flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Mi a különbség a szivacs és az akusztikai kőzetgyapot között?

Szerző: Robi Közzétéve:

Két teljesen eltérő anyagról van szó, amelyeknek a szerepe ugyanaz kellene legyen, viszont az egyik sokkal jobban ellátja a feladatát, mint a másik. Nem mindegy tehát, hogy mikor melyiket részesítjük előnyben, mert komolyan befolyásolják a helyiségek akusztikáját negatív és pozitív irányba.

Hogyha hangelnyelés, akkor akusztikai szivacs?

szivacsÁltalában mindenki erre gondol először, amikor a célzott hangelnyelés kialakítása a cél, pl. egy otthoni stúdió kialakítása során. Bizonyos szinten megfelel a szivacspanel is, de ha valóban a minőséget szeretnénk választani, akkor mindenképp az akusztikai kőzetgyapot lesz a megoldás. Számos előnnyel rendelkezik, ezért sok esetben a szivacs nyomába sem érhet ennek a különleges anyagnak.

Miért van az mégis, hogy legtöbben a szivacs mellett döntenek? Ennek főként az az oka, hogy ezt látják a stúdiók falára ragasztva a különféle videókban. Alapvetően elég egyszerű, mégis kevésbé hatékony, főleg ha nem az ideális minőség kerül felhasználásra. Mint tudjuk sok fórumon hirdetik a tojástartós, hungarocelles megoldást, de a szigetelő habot is gyakorta tévesen részesítik előnyben. Amennyiben lehetséges, ezeket a módszereket teljes mértékben kerüljük, hogyha hangszigetelésről, hangelnyelésről van szó. Nem véletlenül vannak külön hő- és hangszigetelő anyagok, burkolatok a piacon. A kőzetgyapot viszont hang- és hőszigetelésként is megállja a helyét, ami elsősorban szálas felépítésének köszönhető. A hungarocell és társai viszont teljesen merevek és visszaverik a hanghullámokat, ergo nem oldanak meg semmit, ráadásul elcsúfítják a belteret. A tojástartós megoldás ennek tetejébe még tűzveszélyes is.

Kőzetgyapot láthatatlan hatékonysággal

Szigetelőanyagként a falba építve teljesen láthatatlan, ezért nem rontja az összképet. Nem veszi fel a nedvességet, ráadásul tűzálló, ezért biztonságosabb, mint a szivacs. Adott kivitelben külső és belső használatra egyaránt alkalmas. Homlokzati szigeteléssel, külső hangszigetelésként is alkalmazható a kívülről érkező hangok távoltartása érdekében. Ha a belső visszhangot szeretnénk megszünteti, akkor hagyományos vagy akusztikai gipszkarton mögé építve jönnek elő a kedvező hangelnyelő tulajdonságai. Nem csak a függőleges felületek, hanem a vízszintes padlózat és mennyezet szigetelése is kivitelezhető kőzetgyapottal, a helyzettől függően. Ezeket az előnyöket az általános felhasználás során is élvezhetjük. Ha viszont célzottan akusztikai elemként tekintünk rá, akkor szintén ez lesz a nyerő, csupán másféle formában.

A látványos hangelnyelés stílusos formája

Szélessávú akusztikai panel

Szélessávú akusztikai panel

A kőzetgyapotnak több típusát különböztethetjük meg, attól függően, hogy hol kerül elhelyezésre. Az akusztikai gyapotot tartalmazó hangelnyelő paneleket viszont nem kell beépíteni a falba, padlózat alá, mennyezet fölé, mert önmagukban is használhatóak. Emellett dizájnelemként is megállják a helyüket. Nagyon széles színválasztékban kaphatóak, ezért könnyen a helyiség stílusához igazíthatóak. Szükség szerint elhelyezhetőek a falon, de különálló elemként behajtható lábakkal is használható. Az akusztikai selyembevonat szintén sokat ad hozzá a megjelenéshez, nem beszélve a hatékonyságáról. A szélessávú akusztikai elemek csoportjába tartozik. Az, hogy ez mit is jelent pontosan, az a továbbiakban kiderül.

A titok a hangelnyelő képességben rejlik

De mégis mi az az akusztikai tényező, ami miatt sokkal inkább a kőzetgyapot mellett érdemes dönteni a szivacs helyett? Nem véletlenül használják ezt az anyagot a profi stúdiók is.

Tegyük fel, hogy nem vagyunk megelégedve az adott tér hangzásával, ezért csillapításként szivacspanelekkel kezdjük kitapétázni a helyiséget. Ennek ellenére a hangzás nem javul, sőt egyre inkább az a benyomásunk, hogy romlik és tompává válik, a mély hangok pedig zavaróan előtérbe kerülnek.

Ez amiatt van, mert a szivacs nem képes betölteni egy szélessávú akusztikai termék, ez esetben a kőzetgyapot funkcióját. Kis testsűrűséggel rendelkezik, ezért jól működik, hogyha a magasabb frekvenciatartomány csillapítása a cél. Nem megfelelő használat esetén túlcsillapítás történhet, amitől élettelenné válik az egész helyiség, ezért fontos okosan alkalmazni a megfelelő helyen a szükséges mennyiségben ezeket az elemeket.

Akusztikai kőzetgyapot más anyagokkal

art wall panel diffuser 2Főként stúdió esetében célszerű lehet az akusztikai adottságokat finomhangolni az akusztikai gyapot paneleken kívül fa diffúzorokkal vagy rezonátorokkal. Ha a basszus hatására berezeg a helyiség, az jelentősen torzítja a hangképet és rontja a végeredményt a keverő vagy hangfelvevő stúdiókban. A fa az egyik legjobb mélyhang elnyelő anyag, ezért diffúzorokat és rezonátorokat a visszaverődési pontokon érdemes elhelyezni. Kőzetgyapottal párosítva sokkal letisztultabb hangzás érhető el. A helyiség mérete alapján kiszámítható, hogy hány rezonátor, diffúzor elhelyezésére van szükség.

Összességében elmondható, hogy a szivacs olcsó, de korántsem elegendő a megfelelő akusztikai körülmények megteremtéséhez. Ez pedig már rövidtávon is nyilvánvalóvá válhat. Az akusztikai gyapottal és további minőségi akusztikai elemekkel kifogástalan hangzás érhető el, ami igényesebb, egészségesebb életteret eredményez.

Kategória: Akusztikai blog