Teszteltük a Marantz SR6014 házimozi erősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Marantz SR6014 házimozi erősítőt!

marantz-sr6014-2

Visszatérő megrendelőnk, Szalai Gábor kérésére mértük és teszteltük újonnan vásárolt erősítőjét. Mivel ezen a helyszínen már végeztünk akusztikai mérést és kezelést korábban, a házimozi szoba akusztikájával nincs probléma, a megfelelő mennyiségű és típusú akusztikai panelek elhelyezésével a hangzás valóban ideális lett. A frissen beszerzett házimozi erősítő beállításához kérte segítségünket a tulajdonos. Mértünk tehát, teszteltünk, az alábbiakban olvasható a saját, szubjektív benyomásunk. (Természetesen a műszeres mérések alapján történt beállításokat és elhelyezést követően.)

El lehet mondani, hogy egy nagyon komoly és profi eszközzel állunk szemben. A magas hangminőség mellett, szinte minden új videó és audio technológiának tudója! Ezért nehéz is felsorolni, mi mindenre képes ez az erősítő….
A Marantz cég 65 éves múltra tekint vissza, komoly márkanév a prémium audio termékek piacán.

A letisztult külső-erős belsőt takar

Marantz-SR6014-9.2-házimozi-erosito-belseje-560x632A Marantz SR6014 doboza egy kiváló berendezést sejtet. 12,7 kg-os tömege ellenére igazán minimalista designnal rendelkezik. Kör alakú kijelzője középen van, két nagy fordítógombbal. A jobb gomb a hangerőszabályzáshoz, míg a bal gomb a bemenet kiválasztásához szolgál. A bal gomb alatt található a bekapcsológomb, míg a jobb gomb közelében IR-érzékelő található. Az összes többi gombot, valamint az elülső csatlakozásokat a központi nyílás mögött rejtik el, amely közvetlenül a kör alakú kijelző alatt helyezkedik el, és így az SR6014 általános megjelenése nagyon tiszta és rendezett. Ugyanakkor pormentesíti a gombokat és a csatlakozásokat, ami szintén előnyös.

A távirányító

marantz-sr6014-92-hazimozi-radioerosito-ezust-arany-sr6014n1sg-838811A gombok elrendezése nagyon jó, átlátható.Tetején helyezkednek el a bemeneti források, középen navigációs gombokat és néhány intelligens választó gombot találunk, valamint az alsó hangmód gombot. Egy nagyon egyszerű és praktikus elrendezés, kezelése nem okoz nehézséget.

Bemenetek, bemenetek és bemenetek….

marantz-sr6014---pezsgo-9-1600x1000-27899.2-csatornas-hd-hazimozi-radioerosito-1600x1000-27899Az SR6014 hátulja az elülső oldalával ellentétben tele van bemenetekkel, a hangszórók csatlakozóival és a kimenetekkel. A kis hűtőventillátor kivételével minden rendelkezésre álló területet maximálisan kihasználtak. Egyesek számára lehet, hogy ez kicsit ijesztő, de ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy minden logikusan és átláthatóan van megtervezve és címkézve. Amikor a beállításokra kerül a sor, a Marantz tartalmaz egy pontos tájékoztatást, amelyet a tévé képernyőjén lépésről-lépésre követhetünk, leegyszerűsítve a folyamatot.
Az öt analóg és két digitális audio bemenet mellett a Marantz sr 6014 egy PHONO bemenetettel is rendelkezik, amely a bakelit lemezek lejátszását teszi lehetővé.

Vezeték nélküli kapcsolat

Modern eszköz révén, vezeték nélküli csatlakozóval is fel van szerelve. Bluetooth vagy Wifi csatlakozási lehetőség is van.
Kiváló minőségű hangot továbbít a HEOS vagy az Apple AirPlay 2 használatával, valamint okostelefonjával vagy más eszközével. Ezeknek a módszereknek a használatával hozzáférhet kedvenc előfizetéses streaming zenei szolgáltatásaihoz, ideértve a Spotify, az Apple Music és a Tidal szolgáltatásokat. A vevőkészüléket egy több helyiségű audiorendszer részévé teheti. A Wi-Fi kapcsolat lehetővé teszi az SR6014 hangvezérlését is a Siri, a Google Assistant vagy az Alexa használatával.

Hangminőség

Az SR6014 audio formátumok széles skáláját támogatja, a régi Dolby Digital-tól és a DTS-től egészen a legújabb Dolby Atmos és DTS: X-ig. Támogatást nyújt mind a Dolby Surround, mind a DTS Neural: X up-keverési technológiák számára, és ezek az egyszerű sztereo audió műsorszámok keverését teljes körű surround hangzásba ötvözik.
A Phono bemenetnek köszönhetően bakelit lemez rajongók számára is ideális választás lehet ez az eszköz. Mivel a puding próbája az evés, a tulajdonos, Gábor bakelit lemezgyűjteményéből válogattunk párat.

unnamed (1)Elsőként egy klasszikus zeneművet hallgattunk meg, Beethoven Örömódáját.A hangerővel nem fukarkodtunk, és kellemes meglepetésben volt részünk! Tisztán, torzítás nélkül hallhattuk a nagy zeneszerző alkotását. Szinte koncertteremben éreztük magunkat. Másodszorra a pop zene királya, Michael Jackson következett. A Bad című szám hallgatása közben a videóklip szereplőivé váltunk. Hihetetlenül éles, tiszta és élő zenei élményt tapasztaltunk.

