Legolcsóbb akusztikai ötletek, a kezdő stúdió kialakítására.

Aki házi stúdió építésre adja a fejét, annak tudnia kell, hogy ez nem egy egyszerű folyamat és nagyon sok múlik a tervezésen. Gyakran a megoldás ott hever a szemünk előtt, ennek ellenére sokszor hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgokat.

Kezdésnek fektessük le az alapokat

Először is azt kell tisztáznunk, hogy a rendelkezésünkre álló összeg, milyen felszerelés beszerzését teszi lehetővé. Továbbá az is fontos, hogy megfelelő mértékben használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet. Ha túlzsúfoljuk mindenféle felesleges tartozékkal, az a későbbiekben akadályozhat a munkában. Utána vegyük sorra, hogy milyen eszközökre lesz feltétlenül szükségünk. A stúdióépítés gyakorlatilag egy végtelenségig kitolható folyamat.

 

Ha megvannak az alapok, akkor csak rajtunk áll, hogy miként és meddig szeretnénk elmenni a bővítéssel kapcsolatban. Lassan lecserélhetjük a régi dolgokat, újabb, modernebb drágább termékekre, amik megkönnyítik a munkánkat, ugyanakkor jobb minőséget eredményeznek.

De mégis mennyi az annyi?

Az alsó határt könnyebb meghúzni, mint a felsőt, mivel az gyakorlatilag a csillagos égig és azon túl terjed. Egy olcsó, de jó otthoni stúdióhoz a szükséges eszközök nagyjából 280-300 ezer Ft-ból beszerezhetőek. Ha otthon vagyunk a témában, akkor vásárolhatunk jó minőségű használt eszközöket kedvező áron, amiket igényeink és lehetőségeink szerint később lecserélhetünk. Talán elsőre soknak tűnhet ez az összeg, viszont a profi stúdiók kialakítása hatványozottan többe kerül. De úgy is nézhetjük a dolgot, hogy a fent említett összeg nem több egy jó okostelefon áránál, ezért cserébe viszont egy egész pofás otthoni stúdiót dobhatunk össze.

Mire lesz szükség a munkához?

Talán nem meglepő, de az egész lelkét egy erős számítógép adja. Ebben az a jó, hogy a legtöbbünknek már eleve rendelkezésére áll egy ilyen masina, ezért ez nem feltétlenül tekinthető plusz befektetésnek. Mac vagy PC? Teljesen mindegy, hiszen ez egyáltalán nem meghatározó tényezője a világszínvonalú alkotások megszületésének.

A DAW (digital audio workstation) is egy elmaradhatatlan eszköz, amiből olyat érdemes választani, aminek a kezelése a legkézenfekvőbb. Hiába a profi cucc, hogyha nem tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Az elkészült felvételek alapján egyébként sem lehet megmondani, hogy egy Cubase vagy egy nagyságrendekkel drágább ProTools állt a háttérben.

Bár a számítógépben van hangkártya, az korántsem fogja kielégíteni az igényeinket, mivel annak a képességei elég korlátozottak. Ebből is megteszi egy olcsóbb USB interfész, amiben pl. van egy mikrofon előfok, fantom táp, jack, XLR bemenet és természetesen a sztereó kimenet. Na és a fejhallgató kimenet sem hiányozhat.

Jó hír, hogy a technológia fejlődésével a stúdió mikrofon ára jelentősen lecsökkent. 30-40 ezer Ft-ért cserébe már kimondottan minőségi változatokat szerezhetünk be.

Ezen kívül pedig egy fejhallgatóra vagy monitor hangfalakra lesz szükség, hiszen valamin meg kell hallgatni az elkészült darabot. Keverés szempontjából mindegy, hogy melyiket használjuk, hiszen a végeredményt máshol is érdemes meghallgatni (autóban, hifin, egy ismerős hangcuccán stb.), mert csak így kaphatunk átfogó képet arról, hogy miként szól.

…és itt érkeztünk egy a házi stúdió berendezésének másik lényeges pontjához. Már esett szó az eszközökről, na de milyen legyen környezet?

stúdio-akusztia-akusztikai-mérés

 

A lényeg az akusztika!

Mert hiába a drága hangszer és a minőségi felszerelés, ha a szoba akusztikája rossz. Mindegy mennyit áldoztunk a dologra, attól még a milliós hangcucc is rosszul fog szólni.

Olyan anyagokra lesz szükségünk, amiknek az elhelyezésével megakadályozhatjuk a nem kívánatos hangok terjedését. Kiemelendő, hogy nem szabad összetéveszteni a hőszigetelést a hangszigeteléssel.

Itt a legolcsóbb akusztikai megoldások jönnek!

A DIY megoldások ebben az esetben rendkívül költséghatékonynak számítanak. Pl. a falra szerelhető paneleket elkészíthetjük kőzetgyapotból is, amikhez használhatunk fa és fémkeretet. Természetesen ezeket készen is beszerezhetjük, ám ez esetben magasabb költségekkel kell számolnunk.

Ennyinél még nem szabad megállnunk, mivel még van miből válogatnunk a hangelnyelő termékek terén. Ilyen pl. az akusztikus függöny vagy szőnyeg. Ezek nem tükrözik, hanem elnyelik a hangokat a nagy sűrűségű textilnek köszönhetően. Minél sűrűbb és nehezebb anyagból készülnek, annál több hang elnyelését teszik lehetővé. A használatukkal jelentősen csökkenthető a visszhang, ami összekuszálja a hangszinteket és lerontja a hangtisztaságot. Olcsóbb megoldások közé tartozik, ha a sarkokba felhalmozunk egy nagy halom ruhát. A ruhának nagy fajsúlya van.

De használhatunk össze préselt kartonokat is. Nem üregeset. A visszaverődési pontokba könyvespolcot rakunk, tele könyvekkel. Ha lehetséges akkor az ajtóra terítsünk egy plédet. Szőnyeget semmiképen se rakjunk a falakra! Hangfalakat minél jobban toljuk a falra. Lehet, hogy csökkenni fog a térérzet, de a hangnyomás érték jelentősen kifog simulni. Így egyenletesebb lesz a hangfelvétel.

Végső lépés az akusztikai mérés

Profi mérőműszerek hiányában hagyatkozhatnánk a fülünkre, viszont ez nem a legjobb megoldás, mert mindenkinek szubjektív a hallása. Ha lehet, akkor használjunk bármilyen mikrofont az objektív méréshez. Az interneten találhatunk a méréshez és korrekció elvégzéséhez szükséges ingyenes szoftvereket. Pl REW room EQ.

Egy szakember természetesen a helyiség minden pontján méréseket végez és ehhez mérten kerülnek elhelyezésre a hangelnyelő elemek. Mi viszont már azzal is bőven elégedettek lehetünk, hogyha úgy alakítjuk a környezetet, hogy abban az egy pontban legyen megfelelő a hangzás, ahol a keveréskor ülünk.

Mielőtt minden pénzünket feláldoznánk az otthoni stúdiónkért, ne feledjük, hogy a zene nem a drága hangszerekről és felszerelésről szól, hiszen a végeredmény tekintetében sokkal több múlik a fantázián és a kreativitáson.

Similar Posts