Kipróbáltuk a Mackie CR3 stúdió monitort!

Az amerikai Mackie audio és hifi céget 1988-ban, Seattle-ben alapították. A CR3 modell a megfizethető stúdió monitorok közé tartozik.

A Mackie C3 gyors áttekintése:

Mackie-CR3-stúdió monitor

Hangfelvételek készítéséhez nagyszerű választás ez a stúdió hangfal, kisebb stúdiókban kiváló munkát végez. Hangszerkesztési és videó szerkesztési munkákhoz is alkalmazható. Multimédiás rendszerhez is csatlakoztatható és alkalmas DJ munkákhoz is. Ez a típus az egyik legjobb áron elérhető stúdió monitor, amely jelenleg a piacon van. A bemenetek a hangszóró elején találhatók a könnyebb hozzáférés érdekében, kompakt mérete ellenére mégis komoly hangerőre képes.

Sajnos azonban vannak hátrányai is, ezek közül a legkiemelkedőbb talán a gyártási minőség, ami kissé elmarad a többi, drágább stúdió monitorokhoz képest. A hangminőség ugyan nem rossz, de más márkák hangszóróival összehasonlítva nem a legjobb. A basszusok nem elegendőek.

Egyéb tudnivalók:

A C3 stúdió hangfal professzionális szintű élményt nyújt, ha kis stúdióban használjuk. A hangszórók rendkívül széles frekvenciát kínálnak. A frekvencia 80 Hz és 20 kHz között van. Ez ideális frekvencia az optimális hangélmény biztosításához. A hangsugárzó a hangszórórendszer előlapján található, és két bemeneti port helyezkedik el a hangszóró elején. Ez megkönnyíti a hangszórók csatlakoztatását egy fejhallgatóhoz vagy egyéb eszközhöz. A hangszóró elülső részén található hangerőszabályzó bekapcsológombként is működik. A világító tápgyűrűt a hangszóró aktuális teljesítményállapotának jelzésére használják.

A CR3 hangszórórendszerként is működik, amely multimédiás rendszerhez és okostelefonhoz is csatlakoztatható. Ezeket a hangszórókat filmnézés és játék közben is kiválóan lehet használni.

A stúdió monitorok kiválasztásának szempontjai

A stúdió monitorok fontos szerepet töltenek be a hang rögzítésében és feldolgozásában. Ezért alaposan meg kell fontolni, hogy milyen stúdió monitort vásárolunk. Néhány stúdiómonitor két hangszóróból áll, míg mások csak egyetlen hangszóróval rendelkeznek. Ha stúdióban szeretné használni, akkor a két hangszóró sokkal előnyösebb. Érdemes figyelembe venni a hangszórók által kínált bemenetek típusait és mennyiségét is. Vannak olyan stúdió monitorok, melyek univerzálisabb megoldást kínálnak. Ez kibővíti a hangfájlok hangszórókon keresztüli továbbításának lehetőségeit. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hol találhatók a hangszórók portjai? Ha az összes port a monitor hátulján van, az kényelmetlenséget okozhat a használat során. Az előlapon elhelyezkedő bemeneti bemenetek nagyszerűek okostelefonok és fejhallgatók csatlakoztatásához.

A stúdiómonitorok által kínált frekvencia-válasz tartományt is nézzük meg, a pontosság és a dinamika érdekében. Természetesen a gyártás minősége is számít. A jobb minőségű kivitel azt jelenti, hogy a monitorok hosszabb ideig működnek.

Tesztelés

A Mackie CR3, a gyártó szerint kiváló minőségű semleges hangzást kínál, megfizethető áron. A kompakt 3 hüvelykes mélysugárzó jó választás egy kis stúdió számára, vagy azok számára, akiknek nincs szükségük kirobbanó hangerőre és falat rengető basszusokra. Kezdőknek és profiknak is ideális ez a stúdió monitor.

Tesztelésünk során egy egészen kicsi stúdióban próbáltuk ki a Mackie C3 hangszóró párt. A stúdió akusztikai kezelése elég jól sikerült, gyakorlatilag tökéletes lett az akusztika. Minél kisebb egy helyiség, annál több akusztikai problémával találkozhatunk, ha nem fejlesztjük az akusztikát hangelnyelő és diffúzoros panelekkel. Ebben a stúdióban mindenre gondoltak, így megszűnt a visszhang, nem került túlsúlyba a basszus tartomány és a QRD diffúzoroknak köszönhetően túlcsillapításból fakadó hangzás gondokat is kiküszöbölték.