308De a mozit sem hagyhattuk ki a tesztelés során. Előkerült a Volt egyszer egy Hollywood című, Tarantino által rendezett film, természetesen Blue-ray minőségben. A Marantz Sr6014 ezen a téren is hibátlannak bizonyult. A zenei taktusok, a hangeffektek finomságait, részleteit is tökéletesen közvetítette. Ténylegesen Hollywoodba repített minket ez a fantasztikus erősítő!

 

Marantz SR6014 áttekintés

A Marantz SR6014 egy AV-vevő, és ez azt jelenti, vagyis arra tervezték, hogy a házimozirendszer központi eleme legyen. Ha végignézzük a hátsó panelt, láthajtuk, mennyi mindenre képes. Nyolc HDMI bemenettel látták el, amelyek mindegyike képes 4K videofelvételre teljes HDCP 2.3 támogatással. Három HDMI kimenet is van, amelyek közül az egyik teljes eARC funkcióval rendelkezik.
Az alacsony impedanciájú hangfalak határozott és harmónikus hangzást nyújtanak. Az Audyssey MultEQ XT32 szobakalibrálással biztosítható a szobák megfelelő beállítása. A termékhez mellékelt mérőmikrofon minden hangfal kimenetét akár 8 mérési ponton is vizsgálja, és digitális szűrőket hoz létre, hogy az egyes csatornákat az ideális frekvencia ,illetve időtartam válaszhoz igazítsa. Az Audysessy Dynamic Volume a zavaró hangkiugrásokat is korrigálja.(Például a tévé reklámokat.)

Ráadásul ott vannak még a hangszóró terminálok! Támogatják a 9,2-csatornás beállításokat 3D-s hanggal (bár 5.1-es vagy 7.2-csatornás surround rendszert is képes meghajtani). A támogatott videotechnológia a leges legújabb technológiákat is tudja: IMAX Enhanced, Dolby Atmos, Dolby Atmos Magasság-virtualizációs Technológia, DTS: X és DTS Virtual: X.
Található még egy ALLM (automatikus alacsony késleltetésű üzemmód) az Xbox One játékosok számára.

Marantz-AV-Receiver-SR6014

Csúcsszuper sztereó teljesítmény

Kipróbáltuk a Marantz SR6014-t sztereo vevőként is. Csatlakoztattunk egy pár hangszórót, egy csomó Apple Music zeneszámot továbbítottunk az AirPlay-on, és elindítottuk. Nagyon élvezetes délutáni zenehallgatásban volt részünk. Sztereó zenehallgatásnál az SR6014 csatornánként 110 watt teljesítményre képes, a torzítás mindössze 0,08% .

Megéri e az árát a Marantz SR6014?

Véleményünk szerint egyértelműen igen! Bár elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ezt a kiemelkedő teljesítményű és minőségű erősítővel szeretnénk még profibbá és tökéletesebbé tenni házimozi rendszerünket.

Néhány technikai jellemző- a teljesség igénye nélkül:

3D-s hangzás (Dolby Atmos, DTS)
11 csatornás jelfeldolgozás
9.2 csatornás AV receiver
185 W-os erősítő csatornánként
11.2 csatornára bővíthető
USB audio bemenet
Beépített HEOS multiroom
Marantz Remote App vezérlés
Egyszerű beállítás, vezérlés, intelligens ECO mód-energiatakarékos
Támogatja az IMAX Enhanced, a Dolby Atmos magassági virtualizációs technológiát, a DTS: X és a DTS Virtual: X
Mindegyik 8 HDMI bemenet teljes HDCP 2.3 támogatással bír, 3 HDMI kimenet, köztük egy eARC-vel
Támogatja a 4K / 60Hz videókat
5 analóg audio bemenet, 2 digitális (optikai) audio bemenet, PHONO bemenet(bakelit lemezek lejátszásához)
Aranyozott hangszóró-csatlakozók
AM / FM rádió
Nagyfelbontású audiofájlok támogatása, beleértve az ALAC, FLAC és WAV veszteségmentes fájlok akár 24 bites / 192 kHz-ig
Bluetooth, kétsávos Wi-Fi
Audio és multi-room támogatás streaming a HEOS és az AirPlay 2 segítségével
Támogatja a Siri, az Alexa és a Google Assistant hangvezérlést
Első LCD kijelző
44 x 16,1 x 38,8 cm, súlya 12,7 kg
Tartalmaz távirányítót, rádióantennát és Audyssey mikrofont a hangszóró kalibrálásához