Három teljesen eltérő anyagról van szó, amelyeknek a szerepe ugyanaz kellene legyen, viszont az egyik sokkal jobban ellátja a feladatát, mint a másik. Nem mindegy tehát, hogy mikor melyiket részesítjük előnyben, mert komolyan befolyásolják a helyiségek akusztikáját negatív és pozitív irányba.

Hogyha hangelnyelés, akkor hangelnyelő szivacs?

szivacs

Általában mindenki erre gondol először, amikor a célzott hangelnyelés kialakítása a cél, pl. egy otthoni stúdió kialakítása során. Bizonyos szinten megfelel a szivacspanel is, de nem mindegy milyen sűrűségű és anyag összetételű. Ha valóban a minőséget szeretnénk választani, akkor mindenképp a extra nagy sűrűségű akusztikai szivacs vagy az akusztikai kőzetgyapot lesz a megoldás.

Átlagos szivacs amit olcsón bárhol be lehet szerezni könnyű puha anyagból vannak. Ezek az egyszerű szivacsok 20-30kg/m3 súllyal rendelkeznek a mi általunk fogalmazott Elitexa akusztikai szivacshoz képest elenyésző sűrűségű. Elitexa a Perfect Acoustic almákája amit arra fejlesztettünk ki, hogy minél nagyobb sűrűségű és súlyú hangelnyelő anyag legyen a hang útjában. Általában 80-180kg/m3 súlyú sűrített szivacsos szerkezetű anyagot használunk. Ez az anyag képes elnyelni akár az 50 HZ hangot is a könnyű szivaccsal szemben ami csak 800Hz felett képes a hangelnyelésre. Pl laminált padló alátét, szőnyeg alátét 140-180kg/m3 sűrűségű anyagból készül ezáltal megakadályozza, hogy az alattunk lévő szomszéd ne halja ha ugrálnak a gyerekek.

Miért van az mégis, hogy legtöbben a puha rossz minőségű akusztikai szivacs mellett döntenek?

Ennek főként az az oka, hogy ezt látják a stúdiók falára ragasztva a különféle videókban. Alapvetően elég egyszerű, mégis kevésbé hatékony, főleg ha nem az ideális minőség kerül felhasználásra. Mint tudjuk sok fórumon hirdetik a tojástartós, hungarocelles megoldást, de a szigetelő habot is gyakorta tévesen részesítik előnyben. Amennyiben lehetséges, ezeket a módszereket teljes mértékben kerüljük, hogyha hangszigetelésről, hangelnyelésről van szó. Nem véletlenül vannak külön hő- és hangszigetelő anyagok, burkolatok a piacon. A kőzetgyapot viszont hang- és hőszigetelésként is megállja a helyét, ami elsősorban szálas felépítésének köszönhető. A hungarocell és társai viszont teljesen merevek és visszaverik a hanghullámokat, ergo nem oldanak meg semmit, ráadásul elcsúfítják a belteret. A tojástartós megoldás ennek tetejébe még tűzveszélyes is.

Kőzetgyapot láthatatlan hatékonysággal

Szigetelőanyagként a falba építve teljesen láthatatlan, ezért nem rontja az összképet. Nem veszi fel a nedvességet, ráadásul tűzálló, ezért biztonságosabb, mint a szivacs. Igaz nálunk lehet kapni tűzálló hangcsillapító szivacsot, de azt előre meg kell rendelni. Adott kivitelben külső és belső használatra egyaránt alkalmas. Homlokzati szigeteléssel, külső hangszigetelésként is alkalmazható a kívülről érkező hangok távoltartása érdekében. Ha a belső visszhangot szeretnénk megszünteti, akkor hagyományos vagy akusztikai gipszkarton mögé építve jönnek elő a kedvező hangelnyelő tulajdonságai. Nem csak a függőleges felületek, hanem a vízszintes padlózat és mennyezet szigetelése is kivitelezhető kőzetgyapottal, a helyzettől függően. Ezeket az előnyöket az általános felhasználás során is élvezhetjük. Ha viszont célzottan akusztikai elemként tekintünk rá, akkor szintén ez lesz a nyerő, csupán másféle formában.

