LG CX OLED TV tesztelés

Az LG CX OLED TV lenyűgöző 4K kép- és audio technológiát kínál. Az OLED tévék nagyon népszerűek, és ez nem is csoda. Intenzív fényerejükkel és mély fekete szintjükkel ezek a tévék igazán lenyűgözőek.

Ellentétben az LCD-kkel, az OLED kijelzők nem igényelnek külön háttérvilágítást a kép megvilágításához. A pixelek saját fényt bocsátanak ki. Ez külön előnyt jelent számukra, mivel minden egyes képpont külön-külön teljesen be- vagy kikapcsolható; az LCD készülék beszüremlő háttérvilágítása nem eredményez homályos képet.

Az LG továbbfejlesztette ezt az OLED technikát, a videó feldolgozását egy új Alpha 9 Gen 3 processzorral és AI ThinQ szoftverrel javította. Az egyik elsődleges funkciója az, hogy megkülönböztesse a különböző típusú képernyőn megjelenő tárgyakat, részleteket, például az arcokat és a grafikákat, hogy részletesebb feldolgozást biztosítson. Beállíthatjuk a szoftvert, hogy érzékelje, hogy milyen tartalmat (sport vagy filmek) nézünk, és automatikusan beállítja a képet.

A CX támogatja a legnépszerűbb 4K magas dinamikus tartományú formátumokat is, beleértve a HDR10 és a HLG (hibrid log gamma) formátumokat, amelyeket olyan streaming szolgáltatásokra szánnak, mint a YouTube, és a DirecTV-hez hasonló 4K adásokra. És a CX támogatja az egyre népszerűbb Dolby Vision HDR formátumot, amelyet most IQ jelöléssel bővítettek, ami azt jelenti, hogy a TV a képet a helyiségben észlelt fényviszonyoknak megfelelően tudja beállítani.

LG CX OLED tulajdonságok

LG Cx-vékony tévé

Az LG CX OLED számos különböző méretben kapható. Négy modellben az LG CX OLED tévék jellemzői, képességei gyakorlatilag megegyezik, ugyanannyi portot, azonos 4K felbontást és HDR támogatást, és ugyanazt a tökéletes felbontású, és fényerejű OLED kijelzőt kínálják. Az LCD típusoktól eltérően, amelyek eltérő tulajdonságokat kínálhatnak a különböző méretű képernyőkön, az LG OLED technológiája minden képernyőméretnél azonos élességet és ideális kontrasztot kínál.

Design

Az OLED technológia további előnye, hogy mivel nincs külön háttérvilágítás, ezért szuper vékony lehet.  Az LG CX falra szerelhető egy standard konzol segítségével. A mellékelt ék alakú asztali állvány azonban nagyon stabil támaszték. Néhány csavarral rögzíthető.

Portok

A hátlapon összesen négy HDMI 2.1 port és három USB 2.0 csatlakozó található. Rendelkezik a készülék Ethernet csatlakozással, és egy RF koaxiális csatlakozóval is. A hangzás érdekében van optikai digitális audiokimenet és mini csatlakozó a vezetékes fejhallgatókhoz.

Az LG CX rendelkezik a szabványos Wi-Fi támogatással, és Bluetooth kapcsolattal a fejhallgatóval való párosításhoz, agy vezeték nélküli hangszórókhoz. Az LG készülék az aptX formátumot is támogatja a jobb vezeték nélküli hűség érdekében. Továbbá a tévé támogatja az Apple Airplay2-t, valamint az Apple Homekit-et is.

Teljesítmény

Az LG CX beállításakor változatos képlehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek gyakorlatilag bármilyen ízlésnek megfelelnek. Számos előre beállított képbeállítás létezik, beleértve a sport, filmek, játékok, élénk képek és HDR effektusok módokat. Ez magában foglalja az új Filmmaker módot is, amely a lehető legpontosabban állítja elő az eredeti képet, azáltal, hogy visszaállítja az eredeti film képarányát, színeit és képkocka sebességét. A Cinema módhoz hasonlóan ez is kicsit homályosabb lehet, mint a többi beállítás, de a legpontosabb képet adja. A LG CX AI Picture Pro beállítása hajlamos a kép különböző részeinek eltérő feldolgozására.

Összességében az LG CX színhűsége kiváló volt.  A látószög kivételesen jó volt. Nem csökken a fényerő vagy a színtelítettség, függetlenül attól a nézési pozíciójától. Majdnem háromdimenziósnak tűntek a filmek. Filmes módban sokkal mélyebb színeket és valósághűbb bőrszíneket produkált.

Az egyik legalapvetőbb különbség a CX OLED és az olcsóbb 4K modellek között az, hogy a kisebb modellek esetében nem zökkenőmentes a színváltozás. A CX OLED viszont torzulások nélkül kezeli az átmenetek nagy részét. A népszerű Netflix, vagy egyéb streaming szolgáltatások tartalmai is fantasztikusan élesen és tisztán jelennek meg a tévé képernyőjén. Az LG CX nem okozott csalódást a normál HD tartalmak terén sem.

Az egyik olyan terület, ahol az OLED-ek általában elmaradtak, az a sötétebb jelenetek árnyékainak, részleteinek megjelenítése. Örömmel tapasztaltuk, hogy a LG CX OLED leküzdötte ezeket a problémákat.

