Próbára tettük a KRK Rokit V8 S4 aktív stúdió monitort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Próbára tettük a KRK Rokit V8 S4 aktív stúdió monitort!

 

KRK Rokit V8 S4

A Pest megyében lévő Fótra ruccantunk ki két héttel ezelőtt, ahol egy családi házban teszteltük a KRK Rokit V8 S4 aktív hangfalait. István, a megrendelőnk, hosszú évek óta zenél, basszusgitározik, zenekarával rendszeresen fellépnek. Egy otthoni hangfelvevő és keverő stúdiót alakítottak ki a ház egyik szobájában, nagyjából 4×6 méter alapterületen. Az amatőr zenész az akusztika fontosságát szem előtt tartva a falakat és a mennyezetet is akusztikai panelekkel borította be, így ideális hangzás jött létre a stúdióban. Akusztikai mérést végeztünk, ennek eredményeinek megfelelően javasoltuk az ablakfelületek mentén kialakuló interferenciák kiküszöbölésére megoldást nyújtó, hanggátló függönyök elhelyezését, melyekkel még tovább javul a helyiség akusztikája.

KRK Rokit „V” széria

Az amerikai cég „V” sorozata kifejezetten professzionális célokra tervezett stúdiómonitorokból áll. Elsősorban hangfelvételhez és hangkeveréshez fejlesztették ezeket a hangszórókat. A V8 S4 modell a széria legnagyobb méretű darabja, súlya 14,4 kg. A monitor megjelenése nem okoz túl nagy meglepetést az elődjeihez képest. A fekete, műanyag borítású készülékház MDF lapokból készült, ami garantálja a rezonanciák jelentős mértékű csillapítását. Az EVA csúszásgátló pad is a rezonancia minimalizálását szolgálja. A márkára jellemző élénk sárga szín ennél a modellnél sem változott. Az előlapon nincsenek kezelőgombok, csupán a KRK világító logója látható, amely egyben teljesítményjelző is. A hátlapon találhatók a be-illetve kikapcsológomb, a bemeneti aljzat (Neutrik kombinált TRS/XLR csatlakozó), a bemeneti érzékenység szabályozó, az előlapon elhelyezkedő világító embléma/teljesítményjelző is kapcsolóval állítható, mely szintén a hátoldalon kapott helyet, ahogy az USB port és a 2 db EQ vezérlő is.

KRK Rokit V8 S4 aktív stúdió monitortA kétutas stúdió hangsugárzó selyem, Kevlar-kompozit magassugárzója 30 Watt, a Woven Kevlar-kompozit alumínium öntvény keretes mélynyomója 200 Watt erővel rendelkezik. Az erősítő „D” osztályú, ami nagyon jó hatásfokot jelent, komoly teljesítményre képes anélkül, hogy túl nagy hűtést igényelne. A hangfal frekvencia átvitele 29-24000 Hz (+/- 3 Db), a hangnyomás 118 dB.

Equalizer szobakorrekció

A KRK Rokit V8 S4 stúdió monitort a legtöbb hangsugárzóhoz hasonlóan EQ funkcióval látták el. AZ Equalizer szobakorrekció segítségével az adott helyiség kedvezőtlen akusztikai adottságain tudunk javítani. A KRK V8 tervezése során több 100 akusztikai beállítást teszteltek a mérnökök. A V8 összesen 49 különböző EQ hangzási módot kínál, ami igazán kivételes. Mindennek ellenére azért el kell mondanunk, hogy az EQ funkció nem mindenható. Nem képes minden, a helyiségek sajátosságaiból adódó akusztikai problémát megoldani! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a helyiségek akusztikáját feltétlenül kezelni kell hangelnyelő és diffúz panelekkel, mert az EQ korrekció önmagában még nem orvosolja a súlyos térhangzás során jelentkező bajokat! Kiegészítőként azonban valóban hasznos lehet a szobakorrekció.

Hangzásteszt

star warsA Star Wars filmzenéjét hallgattuk meg, a Berlini Filharmónikusok előadásában. A V8 tiszta, érthető hangzást produkált, a mélyek intenzíven szóltak, a középtartomány finoman volt jelen, épp, ahogy kell. A magas hangok is megfelelőek voltak. A különböző hangszerek egyértelműen jól elkülönültek egymástól, felismerhetőek voltak. Az EQ korrekciót egyszerűen be tudtuk állítani, jól el lehet vele játszani. David Guetta: Let it Be Me című slágere következett. A hangszórók teljesítménye ennél a dalnál is rendben volt. Részletes hangzást hallhattunk. Az audio szakértők kifinomult hallásának talán néha kicsit kevésnek bizonyulhat a basszus ereje, ezért a mély tartományok iránt rajongóknak ajánlatos külön mélynyomót is beszerezni.

Egy legendás zenésszel folytatódott a hallgatási teszt. Mike Oldfield : Shadow on the Wall dalának ritmusai zavartalanul, harmónikusan, kiegyensúlyozottan szóltak. Kipróbáltuk azt is, hogy a V8 hangfalak hangzása hogyan változik eltérő távolságokban elhelyezve. Közeltéri hangszóróként kissé tolakodónak tűntek a hangok, ezért érdemes inkább középtájékon elhelyezni őket. (a hallgatói pozícióhoz igazítva természetesen. )
2016-ban került a mozikba a Jason Bourne című akciófilm, melynek Matt Damon a főszereplője. A jelenetek izgalmát fokozta a kiváló hangzás. Erőteljes mélyeket, tisztán érthető párbeszédeket, térbeli érzést tapasztaltunk.

Zárótétel – vagyis hány pontra értékeljük a Rokit V8-at?

A KRK Rokit V8 S4 aktív stúdió monitor kedvező áron érhető el. Az összes tartomány szépen, tisztán szól, az EQ rengeteg beállítási lehetőségei révén rendkívül finomra hangolható. Fülfáradtságnak nem volt semmi nyoma. Hátrányai, hogy kicsit nehéznek tartjuk a 14,4 kg-os tömegét, a csavarok és kapcsolók gyenge minőségűek, illetve közeltéri hangszóróként alkalmazva, túlzottan „nyomulósnak” éreztünk egyes hangokat. A basszus hangok határozottnak, de időnként talán kicsit erőtlennek hallattszottak. Egyébként elégedettek voltunk a hangszórókkal, stúdiókba vagy házimozikba is ajánljuk. 5-ből 4 pontot ítélünk meg a V8-nak.