Teszteltük a Marantz SR7015 AV vevőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Marantz SR7015 AV vevőt!

AV-vevő vásárlásakor érdemes megvizsgálni a piacon elérhető különféle termékek jellemzőit és előnyeit.

Főbb jellemzői

A megnövelt teljesítményű SR7015 különálló erősítőkkel rendelkezik. A Marantz SR7015 teljesítménye csatornánként 200 Watt. 8K / 60Hz és 4K/120Hz jeltovábbítás támogatással rendelkezik, így HDMI támogatással élvezhetjük a 8K minőségű videofelvételt a 8K eszközökről, vagy 8K felskálázással a Full HD vagy 4K forrásokból.

A Hi-Res audio ALAC, FLAC és WAV veszteségmentes fájlok dekódolására is képes akár 24 bites / 192 kHz-ig, valamint DSD 2,8MHz és 5,6MHz sávokig, ezáltal úgy hallgathatja az egyes hangokat, ahogy a művészek, zenészek megalkották. Az előlap USB portján vagy hálózati forrásokon is lehetőség van a zenehallgatásra.

Ennek a készüléknek az az egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a nagy felbontású fájlokat a legoptimálisabban dolgozza fel, és dinamikus tartományt kínál a kiváló hangminőség biztosítása érdekében. A stabil működés és a könnyű használat révén a Marantz SR7015 sokak számára kedvelt AV-vevő.

Felépítés és design

Alumíniumból készült, a 2020-as modell előlapja, ami elegáns és minőségi megjelenést biztosít az eszköz számára. A megvilágított kijelzővel modern és esztétikus designt kölcsönöz a z AV vevőnek. Ezen vevőn 11 db hangszóró csatlakozó található. Az RCA, aranyozott terminálok szintén tovább fokozzák ennek az AV-vevőnek a dekoratív megjelenését. A gyártás minősége elsőosztályú. Csúcsminőségű alkatrészeket használtak az előállítása során. A tartósságot és vonzó formát tartották szem előtt a gyártók.

A Marantz SR7015 egyéb jellemzői

A 9 csatornás diszkrét erősítő az összes csatornán 200 Watt teljesítményt biztosít Tökéletesen működik mindenféle hangszórókkal, tiszta és kiegyensúlyozott hangkimenetet biztosít.

Az Auto Eco mód elvégzi a szükséges változtatásokat a hangszóró kimenetén, az ökométertől és a hangerő szintjétől függően.

Fejlett HDMI támogatás és eARC támogatás

Ez a termék a legfejlettebb, nagy felbontású multimédiás interfész támogatást kínálja. Segítségével 8K minőségű videókat élvezhetünk eszközeinkről. Két kimenettel és egy 8K bemenettel a Marantz SR7015 garantálja a tiszta hangzást. (A 8K és 4K feldolgozási technológiának köszönhetően.) Valamennyi HDMI-port 8K kompatibilis.

sr7015-csatlakozások

Az egyik HDMI kimenet eARC kompatibilis, vagyis közvetlenül az eszközről végezhetünk hangátvitelt a televízióból. Minden HDMI bemenet rendelkezik a különböző HDR formátumokhoz szükséges támogatással, (HLG, HDR10 +, Dolby-Vision és BT.2020). A HDCP 2.3 feldolgozási kompatibilitás lehetővé teszi a másolásvédett tartalom megszakítás nélküli megtekintését. Ez a készülék olyan funkciókkal is rendelkezik, mint a QMS és a Dynamic HD.

Játékélmény

Ha késésmentes és élvezetes játékélményt szeretnénk, akkor a Marantz SR7015 a legjobb választás. Az ALLM, QFT és 4K, 120 Hz-es funkciók jóvoltából élvezetes játékban lesz részünk. 4K/120Hz adatátvitel, változó frissítési frekvenciával (VRR), automatikus alacsony késleltetési üzemmóddal (ALLM) és gyors képtovábbítással (QFT) garantált a tökéletes játékélmény.

Ez az AV-vevő tökéletesen működik a hangsegédekkel, köztük a Google Assistant, az Amazon Alexa, a Josh.ai vagy az Apple Sirivel. Az SR7015 mindezekkel a hangsegédekkel vezérelhetjük. Bármilyen feladat, például a bemenetek váltása a különböző médialejátszók között, a műsorszámok megváltoztatása és a hangerő beállítása könnyedén elvégezhető.

A legjobb 3D audio támogatás

A térbeli hallgatási élmény érdekében ez a vevő kompatibilis a legfejlettebb surround formátumokkal, köztük az Auro-3D, a Dolby Atmos, az IMAX Enhanced, a DTS Virtual: X és a DTS: X formátumokkal.

