Teszteltük a McIntosh MA 8900 sztereó integrált erősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a McIntosh MA 8900 sztereó integrált erősítőt!

Az amerikai McIntosh céget 1949-ben alapították. A cég azóta is kiváló minőségű audio termékeket gyárt. Ez alkalommal a MA 8900 modellt próbálhattuk ki.

Fontosabb tulajdonságai:

A 34,1 kg -os erősítő 5 sávos hangszínszabályzóval, modern kapcsolási és vezérlési technológiával rendelkezik, a külső megjelenésére a klasszikus McIntosh stílus jellemző.  A 2 csatornás készülék teljesítménye 200 Watt csatornánként, a hangszóró impedancia 2,4,8 Ohm, a frekvenciaválasz 20 Hz- 20kHz, a frekvencia átvitel pedig 10-100000 Hz.

McIntosh MA8900 Erősítő készülék 2.

A csiszolt rozsdamentes és fekete festett acél készülékház masszív és stabil, ami a rezonanciákat csökkenti és hosszú élettartamot garantál. Az egyedi, fekete üveglap, a króm burkolat igazán tetszetős külsőt kölcsönöz az erősítőnek. Az előlapon nagy méretű, kék színű teljesítménymérő található, aminek ki lehet kapcsolni a világítását, ha túlzottan erősnek találjuk. A forgatható gombok és világító logó is az előlapon kaptak helyet. A hátlapon aranyozott hangszóró csatlakozókat, 6 db digitális, 1 db szimmetrikus XLR, 6 db aszimmetrikus RCA forrást, 2 db koaxális, 2 db optikai, 1 db USB, MCT dedikált bemeneteket láthatunk. A koaxális bemenetek támogatják a 24 bites 192 kHz-es jeleket, az USB bemenet pedig támogat a PCM 32 bites, 384 kHz-es formátumig minden jelet.  Fejhallgató csatlakozással és RS232, IR, Data porttal is rendelkezik a készülék. Az analóg bemenet mágneses és mozgó tekercses lemezjátszót is képes fogadni.

MA8900 sztereó erősítő csatlakozások

A bemenetek egymástól függetlenül, különböző konfigurációban is alkalmazható, bármilyen forrást lehet ezáltal csatlakoztatni. A bemeneti jelszint és a hangszín bypass bemenetenként választható. A távirányító jól kialakított, de a háttérvilágítást hiányoltuk róla.

Fejlett technológia

Óriási teljesítményű transzformátor és kettős kimenetű autoformátorok helyezkednek el az erősítő közepén.  A McIntosh monogrammos hűtőborda nemcsak a hűtésért felelős, nagyon jó hőelvezető anyagú, amihez új fejlesztésű teljesítmény fokozat félvezetői csatlakoznak, az erősítőnek nincs szükséges bemelegedési időre.  Elektromágneses kapcsolással továbbítja az audiojelet. A DA1 Digital Audio Modulnak köszönhetően a modernebb, korszerűbb formátumok kezelésére is képes a készülék. A DA1 modul 8 csatornás, 32 bites digitális, analóg konverter (DAC) Quad Balanced topológiát alkalmaz az átalakításhoz.

McIntosh Autoformer

macintosh autoformer technológia

Az Autoformátor a kimeneti tranzisztorokat a leglineárisabb működési szinten tartja, és energiát juttat bármilyen hangszóró impedanciájához. A többi erősítő esetében általában a kimeneti tranzisztorok közvetlenül csatlakoznak a hangszórókhoz, és kompenzálják a hangszórók ellenállásnak változásait.

Az elektromágneses kapcsolás alacsony érintkezési ellenállást eredményez, ezáltal stabil működésre és minimális torzulásra számíthatunk. A többi márkával szemben a McIntosh technológia megakadályozza, hogy a füst, állatszőr, por …stb., vagy a korrózió kárt okozzon az erősítőben. A MA8900 tervező mérnökei gondoskodtak arról, hogy az erősítő olyan terhelésekkel is biztonságosan megbirkózzon, amelyek más típusú erősítőket károsíthatnak.

További funkciók

  • A Power Guard védelmi rendszer felügyeli az audio jeleket, ha torzítást, vagy túlterheltséget észlel, megvédi a hangfalakat.
  • A Sentry Monitor a rövidzárlat ellen véd, megóvja a végfokot.
  • A Home Theater Pass Thru a házimozi rendszerbe történő integrálást könnyíti meg.
  • Headphone Crossfeed Director
  • A Power Control vezérlés, több készülék egy rendszerként való bekapcsolását irányítja.
Tesztelés

Egy régi építésű ház, kb. 21 négyzetméteres nappalijában teszteltük le a McIntosh erősítőjét, Dali Oberon álló hangfal pár és Dynaudio mélynyomó társaságában. A nappali falaira hangelnyelő paneleket helyeztek, de akusztikai mérésünk alapján megállapítottuk, hogy kevesebb hangelnyelő panelre, és több diffúzoros panelre lenne szükség az ideális akusztika kialakítása érdekében.

A hírhedt amerikai bűnözőről szóló, Közellenségek című filmet néztük meg kezdésként. A film 2009-ben készült, Johnny Deppel a főszerepben. Az izgalmas mozi hangzása lendületes, tiszta volt. Széles színpadképet és térbeli élményben volt részünk. Kiegyensúlyozott közép és magas tartományokat hallottunk, a mélyek ellenben lehettek volna intenzívebbek. A mélynyomó segítségével valamelyest sikerült ezt kompenzálni, de sajnos így sem volt hibátlan a basszus tartomány.

A fantasztikus zeneszerző, Hector Berlioz művét, a Római Karnevál: Nyitányát hallgattuk meg, hogy az erősítő zeneiségéről is beszámolhassunk. A dinamikával és a tisztasággal elégedettek voltunk, de a basszusokat kicsit gyengébbnek találtuk a kelleténél. A finomabb részletek néha elvesztek. A MA8900 erősítőre a semlegesség a jellemző, amivel nincs is gond, de mi helyenként túl laposnak hallottuk a hangzását. A nem megfelelő akusztika is szerepet játszhatott abban, hogy nem találtuk mindenben tökéletesnek a McIntosh-t. A térbeliség viszont rendben volt.

Összegzés

A McIntosh erősítőt a modern fejlesztéseknek, a masszív anyag és minőségi alkatrész felhasználásnak és a moduláris kialakításnak köszönhetően hosszú éveken keresztül használhatjuk. A márka nagy figyelmet fordít a kiváló hangzásra is. Térbeli, valósághű hangokat, tiszta és torzításmentes teljesítményt produkált. Voltak azonban olyan hibák, amiket muszáj megemlítenünk. Néha túl semlegesnek bizonyult a hangzás, a basszus tartományok nem voltak elég intenzívek, és hiányoztak a finom részletek. A távvezérlőnek nincs háttérvilágítása, az erősítő túl nagy és nehéz, és jó lenne, ha lehetne szabályozni a mélynyomó crossovert, valamint a DAC-hoz nem ártana az MQA képesség. Az ára meglehetősen magas. 4,5 pontot adnánk rá a maximális 5 pontból.

Írta: Polgár Róbert