LG OLED és XBOX játékkonzol

Az LG a játékokhoz is nagyszerű. Rendelkezik egy csökkentett késleltetésű játékmóddal, ami jól működött az Xbox One 4K játékkal. Az LG támogatja a HGiG-t a HDR játékhoz. Az LG tartalmaz pixelfrissítő funkciót, amelynek célja a képmegtartás kiküszöbölése,

Teszt eredmények

Pontos és széles színpalettát kínált az LG. Az LG CX színpontossága volt az egyik legkiemelkedőbb tényező.  Az LG CX az egyik legszélesebb színskálát nyújtotta, amit láttunk, így intenzívebb színeket és csillogó képet eredményez

Az LG CX bizonyította képességeit a játékokban is Az alacsony késleltetési mód jóvoltából a játékok esetében is tökéletes képeket láthattunk. A lényeg: Az LG CX az egyik legjobb játéktévé, amit kaphatunk.

Hangzás

A nagy, lapos tévék általános gyengesége a hangzásuk. Karcsú kialakításuk miatt hiányzik a hely a hagyományos hangszórók számára. A készülék rendelkezik egy AI Acoustic Tuning beállítással, amely a távirányító mikrofonjával kalibrálja a hangot az adott szobához. Csak néhány másodpercbe telik a kalibrálás elvégzése, amely után valóban jobban szólt a tévé, továbbfejlesztett hangzást eredményezett, a zenét és a hangot jobban előtérbe, középre helyezte.

Az ideális hangzáshoz érdemesebb egy jó minőségű hangrendszert kialakítani, megfelelő hangszórókkal, és erősítővel. A szobák akusztikájával is foglalkozni kell, ha tökéletes megoldást szeretnénk. A falakra, a mennyezetre akusztikus hangelnyelő paneleket és diffúzorokat ajánlott elhelyezni. A tesztelést egy nagyobb alapterületű nappali szobában végeztük, ahol famembrános elnyelő panelekkel, illetve piramis diffúzorokkal és akusztikus szőnyeggel javítottak az akusztikán.

Az LG CX OLED támogatja a Dolby Atmos programot is.Több előre beállított hangmód is létezik, a Cinema mód pedig a legkiegyensúlyozottab effektusokat nyújtja. Van egy öt sávos hangszínszabályzó is, amely 100 Hz és 10 000 Hz közötti frekvencia tartományban hatékony, így ha szeretnénk módosítani a hangot, akkor ezt Standard módban is megtehetjük.

Zenei téren kicsit túl élénk magas hangokat és túlzottan hangsúlyos basszusokat hallottunk, a Zene mód beállításai után azonban kiegyensúlyozottá tettük a hangzást.

 Smart TV funkciók

Az LG a webOS intelligens TV szoftverének finomításával a legjobb saját program lett. Az LG olyan népszerű alkalmazásokat is támogat, mint a Hulu, a Disney + és a Showtime alkalmazásai, de nem kínálja az Android TV-k széles választékát, mint például a Sony vagy a Roku modellek.

Az általunk tesztelt összes alkalmazás, a Netflix-től a Vudu-ig, jól működött, volt néhány apróbb hiányosság, például a Pandora zenei alkalmazás nem tudott mindent megfelelően megjeleníteni a képernyőn, de egy későbbi szoftverfrissítés megoldotta a problémát. Az LG naprakészen tartja az alkalmazásokat, a webOS rendkívül hasznos.

Az LG Channels, az ingyenes streaming szolgáltatások és a Xumo által működtetett filmek összesített listája szintén nagyon hasznosnak bizonyult.

Távirányító

LG CX távirányító

Az LG Magic Remote távirányító közepén van egy görgethető / kattintható golyó, a kurzor mozgatásához a képernyőn, olyan, mint egy vezeték nélküli egér, valamint a szokásos numerikus és hangerő- és csatornagombok is megtalálhatók rajta.

Ez egy logikus elrendezésű, ívelt távvezérlő, amely univerzális vezérlőként is használható. Pár másodpercbe telt, mire a távirányító felismerte például a PlayStation 4-et, és végrehajtotta ennek az  eszköznek is a  parancsát. A távvezérlő mikrofon gombjának lenyomása és nyomva tartása elindítja a Google Segédet, ami rendkívül jól működik.

Az LG OLED család prémium tagjaival ellentétben a CX OLED nem rendelkezik beépített távoli mikrofonokkal, így csak a távvezérlő mikrofon bemenetet használhatjuk. Az LG ThinQ intelligens tévéi beépített támogatást is kínálnak az Amazon Alexa számára.

Ítélet

Ez az intelligens tévé páratlan képpel jutalmazza a filmrajongókat. Ha a lehető legjobb 4K képet keressük, az LG nem fog csalódást okozni. A továbbfejlesztett hangzás és a legmodernebb okostévé-funkciók, köztük a hangvezérlés révén ez a készülék még vonzóbbá válik. Ha valaki még valódibb moziélményre vágyik, projektort és vetítővásznat is használhat tévé helyett, de azt meg kell említenünk, hogy az LG CX széria és más hasonló képességű okos tévé sokkal élesebb képekre, nagyobb felbontásra és fényerőre képes, mint a legjobb projektorok!

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts