flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Marantz SR8012 házimozi erősítő tesztelés

Szerző: Robi Közzétéve:

Marantz SR8012 házimozi erősítő tesztelés

A Marantz az egész világon vezető audio és hifi márka, ami a korszerű audio fejlesztéseknek és a tiszta hangzásnak köszönhető.  A céget 1953-ban, az Usában alapította Saul B. Marantz. A legtisztább hangzású audio és hifi termékek előállításakor a Marantz által szabadalmaztatott Hyper Dynamic Amplifier, azaz HDAM modulokat használják, melyek rendkívül kiterjedt sávszélességű és részletes produkciót biztosítanak.

Marantz SR8012 modell

Marantz SR8012 erősítő-ezüst

AZ SR8012 házimozi erősítő 11 fokozattal rendelkezik, melyek egyenként 205 Watt kimenő teljesítményre képesek egy csatorna meghajtásakor, két csatorna meghajtása esetén pedig 175 Watt a kimenő teljesítmény.

sr8012 távirányító

A készülék előlapján kör alakú, kisméretű kijelzőt, illetve két nagyméretű tekerőgombot találunk, az egyik a hangerő szabályozására, a másik pedig a bemenet választásra szolgál. A kijelző alatt egy lehajtható fedél mögött elrejtve egy jóval nagyobb kijelző bújik meg, ahol egyéb kezelőszervek és aljzatok helyezkednek el.

sr8012 erősítő-belső

A készülékház belsejében a nagyméretű toroid transzformátor és kettő darab, szintén tekintélyes méretű hűtőborda biztosítja a stabil teljesítményt. Hyper Dynamic Amplifier, vagyis HDAM áramkör használatával ennél az erősítőnél is garantált a részletgazdag hangzás és a kiterjesztett sávszélesség. Az alaplemez rézbevonatot kapott, magas minőségű alkatrészek felhasználásával gyártották az erősítőt. Az áramkörben teflonszalagot használnak a jobb csillapítás miatt.

AZ SR8012 erősítő külső megjelenése szinte teljesen megegyezik az elődjének számító SR7012 modell dizájnjával. Amiben különbözik a korábbi modelltől, az, hogy erről az erősítőről hiányzik az AM/FM tuner, ami az analóg rádiózáshoz szükséges, viszont van egy pár RCA csatlakozó.

Marantz-tuneln rádió-menü

Hálózati internetes csatlakozással és a beépített Tuneln internetrádió jóvoltából van lehetőség a rádióhallgatásra.

A hátoldalon 8 darab HDMI bemenet, 3 darab HDMI kimenet található, melyek közül mindegyik UHD kompatibilis és a HDCP 2.2 szabványnak is megfelel, ezáltal számos 4K-s forráseszköz csatlakoztatására van lehetőség.  A HDMI kimenet ARC támogatással rendelkezik, de frissítést követően akár eARC kompatibilissé is tehetjük. További 7 darab sztereó bemenettel és egy Phono (MM) bemenettel, valamint 7.1 multicsatornás bemenettel is rendelkezik a Marantz erősítő.

SR8012 hátoldal

4 darab kompozit, 3 darab komponens analóg videó bemenettel is, valamint RS232C porttal és LAN aljzattal is felszerelték. Ezáltal egyszerűen lehet a házimozi rendszerbe integrálni az erősítőt, mivel Creston Connected kompatibilis. A LAN vezetékkel vagy WiFi-vel lehet a hálózathoz csatlakozni.

További specifikációk

A frekvenciaátvitel 10 Hz és 100 kHz között van a jel- zaj arány a analóg bemenetnél 102 decibel, a Phono bemenetnél pedig 74 decibel. Fejhallgató kimenet, infravörös bemenet, illetve 2 darab 12 voltos Trigger csatlakozás is található az eszközön, melynek súlya 17,4 kg, a méretei pedig 440 x 460 x 185 mm.

AZ SR8012 képfelbontása UHD kompatibilis, 4K /60hz videojel fogadására és 4:4:4 szín és mintavételezésre is képes, felkonvertálja az alacsonyabb felbontású analóg és digitális anyagokat, valamint támogatja a HDR és BT 2020 szabványokat is. Az optimális hangfeldolgozásért a 32 bites AKM DAC chipek gondoskodnak. A nagyfelbontású zenei anyagokat, mint például a 2,8 és 5,6 megahertzes DSD és a 192 kHz/ 24 bit felbontású FLAC, WAV, ALAC fájlokat USB kapcsolattal és hálózati csatlakozással is képes fogadni.

Támogatja az erősítő a Dolby Vision, a HLG azaz a Hybrid Log Gamma, Dolby Atmos, DTS:X, és Auro 3D formátumokat is. Az Auro 3D formátum jóvoltából külön, külső erősítő nélkül is 10 csatornás rendszer is kialakítható, számtalan variációt kínál a házimozi konfigurálására a sok funkció.

Természetesen streaming szolgáltatások is elérhetőek: Spotify Connect, Amazon Music, Sound Cloud, Tidal, Napster, Deezer. Mobil és okoseszközökről AirPlay2 és Bluetooth kapcsolattal is tudunk applikációt letölteni, filmet nézni, zenét hallgatni, ehhez természetesen iOS vagy Android rendszer szükséges.

HEOS-multiroom rendszer

A HEOS multiroom rendszer lehetővé teszi, hogy a fő zónán kívül további kettő plusz helyiséget is ki tudjon szolgálni az erősítő. Tulajdonképpen az analóg kimeneti jeleket vezeti ki a másik két zónába az erősítő, így a rendszer központi részévé válik. A HEOS applikáció könnyen és gyorsan letölthető.

Mint ahogy azt a Marantz erősítők korábbi modelljeinél már megszokhattuk, az SR8012 is rendelkezik Audyssey Multieq XT32 szobakalibrációs programmal, ami a mellékelt mikrofonnal együtt mér és elvégzi a szükséges beállításokat, a két mélysugárzót külön-külön képes bemérni és beállítani.

audyssey mikrofon

Nagyon hasznosak a DSP funkciók, mint például az Audyssey Dynamic Volume és az Audyssey Dynamic EQ. Az Audyssey EQ program korábbi tapasztalatainkhoz képest sokkal jobb és pontosabb lett, a beállítások során hibátlanul és tökéletesen kalibrált, a crossover beállításokon kellett még egy picit finomhangolni, de ez is csak inkább a még tökéletesebb végeredmény érdekében történt.

Marantz -Audyssey_MultEQ_Editor_Applikáció

Manuális beállítási lehetőséget is felfedeztünk az erősítőn, amely a „2ch Playback” elnevezést kapta, amely egy külön hangszóróbeállítás, kétcsatornás direkt vagy sztereó módot választhatunk ki a segítségével. Frissítették az IMAX Enhanced támogatást is. A WiFi -hez és a Bluetooth-hoz külső antennákat mellékelnek. Az Amazon Alexa, a Google Assistant és a Siri hangvezérlések is elérhetőek az erősítőn keresztül, a MultiEQ Editor pedig ellenőrzi a helyiség korrekcióját és a maximális szűrőfrekvencia beállítását. Új kalibrációs funkciókat is találunk az eszközök, mint például a Sub Level Control, amely a mélynyomó szintet szabályozza, a Dialogue Level Adjust, középcsatorna beállítására és a Bass Sync.

Tesztelés

A Marantz SR8012 erősítő tesztelésére közepes méretű nappaliban kerítettünk sort, ahol a Dali Epicon 8 hangszóró pár és SVS mélynyomó mellé csatlakoztatjuk a Marantz erősítőt.

A nappali akusztikáján van még mit javítani, egyelőre csak néhány falon helyeztek el hangelnyelő akusztikus paneleket, a tökéletes hangzáshoz azonban ez még nem elegendő, szükség van a mennyezetre is hangelnyelő panelekre, illetve az ideális hangszétszórás érdekében diffúzoros elemeket is javasolt elhelyezni a falakra és a plafonra is.

Először egy mozifilmmel kezdtük a próbát. A 2015- ös évjáratú, Gyilkos ösztön című misztikus thriller elé ültünk le, melynek főszereplői többek között Anthony Hopkins és Colin Farrell. Az izgalmas és rejtélyes történet hangulatát csak tovább fokozta az erősítő. A kiváló hangszórók és az erősítő közös együttműködésének köszönhetően tiszta, erőteljes és részletes hangzást hallottunk. Az erősítőre a legjellemzőbb a kifinomultság és a semlegesség volt, realisztikus, valós színpadképet produkált, a dinamika határozott volt, a párbeszédek jól érthetőek voltak, teres és levegős hangzást nyújtott.

Szerettük volna a zeneiség szempontjából is megvizsgálni az erősítő teljesítményért. Dua Lipa We’re Good című számát hallgattuk meg. A sztereó hangzás kiváló volt, bár egy hasonló kategóriájú sztereó erősítő produkcióját nem tudta felülmúlni. Erőteljes felső és középtartományokat tapasztaltunk, nagy hangerőn is megmaradt a tisztaság és a torzításmentes hangok. Alacsonyabb jelszinten is dinamikus hangzásra volt képes az erősítő, és határozott, intenzív mélyeket és térbeliséget tapasztalatunk a zenehallgatás során is.

Következtetés

SR8012 erősítő-fekete

Az SR8012 házimozi erősítő a prémium kategóriájú erősítők közé sorolható. Már az korábbi típusok is igen meggyőző teljesítményt nyújtottak, de ez a modell a 11 végfoknak köszönhetően, valóban képes a 11 csatornás rendszer létrehozására, támogat minden modern, térhatású formátumot. Kiváló hangzás jellemzi és nagyon sokféle, rugalmas beállításra van lehetőségünk. A MultiEQ alkalmazást továbbfejlesztették, ami nagyon pontosan végezte el a szükséges beállításokat. A hátoldalon a rengeteg csatlakozás egyáltalán nem okoz problémát, a logikus és ésszerű, levegős elrendezésének köszönhetően könnyű a hozzáférés. A telepítési beállítások rendkívül jók, habár a hangszórók mérésekor és a szobakorrekciónál azért egyértelműbb üzenetekre, útmutatásokra lenne szükség. A házimozi vagy audio rendszerbe történő integrálása nagyon gyors és egyszerű volt. A kalibrációs beállítások elmenthetők, amit érdemes is megtenni.

A masszív készülékház, a csúcsminőségű felépítés, a gyors és rugalmas felhasználási felület, valamint a kiváló sztereó és surround hangzás abszolút meggyőző volt.

Néhány apró kritikai észrevételünk azért van. A távirányító túlzsúfolt és olcsóbb hatású. A 11 csatornás, AB osztályú erősítő nagyon felmelegedett működés közben.

Mi az a multiroom hangrendszer?

A multiroom, azaz a többszobás hangrendszer több különálló egységből áll, melyek általában külön- külön, egymástól függetlenül is képesek megszólalni, de az egyikük a többit is irányítja, ezáltal elérhetjük, hogy a lakás eltérő helyiségeiben ugyanaz a zene szóljon, anélkül, hogy át kellene költöztetni a hangfalakat, vagy más hangsugárzó eszközt egyik szobából a másikba. A multiroom rendszerekre jellemző, hogy általában vezetékmentesen vezérelhetőek, akár okos készülékekről is.

Egy multiroom audio rendszerbe hangszórók, méynyomók, erősítők tartozhatnak és a vezetékmentes megoldásoknak köszönhetően egyszerűen és költséghatékonyan, kábelek nélkül megoldható a rendszer telepítése és kialakítása. A legtöbb többszobás rendszer későbbiekben tovább bővíthető, azaz moduláris és rendkívül rugalmas. A HEOS multiroom rendszer a korszerű technológiával készült erősítő alapfunkciói közé tartozik.

Írta: Polgár Róbert