Teszteltük a Mackie CR8-XBT stúdió monitort!

A Mackie CR8-XBT hangszórókat a maximális rugalmasság jellemzi, és a lehető legtöbb felhasználó számára vonzóak. A Mackie CR8-XBT használható multimédiás monitorként, az asztali számítógéphez, játékokhoz és a zenekészítéshez, ami azt jelenti, hogy a Mackie CR-X sorozatú hangszórók elsődleges vagy másodlagos stúdiómonitorként is működhetnek.

A CR8-XBT megfizethető árának jelentős kompromisszuma, hogy az egyik hangszóró aktív, a másik passzív. Egy kapcsolóval (a hangszóró hátoldalán) kiválaszthatjuk, hogy melyik legyen az aktív monitor. A második hangszóró passzív, és a mellékelt hangszóróhuzalhoz kell csatlakoztatni (jól használható a számítógép melletti hangszórók csatlakoztatásához is).

Design

Mackie CR8-XBT stúdió monitor-teszt

A CR sorozat összes monitorja hasonló konstrukcióval és jellemzőkkel rendelkezik, és rendkívül versenyképes áron kínálják. Mindegyik modell MDF készülékházzal készült, fekete fóliával, méretÜK 37,6 x 34,6 x 25,1 cm. A két hangszóró együtt 16 kg -ot nyom, bár az aktív hangszóró az elektronika miatt kissé nehezebb. A hangfalak jó minőségűek és szilárd építésűek. A Mackie CR-X sorozat összes hangszórójának szélén zöld gyűrű található, és a Mackie logó sem hiányozhat. Az aktív hangszóró hátoldalán található egy tápkapcsoló, így azt „állandó készenléti üzemmódban” hagyhatjuk, valamint egy forgó tápkapcsoló / hangerőszabályzó is található az aktív monitor elején. Az aktív hangszóró elején egy beépített 1/8 fejhallgató -csatlakozó is elhelyezkedik, amelyet a hangerőszabályzóval lehet vezérelni. A frekvenciaválasz 40 Hz és 20 kHz között mozog. A maximális hangnyomás 108 dB.

CR8-XBT hangszóró hátoldal

A Mackie CR8-XBT jól felépített, de nem hasonlítható össze néhány drágább monitorral, de ezen az áron nem is várhatunk többet.

Eleinte kicsit kételkedtünk abban, hogy ilyen alacsony áron egyáltalán kaphatunk jó minőségű stúdió monitort, de kellemesen meglepődtünk, hogy milyen jól hangzik a CR8-XBT minden hangforrással, amivel csak kipróbáltuk. Mivel a CR8-XBT hangszórók nem rendelkeznek frekvenciaváltó kapcsolókkal, túlzott mélyhangválaszra számítottunk. (A hangszórókhoz tartozék csomagot is mellékelnek, amely RCA kábeleket és habszivacs párnákat tartalmaznak, amelyek leválasztják a hangszórókat a felületről, amelyre helyezik őket és a hangot kissé felfelé irányítják.) A CR8-XBT hátsó hangszórók, ezért ezt figyelembe kell venni, amikor elhelyezzük őket, mivel ez jelentősen befolyásolja a hangzást.

Mackie CR8-XBT tesztelése

Egy kis stúdióban teszteltük a monitorokat. A stúdió akusztikája optimális volt, a falakon és a mennyezeten is hangelnyelő panelek és diffúzorok biztosították az ideális hangzást. A stúdiók esetében még fontosabb, hogy megszüntessük a visszhangokat, állóhullámokat, a túlzott basszusok okozta problémákat, anélkül, hogy a túlcsillapítás hibájába esnénk. Akár professzionális, akár otthoni stúdiót építünk, az első és legfontosabb lépés mindig az akusztikai kezelés legyen! A hangelnyelő bőrmembránok és a Piramis diffúzorok jóvoltából szerencsére hibátlan akusztikát értek el. Korábban habszivacs falipanelek voltak a falakon, de az eredmény közel sem volt kielégítő, így a stúdió tulajdonosa úgy döntött, hogy a Perfect Acoustic prémium alapanyagaiból (fa, akusztikai gyapot, akusztikai selyem…stb) készült termékekkel helyettesíti a korábbi paneleket. A változás azonnali és egyértelmű volt.

Minden hanganyag, amit a Mackie CR8-XBT-vel meghallgattunk, mindig tisztán, soha nem eltúlzottan és pontosan reprodukálva hangzott. A hangszórókból érkező hang inkább a felsőkategóriás sztereó hangszórókhoz hasonlított, mint a semleges stúdiómonitorokhoz, de mégis kellően semleges maradt, ahhoz, hogy néhány professzionális alkalmazáshoz használhatók legyenek. A Mackie CR8-XBT általános frekvenciaválasza abszolút ideális volt. Feszes basszusokat kaptunk, a középső tartomány világos és határozott volt, a csúcsok pedig határozottan voltak jelen, de nem voltak túl élesek. Filmnézés során is egész jól teljesített a hangszóró pár, bár a felső középső és magas tartományok kicsit túlzóan hangzottak. A közepes tartományokat időnként kiegyensúlyozatlannak találtuk.

Rendkívül pozitív élmény volt, hogy szinte egyáltalán nem volt zaj a hangszóró működés közben. Ez valószínűleg az AB osztályú erősítésnek lehet tulajdonítani, a modern digitális erősítők működése gyakran nagyobb zajjal jár.

A termékcsalád összes modelljén elérhető a Bluetooth -kapcsolat . Ez azért előnyös, mert így a hangszórók bárhol elhelyezhetők a hallgatótérben anélkül, hogy foglalkozni kellene a hangszórókábelekkel. Ez sokkal felszabadítóbb volt, mint ahogy először gondoltuk. A hangszórókat bárhová áthelyezhetjük a szobában, monitorozhatunk mono vagy sztereó forrást . A hangszórót vagy hangszórókat elhelyezhetjük akár a fürdőszobában vagy a folyosóra. Ez a rugalmasság teszi a Mackie CR8 -at -XBT hasznossá különösen akkor, amikor a stúdióban elkészült anyagokat másik helyiségben is meg szeretnénk hallgatni – így még pontosabb képet kaphatunk a hangzásról. Nyilvánvaló különbséget hallottunk például a frekvencia tartományban. A vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően a dalok kevésbé élesen szóltak a magasban, a közepek rendben voltak. A mélyhangok kicsit veszítettek az erejükből, de így is határozottak maradtak. Néha úgy tűnt, mintha a monitor nem tudna olyan jól megbirkózni a hangforrás nagyon semleges és finom felbontású hangjával.

A Mackie CR8-XBT multimédiás hangszórókkal stúdió vagy multimédiás monitort kapunk, annyi csatlakozási lehetőséggel, amennyire valószínűleg szükségünk lehet, az egyetlen hiányzó láncszem az XLR kiegyensúlyozott bemenet. A CR8-XBT-hez letöltési kártyát is kapunk, amellyel ingyenesen letölthetjük a ProTools First és a Musician Collection  bővítményeket.

Végszó

Ez a hangszóró kiváló minőségű, viszonylag semleges, kiegyensúlyozott hangzást ígér megfizethető áron. A kompakt méretű hangsugárzó jó választás egy kis stúdióhoz vagy azoknak, akiknek nincs szükségük frenetikus hangerőre. Ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkezne megfelelő hangerővel. Méretéhez viszonyítva elég hangos. A Bluetooth kapcsolat lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhová elhelyezhessük a monitorokat. Vonzó külső designnal rendelkezik, de a kivitelezés nem prémium minőségű.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts