flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Kipróbáltuk a Magnat Transpuls 1500 hangszórót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Magnat Transpuls 1500 hangszórót!

A Magnat német cég 1973 óta gyártja a különböző audio és hifi termékeket. A Transpuls 1500 modellnél a legszembetűnőbb a külső megjelenése, amely leginkább a 60-70-80-as évek stílusára emlékeztet, igazi vintage design jellemzi.

Időutazás

magnat-transpuls-1500-_hangfal pár

A Magnat cég a Transpuls 1500 típusú hangszórója gyártása során egyáltalán nem érzett késztetést arra, hogy minél modernebb, minimalista designt alkosson. Sőt éppen ellenkezőleg! Retro életérzést közvetít az eszköz, a barna famintás fólia oldalaival, a süllyesztett, sötétszürke, szálcsiszolt fém hatású front panellel, illetve a nagy, fémszínű kis lapocskával a talapzaton, amelyen a márkanév látszódik, illetve az előlapon feltüntetik szintén egy kis táblán a mérési adatokat.

Magnat Transpuls 1500 tulajdonságai

Az eszköz 37 kg, a nagyjából fél méter széles, egy méter magas és 40 cm mély hangszórókat szövet védi.  A frekvenciamenet 16 és 35000 Hz között van, az érzékenység 95 decibel, a terhelhetőségek 750 vagy 500 Watt, közepes teljesítményű erősítővel is jól szól. Két darab tölcséres, dóm magassugárzóval szerelték fel, mely egyenként 25 mm átmérőjű, és úgynevezett dupla kompressziós magassugárzó DC Horn technológiával készültek. A magassugárzók tölcséres kialakításúak, ráadásul érdekes megoldást alkalmaztak, a magassugárzók egymás felé dőlnek, így a magas hangok sugárzása, irányítása sokkal koncentráltabb egy bizonyos pont felé, emiatt nem mindegy, hogy hová és milyen távolságra helyezzük el a hangszórókat. A hallgatói pozíciót is érdemes jól beállítani annak érdekében, hogy a magas hangok ne vesszenek el. A magassugárzó tölcsérének függőleges kialakítása is az irányítottságot szolgálja.

Retró design – modern technika

Ez egy háromutas, bassreflex kialakítású hangszóró, erős, masszív MDF szekrényben elhelyezve. Az impedancia 4 és 8 Ohm között van, az ajánlott erősítő kimenetel 30 és 500 Watt között van.  A nagy, de könnyű membránnal és a kosárral felszerelt 17 cm-es középsugárzó mellett egy rendkívül nagyméretű, 38 cm átmérőjű mélynyomó gondoskodik az ideális hangokról. Klippel optimalizált hangszóró illesztőprogrammal rendelkezik, a mélyhangszekrény speciális, Controlled Reflex Alignment technikával készült, ami a vibrációkat minimalizálja, tehát ez tulajdonképpen egy akusztikai áramlásgátló technológia.12 decibeles szűrés fázisjavításra is van lehetőség a közép és mélysugárzók számára, illetve meredek 18 decibeles szűrés fázisjavításrais van mód. A FE Driver Dynamic technológia jóvoltából a mélysugárzó csökkenti az elektromos és mechanikai veszteségeket.

Próba

Filmnézéssel kezdődött a hangszóró tesztje. A 47 Ronin című fantasy- thriller, akciófilmet néztük meg, mely 2013- ban jelent meg. A hangszórót Arcam házimozierősítővel társítottuk a próba során. Nagyon dinamikus hangzást nyújtott a hangszóró, pontos és intenzív basszushangokkal. A hangok minden irányban szóltak, széles színpadképet produkált az eszköz. A párbeszédek részletes voltak és tiszta hangzást tapasztalhatunk minden tartományban és minden hangerőn. Ezt követően Olivia Rodriguez Drivers License című dalát hallgattuk meg, hogy sztereó zenehallgatás közben is letesztelhessük a Magnat Transpuls 1500 hangfalat.

A külső megjelenése ugyan retró hangulatot képvisel, hangzása azonban már a modern technológiáknak köszönhetően tiszta, torzításmentes, részletgazdag és dinamikus, a mélyek erőteljesek, feszesek és intenzívek, ami nagyrészt a 38 cm átmérőjű mélysugárzónak is köszönhető.

 A kistestvér

magnat transpuls1000 hangszóró

A Transpuls 1500 modellnek van egy kisebb testvére, a Transpuls 1000, amely elsősorban rock és erőteljes basszusokban gazdag zenékhez lett kifejlesztve. Egy kisebb zeneszobában volt alkalmunk kipróbálni. Az 1500-hoz hasonlóan az MDF házban tölcséres, 25 mm-es dóm magassugárzó, 130 mm-es középsugárzó és egy 260 mm-es mélysugárzó helyezkedik el. Kisebb méretű szobákba, helyiségekbe inkább ezt a típust ajánlanánk. A két front oldali reflex nyílásnak köszönhetően, a falhoz közel is elhelyezhető. A közepes és mély tartományokat impregnált papír membrános meghajtók hajtják.

transpuls 1000 hangfal

A Transpuls 1000 produkciója is dinamikus és pontos volt, a basszusok tisztán és feszesen szóltak, a hangnyomás is remek volt. Az énekhang elkülöníthető volt és valósághű, mindkét modell a magas tartományban igen nagy felbontásra képes. Egy kürtszerű hangvezetőt helyeztek el a magassugárzó előtt. Szilárd kábelcsatlakozó panel, aranyozott csavaros sorkapcsok biztosítják a tökéletes jelfelvételt.

 Végszó

Senkit se riasszon vissza a Magnat hangfal vintage külső dizájnja, aki szereti a retró hangulatot, számára ideális választás lehet a nappaliba vagy a házimoziszobába. Az 1500-as modell a nagy méretű mélysugárzónak köszönhetően nagyon intenzív és erőteljes, tiszta hangzásra képes, emiatt viszont érdemes közepes vagy nagyobb méretű nappaliba elhelyezni, mert igazán ott tudja csak igazán a maximális teljesítményt nyújtani.

Egy ideális akusztikával rendelkező helyiségben, megfelelő erősítővel párosítva abszolút optimális és szép hangzást várhatunk a Magnat hangszórójától.

Ne felejtsük el azonban, hogyha nem fordítunk figyelmet a szobák akusztikai kezelésére, a visszhangok, visszaverődések jelentős mértékben le fogják rontani még a legjobb minőségű audio és hifi berendezések teljesítményét is, ezért mindenképpen érdemes szakember által akusztikai mérést végeztetni, a moziszobánkban, nappalinkban. A mérések alapján pontosan meghatározható, hogy hová, mennyi és milyen típusú paneleket érdemes elhelyezni a tökéletes akusztika érdekében.

Miért fontos adat a hangszóró érzékenysége?

A válasz erre nagyon egyszerű, hiszen egy nagyobb érzékenységű hangszóró kisebb teljesítményű erősítővel is jól szól. Az érzékenység fontossága egy hangszóró esetében a felhasználási céljától függ elsősorban. Nem mindegy, hogy közeltéri monitort használunk, vagy pedig házimozi rendszerbe integrálva, nagyobb térben, esetleg szabadtéri hangosításra szeretnénk alkalmazni az adott hangszórókat. Általánosságban el lehet mondani, hogy a távolság növekedésével a hangnyomás csökken, ezért fontos az érzékenység mértéke.

Minél magasabb egy hangszóró érzékenysége és terhelhetősége, annál nagyobb lesz a maximális hangnyomás vagyis az SPL, ami a maximális hangerőt is jelenti.

Hangszóró impedancia

Az impedancia értéke a hangszórót meghajtó erősítő miatt fontos. A névleges impedancia 80 százalékánál a hangfal impedanciája a hasznos frekvencia átviteli tartományban van, sehol sem lehet alacsonyabb a teljesítmény. Szorosan összefügg az impedancia azzal is, hogy a hangfalat rövidebb vagy hosszabb távon károsodás nélkül maximum ekkora bemenő teljesítménnyel lehet terhelni, általában a hangfalak legnagyobb kimenő hang teljesítménye az érzékenységből és a terhelhetőségből együttesen keletkezik.

Írta:

Polgár Róbert