McIntosh MC462 sztereó végerősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

McIntosh MC462 sztereó végerősítő teszt

McIntosh-462

Legfrissebb írásunkban a McIntosh MC462 végerősítőt teszteltük le. A McIntosh cég nem ma kezdte az audio eszközök tervezését és gyártását, már 1949 óta azon munkálkodnak, hogy termékeik minden hifi kedvelő tetszését elnyerjék.

Vizsgáljuk meg alaposabban a McIntosh végerősítőjét!

Az MC462 végfok 2 csatornás, a kimenő teljesítmény 450 Watt 2,4, vagy 8 Ohmon is. Az Autoformer technológia biztosítja a stabil működést és a csatornánkénti 450 watt teljesítményt. Az elődjéhez képest a teljesítmény nem változott, viszont a szűrőkapacitást 50 %-kal megnövelték, ennek köszönhetően precízebb és tisztább mélyhang tartomány érhető el. Piros LED világítás jelzi az automatikus készenlét állapotot. Amennyiben az erősítő, 30 percen keresztül nem érzékel jelet, automatikus készenlétre módra vált, ami energiatakarékos és környezetbarát funkció. Az erősítő képes kezelni a legösszetettebb hangszórókat is.

Sokoldalú védelem és számos funkció

A Power Guard funkció testőrként védi a hangszórókat a torzulásoktól.
A Sentry Monitor a túlterheléstől és a rövidzárlattól óvja meg a végerősítőt.
A Quad Balanced kioltja a zajokat.
A Power Control be és kimenetek jóvoltából egyszerre több McIntosh készülék is vezérelhető.
A Solid Chinch aranyozott hangszóró csatlakozások banándugót, villát és direkt kábelt is képesek fogadni.
Vonzó, letisztult kialakítás
Modern, minimalista design jellemzi az eszközt. A készülékház rozsdamentes acélból készült, a festett üveg elülső panel LED háttérvilágítással van ellátva, zölden világító logó, alumínium fogantyúk, 2 vezérlőgomb és kék háttérvilágítással rendelkező teljesítménymérők találhatók rajta. Az előlap mögött helyezkedik el a 2 db Autoformer, és a hálózati transzformátor. A tekintélyes méretű hűtőbordához közvetlenül kapcsolódnak a félvezetők, így nagyon hatékony a hővezetés. Szimmetrikus és aszimmetrikus be és kimenetekkel szerelték fel a végerősítőt. A készülék 4 db gumilábon áll. A végfok tömegét tekintve elég nehéznek mondható, 52,3 kg. Érdemes edzőteremben erősíteni kicsit, hogy elbírjuk ezt a nehézsúlyú készüléket.
„AB” osztályú erősítő
Az „A” és a „B” osztály előnyeit ötvözi, azaz jó hatásfok mellett a torzítási szint alacsony marad.

Induljon a buli!

McIntosh MC462

Következzen a mindent eldöntő hallgatási teszt, melynek helyszíne egy régi, téglaépítésű társasházi lakás volt. A tulajdonos a házimozi rendszerének bővítése céljából vásárolt legújabb tagját, a McIntosh MC462 végerősítőt kívánta letesztelni, ezért hívott meg minket otthonába. B&w diamond 802 társítottuk az erősítőt. A szoba akusztikailag szinte teljesen ideális, annyi észrevételünk volt az akusztikai mérést követően, hogy egy kicsit több diffúzort helyezhettek volna el a falakon.
Megrendelőnk kérésére a 3 tenor előadásával indítottuk a tesztelést. Luciano Pavarotti, Jose Carreras és Placido Domingo neve garancia a csodálatos áriákra. Felcsendült az O Sole Mio, és gondolatban már Olaszország napsütötte tájain jártunk. A 3 aranytorkú énekes által előadott dal minden hangja tökéletesen, tisztán, dinamikusan hangzott. Akkor sem hallottunk zajt vagy torzítást, amikor nagyobb hangerőt állítottunk be.
Puccini Pillangókisasszony című operájának egyik legszebb áriáját hallgattuk meg ez után. A Nagyáriát Maria Callas énekelte, természetesen fantasztikusan és felülmúlhatatlanul. Az erősítő nem vallott szégyent, minden tartomány szépen, határozottan szólt, élénk, határozott hangképet kaptunk. A korlátlan dinamika most is ámulatba ejtett.

2018-ban került a mozikba az ABBA zenekar slágereire írt Mamma Mia! című musical folytatása, Sose hagyjuk abba! magyar alcímmel. Az MC462 remekelt, és rendkívül részletgazdag, teres ,telt és valósághű hangokat élvezhettünk. A basszus intenzív volt, a hangzást kontrasztosnak, hitelesnek találtuk. Pontos és torzulásmentes teljesítményt nyújtott a készülék.

Végszó

A McIntosh MC462 végerősítőjét megismerve nem csalódtunk az audio eszköz képességeiben. Őszintén szólva, nem nagyon lepődtünk meg, hiszen korábban már teszteltük a gyártó másik termékét, így már volt némi elképzelésünk a várható minőségről. A korlátlan dinamika egyszerűen döbbenetes és lenyűgöző. A hangzásban nem találtunk hibát. A hangkép tiszta, részletes és térbeli volt. Ez a típus a McIntosh cég legizmosabb erősítője. Negatívumként a meglehetősen terjedelmes méretét és magas árát említenénk meg. A tekintélyes súly és méret miatt lehetőleg ne egy könnyű, skandináv polcra helyezzük el.