Hangminőség

C3-hangsugárzó-közeli

A közepek és a csúcsok határozottak és élénkek voltak, viszont a basszusok sajnos hiányoztak. A monitor méretét tekintve ez nem meglepő. Ha ragaszkodik valaki az alacsony frekvenciákhoz, akkor ajánlatos befektetni egy mélynyomóba is.

A jó, egyenletes, semleges hangzás biztosítása kritikus fontosságú a stúdió monitorok esetében. A C3 hangfalak méretükhöz képest meglepő hangerőre képesek. A tisztaság minden hangerő szinten jó volt, habár a vájt fülűek számára nem biztos, hogy kielégítőek.

Design

A Mackie CR3 külső kialakítása elfogadható, de nem hasonlítható össze néhány drágább monitorral. Masszívak és tisztességes teljesítményt kínálnak, de azért a kivitelezésük hagy némi kívánnivalót maga után, de ezen az áron ennél többet nem is várhatunk. Arra azért felhívnánk a figyelmet, hogy nem valószínű, hogy ezek a monitorok hosszú évtizedekig kiszolgálnak minket…

A CR3 dobozát matt vinil bevonattal borították be, a magassugárzó és a mélysugárzó körüli zöld szín kellemes, élénk színt ad. A hangerőgomb folyamatosan világít, szerencsére nem túl fényesen, így nem zavaró sötétben sem.

Specifikációk

A 3 hüvelykes mélysugárzó kiválóan alkalmas kisebb stúdiókban vagy közeli terepen történő hallgatásra. A 80 Hz és 20 kHz (-3 dB) frekvenciaválasz lehetővé teszi, hogy a tiszta hang érdekében jó frekvenciatartományt kínálnak. 97 dB-nél meglehetősen hangosak, különösen, ha figyelembe vesszük a méretüket. A hangszórókhoz minden szükséges kábelt mellékeltek.  A hangszóró ház MDF-ből készült, ezek súlya alig több, mint alig több mint 3,5 kg.

Hangolási opciók

A Mackie CR3-X hangszórókon nincs hangolási lehetőség. A hangprofil bármilyen változtatását az audio szoftveren keresztül kell kezelni.

Csatlakozási lehetőségek

C3 stúdió mon.-bemenetek

Az elülső rész fejhallgató bemenetet és AUX bemenetet is kínál. Az okostelefon gyors csatlakoztatása a hangszóró elejéhez, kényelmes megoldás.

A hátlap kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan csatlakozási lehetőségeket is kínál. Itt található a bal és a jobb választókapcsoló is. ( Sajnos a felhasználók tapasztalatai alapján, ez a két választókapcsoló gyakran elromlik. ) Ezek ehetővé teszik, hogy beállítsuk, hogy a fő hangszóró a bal vagy a jobb oldali legyen-e. Ez maximális rugalmasságot biztosít az elhelyezésben.

Értékelés

Nem lehet tagadni, hogy ezek a hangszórók egész tisztességes hangzással rendelkeznek és néhány okos funkcióval is ellátták őket. Nehezen találni egy másik stúdiómonitort ezen az áron, amely annyit kínál, amennyit a Mackie CR3 monitorok nyújtanak.

Kompakt mérete lehetővé teszi, hogy kis helyiségekben is könnyen elhelyezhessük. Egy kis helyiséghez nincs szükség hatalmas hangszóróra, hogy betöltse a teret. Ha azonban egy nagy stúdióról van szó, akkor jobb, ha nagyobb stúdió monitorokat szerzünk be. A hang kicsi monitorokkal azonnal elveszhet egy nagy térben. Ha azt szeretnénk, hogy tisztességes hangerővel töltse meg a szobát, válasszunk egy nagyobb monitort. A kis monitorok hamar tönkremennek, ha hosszabb ideig maximális hangerővel hallgatjuk. A hangrendszer beállításakor arra is figyelni kell, hogy a legtöbb stúdió monitor a közeli terepen történő hallgatásra készült. (Általában egy méteren belül.) Ez nem azt jelenti, hogy a stúdiómonitor nem tud komoly hangerőt produkálni egy helyiség betöltéséhez. Ha mégis jobb hangzású hangfalat szeretnénk, akkor az egyik legjobb alternatíva a KRK Rokit 5 G4 stúdió monitor.

Sajnos a mélyebb tartományok terén nem jeleskedik a C3 stúdió monitor, ezért, ha ütős basszusokra vágyunk, akkor érdemes mélynyomót is beszerezni.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts