Kipróbáltuk a Marantz NR-1200 sztereó rádióerősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Marantz NR-1200 sztereó rádióerősítőt!

Marantz NR-1200 erősítő

Saul Bernard Marantz, zenész, fényképész nevéhez köthető az 1953-ban alakult Marantz cég, amely megalakulása óta megállíthatatlanul tör előre az audio termékek piacán. A Marantz tervező mérnökei számára a legfontosabb szempontok : a kiváló hangminőség és a magas minőségű alkatrészek használata.  Az NR-1200 integrált rádió erősítő 7,9 kg-os súlyával kecses, elegáns designnal rendelkezik.

Jellemzői:

NR 1200 ezüst

A Marantz erősítő sok extra funkcióval rendelkezik, amiknek köszönhetően már-már házimozi eszközhöz hasonlítható. A legelső bekapcsoláskor rögtön a televízióval akar kapcsolatba lépni, a távirányítóval kell elirányítani onnan. Az előlapon a nagy méretű kijelző alatt találhatók a szokásos gombok, a kijelző bal illetve jobb oldalán a nagy méretű szabályozó tárcsák helyezkednek el. A hátlapon RCA, Ethernet, optikai és koaxális bemeneteket, illetve 4 pár hangsugárzó kimenetet fedezhetünk fel.

Rengeteg funkció!

NR 1200 hátsó panel

A megszokott audio bemenetek mellett, 5 db HDMI bemenettel is rendelkezik az NR-1200, melyek támogatják a HDCP 2.3, a 4K Ultra HD 60 Hz-es videókat, a 4:4:4 Pure Color al-mintavételt, HLG-t, a High Dynamic Range (HDR10) 21:9 VIDEÓT, A 3D-t és a BT.2020 jeltovábbítást is. A 24 bit/192 kHz audio formátumot is támogatja, DSD kompatibilis, 2,8 vagy 5,6 MHz felbontásig. Blu-ray lejátszók, set top boxok és játékkonzolok is csatlakoztathatók az erősítőhöz. Az ARC (Audio Return Channel) lehetővé teszi a TV-ről érkező hang továbbítását is, és ehhez mindössze 1 db HDMI kábel szükséges. A surround formátumokat 2 csatornára keveri le. A beépített DAB+ tunerek révén digitális rádióadókat is hallgathatunk. Az MM phono bemenet jóvoltából a bakelit lemezek lejátszására is van lehetőség, ráadásul a Marantz, HDAM phono egysége tisztább, részletesebb hangzást biztosít. A HEOS modullal a zene streamingelésnek sincs akadálya, a Spotify, Amazon music, Tidal, vagy akár a Tuneln Internet Radio szolgáltatásokon keresztül.

Marantz távirányító

Természetesen nem hiányozhatnak az erősítő funkciói közül a Bluetooth, Wifi és az Apple AirPlay 2 kapcsolatok sem. A Bluetooth Out segítségével szabadon mozoghatunk a nappaliban zenehallgatás közben. A különböző hangvezérlési funkciók is elérhetők, mint például az Amazon Alexa, Google Assistant, vagy az Apple Siri.

Magas hangminőség, széles dinamikatartomány

NR-1200 belső

Az optimalizált DAC áramkörök megnövelik a dinamika tartományt és jobb jel/zaj arányt eredményeznek. Kiváló alkatrészeket használtak az NR-1200 gyártása során. A csatornánként 75 Watt-os (8 Ohm) teljesítménynek köszönhetően nagyobb helyiségekben is megfelelő hangzást produkál. A szimmetrikus jobb és bal oldali teljesítményerősítők központi áramellátást kapnak, így bizonyos funkciók független tekercsekkel rendelkeznek, a táp transzformátor elkülönül az erősítő áramköreitől, az előerősítőtől, a vezeték nélküli modultól és az előlapi kijelzőtől, ezáltal a csatorna szétválasztása jelentősen javul, az áthallás csökken, a felbontás és a tisztaság jobb lesz.

Hallgatási teszt

Egy Pest megyei településen jártunk, egy családi ház nappalijában, ahol a rock zene rajongó tulajdonosok az Nr-1200 rádióerősítő tesztelésére kérték fel cégünket. Itt jártunkkor akusztikai mérést is végeztünk, ennek alapján javasoltuk a falak és a mennyezet akusztikai kezelését hangelnyelő és diffúzor panelekkel, a sarkokba pedig feltétlenül szükséges lesz basszus csapdák elhelyezése.

Bon Jovi: Live at Madison Square (2009) koncertfilmjével kezdtük a zenei tesztet. Dali Epicon 8 hangfalakkal párosítottuk a rádióerősítőt. Precíz, éles, tiszta, telt hangzást közvetített, rendkívül széles dinamika tartománnyal. A valóságérzet viszont nem volt az igazi, nem éreztük minden pillanatban, hogy mi is a koncert közönségének soraiban lennénk. Ez persze nem akkora hiba, főleg, ha belegondolunk abba, hogy ez nem házimozi, hanem egy rádióerősítő, habár a számtalan funkció miatt már-már megtévesztő.

Egy másik koncertfilmmel folytattuk. 2007-ben jelent meg a Nirvana zenekar Unplugged című 66 perces dvd-je. Tiszta, testes hangokat, részletgazdag és intenzív, levegős zenei élményben volt részünk. Az életszerűséggel itt is ugyanazt tapasztaltuk, mint a Bon Jovi koncert esetében, volt némi hiányérzetünk.

Spotify alkalmazásról is választottunk zenét, Jason Derulo: Take you Dancing című friss slágerét hallgattuk meg. A hangok tisztaságával, a dinamikával és részletességgel nem volt gond, de a magas és a közép tartományokat tombábbnak, gyengébbnek találtuk a kelleténél. Ezt másik streamingelt számmal is kipróbáltuk, és ugyanezt a tünetet vettük észre.

A Múlt Karácsony című romantikus filmet is próbának vetettük alá. Az Emilia Clarke főszereplésével 2019-ben bemutatott filmet Blu-ray minőségben néztük meg. Ahhoz képest, hogy az NR-1200, rádióerősítő, pozitív meglepetést okozott a film hangzása terén. A párbeszédek tiszták és érthetőek voltak, szép és telt hangzást kaphattunk.

Összefoglalva

A Marantz rádióerősítője rengeteg funkciójával magasan kiemelkedik a hasonló kategóriájú rádióerősítők közül. Az alkatrészek, és a készülékház is magas minőségű, az optimalizált áramkörök a tiszta hangzást és a széles dinamikát garantálják. Néhány apróbb „tünettől” eltekintve, abszolút jó vétel ez az audio eszköz. Kedvező ára, sok funkciója miatt sokak kedvence lehet az NR-1200.