A látványos hangelnyelés stílusos formája hangszigetelő szivacsokkal

Szélessávú akusztikai panel
Szélessávú akusztikai panel

A kőzetgyapotnak több típusát különböztethetjük meg, attól függően, hogy hol kerül elhelyezésre. Az akusztikai gyapotot tartalmazó hangelnyelő paneleket viszont nem kell beépíteni a falba, padlózat alá, mennyezet fölé, mert önmagukban is használhatóak. Emellett dizájnelemként is megállják a helyüket. Nagyon széles színválasztékban kaphatóak, ezért könnyen a helyiség stílusához igazíthatóak. Szükség szerint elhelyezhetőek a falon, de különálló elemként behajtható lábakkal is használható. Az akusztikai selyembevonat szintén sokat ad hozzá a megjelenéshez, nem beszélve a hatékonyságáról. A szélessávú akusztikai elemek csoportjába tartozik. Az, hogy ez mit is jelent pontosan, az a továbbiakban kiderül.

A titok a hangelnyelő képességben rejlik

De mégis mi az az akusztikai tényező, ami miatt sokkal inkább a kőzetgyapot mellett vagy az extra sűrűségű szivacs mellet érdemes dönteni a normál szivacs helyett? Nem véletlenül használják ezt az anyagot a profi stúdiók is.

Tegyük fel, hogy nem vagyunk megelégedve az adott tér hangzásával, ezért csillapításként a könnyű cella szerkezetű szivacspanelekkel kezdjük kitapétázni a helyiséget. Ennek ellenére a hangzás nem javul, sőt egyre inkább az a benyomásunk, hogy romlik és tompává válik, a mély hangok pedig zavaróan előtérbe kerülnek.

Ez amiatt van, mert a könnyű puha szivacs nem képes betölteni egy szélessávú akusztikai termék, ez esetben a kőzetgyapot vagy extra nagy sűrűségű szivacs funkcióját. Kis testsűrűséggel rendelkezik a szivacs ami általában 20-30kg/m3 súlyú, ezért jól működik, hogyha a magasabb frekvenciatartomány csillapítása a cél. Nem megfelelő használat esetén túlcsillapítás történhet, amitől élettelenné válik az egész helyiség, ezért fontos okosan alkalmazni a megfelelő helyen a szükséges mennyiségben ezeket az elemeket.

Akusztikai kőzetgyapot más anyagokkal össze hasonlítva
art wall panel diffuser 2

Főként stúdió esetében célszerű lehet az akusztikai adottságokat finomhangolni az akusztikai gyapot paneleken kívül fa diffúzorokkal vagy rezonátorokkal. Ha a basszus hatására berezeg a helyiség, az jelentősen torzítja a hangképet és rontja a végeredményt a keverő vagy hangfelvevő stúdiókban. A fa az egyik legjobb mélyhang elnyelő anyag, ezért diffúzorokat és rezonátorokat a visszaverődési pontokon érdemes elhelyezni. Kőzetgyapottal vagy extra nagy sűrűségű szivaccsal párosítva sokkal letisztultabb hangzás érhető el. A helyiség mérete alapján kiszámítható, hogy hány rezonátor, diffúzor elhelyezésére van szükség.

Összességében elmondható, hogy a puha könnyű szivacs olcsó, de korántsem elegendő a megfelelő akusztikai körülmények megteremtéséhez. Ez pedig már rövidtávon is nyilvánvalóvá válhat. Az akusztikai gyapottal és további minőségi akusztikai elemekkel kifogástalan hangzás érhető el, ami igényesebb, egészségesebb életteret eredményez.

Similar Posts