Teszteltük a Marantz PM7000N hálózati sztereó rádióerősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Marantz PM7000N hálózati sztereó rádióerősítőt!

marantz-pm7000

A Marantz PM7000N sztereó rádióerősítőt elsősorban hálózati lejátszásra fejlesztették ki. A 10,8 kg-os fémház rendkívül masszív, ennek köszönhetően minimálisra csökkennek a rezonanciák. Megjelenése a Marantz márka stílusát képviseli, klasszikusan elegáns, ezüst és fekete színekben kapható. (Őszintén szólva, nekünk már kicsit unalmasnak tűnik a megszokott külső, talán itt lenne az ideje, annak, hogy a Marantz némi újítást hozzon a külső design terén.)

Csatlakozók, bemenetek, kimenetek

Marantz-PM7000N-hálózati-sztereó-erősítő-black_bigAz előlapon fehér LED kijelzőn jelenik meg az információ. Be és kikapcsoló, hangerőszabályozó és forrásválasztó, Direct bemenet választó gombok és fejhallgató csatlakozó található az előlapon a többi szokásos gomb mellett. A műanyag gombok gyengébb minőségűeknek tűnnek. A hátoldalon Wifi és Bluetooth antennákat, a bakelit lemezek lejátszásához Phono bemenetet, és számos csatlakozót és bemenetet találunk. 1 db digitális koaxális, 2 db optikai, USB-A, Ethernet, 2 RCA bemenettel, 2 db Recorder In-Out csatlakozóval ( magnókhoz), 1 db mélysugárzó kimenettel rendelkezik. marantz

A sárgaréz hangszóró csatlakozók vastag nikkel bevonatot kaptak, nagyon stabil kapcsolatot biztosítanak. A gyártó arra is gondolt, hogy más Marantz audio eszközzel is társítható legyen, erre szolgál a Remote Control aljzat. Sajnos az USB aszinkron bemenetet lehagyták a készítők. A távirányító a szokásos hosszúkás, téglalap forma, szálcsiszolt műanyagból készült.

Teljesítmény

marantz-pm7000nAz erősítő belsejébe kukkantva, terjedelmes méretű toroid transzformátort láthatunk, a hűtésről pedig a nagy hűtőbordák gondoskodnak. 8 Ohm-on 2×60 Watt, 4 Ohm-on 2×80 Watt teljesítményre képes. Asahi – Kasei AK4490 EQ DAC chip-et szereltek bele, a digitális csatlakozók és formátumok kezelését a Cirrus Logic CS4398 végzi. A Phono-hoz és az előerősítőkhöz a HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) áramkör garantálja a kiváló hangminőséget.
Marantz Current Feedback
A Marantz Current Feedback erősítők minimálisra redukálják a negatív visszacsatolást, ezáltal a jel útja egyszerűbbé válik, és a nagy átviteli sebességből adódóan kitűnő hangzást élvezhetünk a teljes sávszélességben, és a hangszóró terhelésekkel szemben is ellenálló.

Csak a zene, a zene kell!

A zene streamingelés is megoldható, a rengeteg lehetőség révén: Tuneln, Internet rádió, Pandora, Spotify, SiriusXM, Amazon Prime Music, TIDAL, plusz az AirPlay2, Bluetooth és HEOS alkalmazásokon keresztül. A Marantz sztereó erősítője képes a nagyfelbontású audio ALAC, FLAC,WAV fájlok dekódolására 24 bit/192 kHz.ig, DSD 2,88 MHz és 5,6 MHz-ig. Az Ethernet kábellel a hálózathoz csatlakoztatható és már kész is a beüzemelés. A HEOS applikáció segítségével akár telefontól is irányítható. (ami sokszor jobbnak és gördülékenyebbnek bizonyult a távvezérlővel összehasonlítva.)

Zene hallgatási teszt

A tesztelést egy akusztikai szempontok alapján ideálisnak mondható 25 négyzetméteres nappaliban végeztük el. A nappali falán hangelnyelő és diffúzor panelek gondoskodnak az optimális hangzásról. A sarkokban basszuscsapdákat helyeztek, így kordában tarthatók a mély hangok.

Miley Cyrus: Midnight Sky című aktuális pop slágerével kezdtük a zenehallgatást. Széles színpadképet, dinamikus hangzást tapasztaltunk, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a készülék. A Swedish House Maffia Save the World című dalával folytattuk. Az erősítő tiszta és részletes előadást produkált, habár a legalsó mélyek és a legfelső magasak kissé visszafogottnak tűntek, a középmély és a középmagas hangok enyhén kiemelkedtek.
Végezetül egy igazán ütős zenei stílust választottunk. A Metallica zenekar 2019-es manchesteri élő koncertjébe hallgattunk bele. A színpadkép ezúttal is terjedelmes volt, a hangszerek a helyükön voltak, elkülöníthetően szóltak. A legalsó és legfelső tartományok esetében most is tapasztaltunk némi visszafogottságot, de ez talán csak a vájt fülű audio szakértőknek tűnik fel. Nagyon jó dinamikával, és részletességgel találkoztunk, a sztereó hangzással abszolút elégedettek voltunk.

Véleményünk

A Marantz sztereó rádióerősítőjét azoknak ajánljuk, akik a hálózati lejátszást részesítik előnyben. A megjelenése ízléses, prémium anyagokból készült készülékháza rezonanciamentességet biztosít. A teljesítménye is megfelelő, a hangzására sem lehet panaszkodni. A színpadkép széles, a hangzás dinamikus és részletgazdag. Kritikaként talán csak a két szélső tartomány túlzott „szerénységét” említenénk meg. Összességében remek kis eszközt próbálhattunk ki, 5 pontból 4,5 pontot adnánk a Marantz erősítőnek.