelyek mindegyike különböző frekvenciát vesz fel. A KEF azt állítja, hogy a csövek kombinálása után a frekvenciák széles tartományát – körülbelül 600 Hz -től felfelé – sokkal hatékonyabban veszik fel, mint az alternatív módszerekkel. Az eredménynek tisztábbnak, kevésbé torzított magasnak kell lennie. A reflexnyílás szélesebb lett, így több levegő tud ki és beáramlani. A 130 mm-es hangszórót az előlapba rügzítették, csavarok segítségével. Az Uni-Q membrán és a nagy méretű mágnes is a hangzás további javulását eredményezi.

Ezek nem különösebben érzékeny hangszórók, 85 dB/W/m névleges teljesítmény mellett a minimális impedancia mindössze 3,5 ohm, ezért érdemes egy nagyobb teljesítményű erősítővel társítani őket.

Mindössze 30 cm magasak a Meta hangfalak, ezért meglehetősen kompakt méretűek, de nem biztos, hogy könyvespolcra vagy közvetlenül a falhoz kellene elhelyezni őket. Nem fognak rosszul szólni, ha mégis így teszünk, de sokkal jobb lesz a hangzásuk, ha 50 cm távolságra helyezzük el őket egy szobában, jó messze az oldalfalaktól.

Hang

Egy átlagos méretű nappaliban teszteltük az LS50 Meta hangfal párt. Denon AVR X3700H házimozi erősítővel társítottuk a hangszórókat, ami jó döntésnek bizonyult.

A szoba akusztikája, a méréseink szerint ideális volt, ami a falakra helyezett Art diffúzoroknak, és a fényképes, printelt hangelnyelő paneleknek volt köszönhető. A sarkokba basszuscsapdákat helyeztek, így nem kellett a visszhang, a túlzott basszusok miatt aggódni.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy észrevegyük, hogy az LS50 -esek jelentősen javultak az elődjeikhez képest. Míg az alapvető hangkarakter nem változott, az újabb modellek olyan tisztaságot és finomságot nyújtottak, amelyre az eredeti LS50-esek nem voltak képesek ilyen szinten.

Finom, pontos és részletes hangzást tapasztaltunk, többféle zenei műfaj meghallgatása során. A hangszeres műveknél, jól elkülöníthetőek voltak a különböző hangszerek.

Meglepően testes, tekintélyes hangzást produkáltak ezek a kompakt hangszórók, a méretük ellenére.

Úgy tűnik, a Metamaterial technológia valóban működik. Ezek az új KEF -ek sokkal tisztábban és kifinomultabban szólnak, mint korábban, különösen magasabb frekvenciákon.

A nagy léptékű dinamikát jól kezelik, és jókora erővel rendelkeznek.Nagyon magas hangerőn néha picit halványabb produkciót nyújtottak, de ez nem volt komoly hiba.

A KEF-ek simán és kiegyensúlyozottan hangzanak, igaz ugyan, hogy a gyenge felvételek hiányosságait nem tudják elfedni, de azért nem romlik le a hangzásuk.

A KEF Uni-Q kialakítása jól mutat, az LS50 Meta kiterjedt és szorosan koncentrált hangszínt generál, a hangszínkép stabilitása is tökéletes. A basszusok is eléggé intenzívek, persze, aki ragaszkodik a falat rengető, dübörgő basszusokhoz, érdemes másik hangfalat választania, vagy mélynyomót kell beszereznie.

Végszó
LS50 Meta-szobában

Mindig is szerettük az LS50 -eseket, és ez az új verzió jelentősen magasabb szintre emeli a teljesítményüket. Úgy gondoljuk, hogy a KEF nagyot lépett előre a Metamaterial technológiával, és ez a hangzáson is azonnal észrevehető. Kiegyensúlyozott, természetes és tiszta hangzást nyújtanak ezek a hangfalak, a masszív kialakításnak és a belső csillapításnak köszönhetően torzításmentes teljesítményre számíthatunk. A basszus tartományokkal is elégedettek voltunk, bár az ütős, igazán komoly basszusokhoz inkább egy komolyabb teljesítményű hangszóró ajánlanánk. Nagyon fontos az optimális hangzás érdekében, hogy egy nagyobb teljesítményű erősítővel párosítsuk a KEF hangfalakat. Részletgazdag, dinamikus és teret betöltő hangokat hallottunk, ami egy ilyen kompakt méretű hangsugárzónál igazán kellemes meglepetés volt.

Írta:Polgár Róbert

Similar Posts