Kettős mélynyomó kimenet

Ezen a készüléken két mélynyomó kimenetet találunk, amelyek kiküszöbölik a beszakadásokat és kiemeléseket. Az alacsony frekvenciák tökéletes egyensúlyban maradnak, ezek a mélynyomó kimenetek hatékonyan fokozzák a basszus egyenletes eloszlását. Az Audyssey Sub WQ HT technológia segít a csatlakoztatott mélysugárzók független kalibrálásában a zavartalan basszus teljesítmény biztosítása érdekében. Phono bemenet is található az eszközön.

Egyszerű beállítás

Az előlapon négy Smart gomb található. Kedvenc beállításainkat ezekkel a gombokkal tárolhatjuk. Könnyedén válthatunk a médialejátszók, a Blu-ray és a TV audio között. Ezeket a feladatokat a távvezérlő Gyors gombjával is elvégezhetjük.

Bluetooth kapcsolat

A kettős antennarendszerrel erőteljes Bluetooth és kétsávos Wi-Fi streamingre számíthatunk. Ez az eszköz vezeték nélküli hozzáférést biztosít kedvenc audio tartalmainkhoz, intelligens eszközökről.

Beépített HEOS

A beépített HEOS technológia lehetővé teszi, hogy egy adott dalt egyszerre több szobában is hallgathassunk. A HEOS kompatibilis az ingyenes és prémium TIDAL, SiriusXM, SoundCloud, iHeartRadio, TuneIn, Amazon Music HD, Pandora és Spotify szolgáltatásokkal is.

Hangminőség

A 32 bites AKM AK4458 digitális-analóg átalakítók használatával az SR7015 kiváló valós hangzást és lenyűgöző dinamikatartományt kínál torzítások nélkül. A lemezjátszót közvetlenül ehhez a készülékhez csatlakoztathatjuk a beépített phono bemenet segítségével. Rendkívüli sebességet kínálva a HDAM komponens jobb teljesítményt nyújt, mint az op-amp megoldások.

SR7015-távirányító

Ez az AV-vevő stabil hangjelet biztosít. A hátsó panel infravörös távirányító kimenettel és bemenettel rendelkezik, így a távirányító kompatibilis más házimozi-berendezésekkel.

Audyssey MultEQ XT32 helyiség kalibráló rendszer

Ez az AV-vevő az Audyssey szoba kalibráló rendszerének fejlett változatával van felszerelve.

audyssey multieq xt32

Ez a szoftver a mellékelt mikrofon segítségével az összes hangszóró kimenetét (beleértve a mélynyomókat is) akár nyolc különböző hallgatási helyzetben méri. Ezután automatikusan beállítja a hangszórók kimenetét az egyedi hallgatási környezethez igazítva.

Tökéletesen kiegyensúlyozott teljes tartományt biztosít anélkül, hogy bármilyen zavart okozna. Lenyűgöző hallgatási élményt nyújt a felhasználó számára. Az Auro-3D funkcióval ez az eszköz valódi térhatású élményt nyújt.

A Dolby Surround up-mixer használatával a Marantz SR7015 a legjobb támogatást nyújtja a Dolby Atmos számára.

Az SR7015 tökéletesen alkalmazkodik a szoba akusztikájához. Ez az AV-vevő a legpontosabb hangot hozza létre a legösszetettebb hangszóró-beállítások során. Ne felejtsük el azonban, hogy a hangzás függ a szoba akusztikájától is. A szobakorrekciós program ugyan javít a hangzáson, de a falak, a mennyezet, az ablakok és a padlófelület akusztikai kezelésére is szükség van az optimális eredményhez. A Marantz SR7015-öt egy nagyobb méretű moziszobában teszteltük le, Focal Chora 826 álló hangszóró párral, és SVS SB16 Ultra mélynyomóval társítva. Diffúzor előlapos és membrános akusztikus panelekkel, Giga basszuscsapdákkal optimális akusztikát hoztak létre. A Netflixen futó sorozat, a Blacklist egyik epizódját néztük meg a teszt során, majd zenehallgatás következett, James Arthur Medicine című aktuális slágerét hallgattuk meg, de a bakelit lemez sem maradhatott ki a próbából, Bartók Béla : A kék szakállú herceg vára című művébe hallgattunk bele. Az SR7015 mindegyik esetben fantasztikus produkciót nyújtott.

Végszó

A Marantz SR7015 sokkal fejlettebb funkciókkal és előnyökkel rendelkezik, mint elődje, az SR7013. A vevő néhány legfontosabb jellemzője a prémium teljesítményű 9 csatornás erősítő, a háromdimenziós audio formátumokkal való kompatibilitás, a kifinomult játékspecifikációk, a zenei hangzás, a 8K nagyfelbontású multimédiás interfész csatlakoztathatóság az eARC funkcióval, a kettős mélynyomó kimenetek és a beépített HEOS.

Írta:Polgár Róbert