Klipsch R-120SW aktív mélysugárzó teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Klipsch R-120SW aktív mélysugárzó teszt

Klipsch R-120SW

Néhány héttel ezelőtt vizsgáztattuk a Klipsch R-120SW aktív mélynyomó ládát. A teszt helyszíne egy felújított családi ház volt, a pest megyei Telkiben. Cégünk egyik visszatérő megrendelője, a moziszobájába frissen vásárolt Klipsch mélysugárzó teljesítményére volt kíváncsi, ezért elhívott minket otthonába a tesztelésre. Szikszai-Horváth Tamás, a tulajdonos, folyamatosan fejleszti házimozi rendszerét. Sarok basszuscsapdákkal, mennyezetre és falra rögzített diffúzor előlapos akusztikai panelekkel gondoskodtak a helyiség ideális hangzásáról. A valódi moziélmény elérése érdekében, javasoltuk akusztikus függönyök elhelyezését a nagy kiterjedésű ablakfelületek elé-így még tovább javulhat az akusztika, ráadásul még a teljes sötétítés is megvalósítható a speciális szövésű lakástextíliákkal.

Vegyük szemügyre hát a mélynyomót!

subwoferA Klipsch cég már 1946 óta foglalkozik hangszórók gyártásával, nem mondhatók tehát kezdőknek ezen a téren. A 120SW hangfal dobozának oldala kb. fél méteres, a 30 cm-es mélysugárzó sárgaréz színű. Az MDF hangszóró házat fekete, fényes vinyl borítja, amely ellenáll a karcnak és az ujjlenyomatokat is távol tartja, ami igen kellemes meglepetés, hiszen ennek köszönhetően a hangfal tisztántartása még egyszerűbbé válik. A megerősített doboz a kellemetlen rezonanciákat szinte teljesen lecsökkenti. A gumilábak megvédik a parkettát a karcolódástól. A merev, könnyű, homorú, rézzel gőzölt membrán (IMG-Injection Molded Graphite) mélysugárzót 400 Wattos digitális erősítő hajtja. Az előlapon található LED segítségével láthatjuk, hogy bekapcsolt vagy kikapcsolt állapotban van e a mélynyomó.

Klipsch R-120SWA doboz hátoldalán egy igen méretes reflexnyílás található, amely jelentősen leredukálja a turbulenciát és a torzulásokat. A hátlapon frekvenciát állító, bekapcsoló és egyéb üzemmód gombokat, valamint fázisváltoztatót találunk. Szintén a hátoldalon kaptak helyet a sztereó erősítőkhöz szükséges L/R line , illetve az AV erősítőkhöz passzoló LFE csatlakozók is. A vágási frekvencia is állítható. A frekvencia átvitel 29-120 Hz, a teljesítménye 200/400 Watt, a maximális hangnyomás 116 dB. A nagy, fekete tüskék garantálják a padlótól való teljes izolációt. A minimalista design szemet gyönyörködtető, gyakorlatilag minden stílusú és berendezésű helyiségbe könnyedén beleillik. A hangfal súlya 14 kg, ami miatt talán egy kicsit nehéznek érződik. A megjelenésére egyértelműen csillagos 5-öst adnánk.

Próbának alávetve

Bizet-Carmen-1Komolyzenével indítottuk a mélyláda tesztelést. Bizet: Carmen című 3/4 felvonásos operájából hallgattuk meg a Torreádor-dalt. A Klipsch mélynyomó remekül teljesített. Testes, erőteljes és tiszta basszusokat hallhattunk, a fúvós és a többi hangszer is tökéletesen szólaltak meg, hihetetlenül valóságos hangzást tapasztaltunk, ugyanakkor a mély hangok kontrolláltak voltak, nem rontották le a többi frekvencia tartományt sem.
Ezután más műfajra és korszakra tértünk át, Dua Lipa : Pysical című aktuális slágere csendült fel. Ez esetben sem csalódtunk, a mélynyomó által sugárzott basszusok áthatóak, természetesek voltak, nagy hangerőn sem torzult a hangzás.
A moziszobákban nagyon meghatározó szerepe van a mélynyomó ládáknak, ezért érdemes figyelmesen megválasztani őket. A nők bálványa, Jason Momoa főszereplésével, 2018-ban bemutatott, Aquaman című filmet játszottuk le. A Klipsch mélysugárzó hangjai tökéletesen valós érzetet keltettek, a víz csobbanása olyan élethűen hangzott, mintha a közvetlen közelünkben csapódott volna a vízbe a szereplő. A zenei betétek, a hangeffektusok is abszolút tiszták, és részletesek voltak.
letöltés (1)A Tomb Raider, 2018-as akciófilmjének nézése közben mi is a történet aktív szereplőivé váltunk, a mélyek itt is nagyon szépek és kiegyensúlyozottak voltak.
2009-ben került a mozikba a Harry Potter és a Félvér Herceg című mozi. A csodálatos zenével színesített film minden egyes hangját kristálytisztán, határozottan közvetítette a mélynyomó. Nem nyomták el a basszusok a közép és magas hangokat sem.
Előnyök és hátrányok

 

A Klipsch R-120SW mélysugárzó saját árkategóriájában számos előnnyel rendelkezik:

-tiszta, torzítás nélküli basszus
-valódi moziélményt teremt
-tökéletes a zenehallgatáshoz is
-gyönyörű kivitelezésű
-karc és ujjlenyomatálló

Hátránynak csupán a viszonylag nagy tömegét említhetjük, illetve azt, hogy 29 Hz alatt a hangok kicsit nehezen hallhatók.

Összefoglalás
Összességében egy rendkívül tetszetős külsejű, kiváló teljesítményű, korrekt kiegészítője a házimoziknak a Klipsch mélynyomója. A basszusok teltek, valós hatásúak, egyben kontrolláltak is, ezáltal a többi frekvenciát nem bántják. Abszolút megéri az árát. Ha értékelni kellene, 4,9 pontot adnánk rá egy 1-5-ig terjedő skálán.