Az emberek többsége már megszokta, hogy hangos, zajos környezetben él. Szinte képtelenség olyan helyre költözni, ahol tökéletes csend van, a szervezetünk pedig alkalmazkodott ehhez – megtanultuk figyelmen kívül hagyni azokat a hangokat, amikre nincs szükségünk. Csakhogy ez nem mindig lehetséges, és a zajszennyezésnek megvan az a szintje, amit hosszabb távon már nem tud a szervezet következmények nélkül tolerálni.

Mi az a zajszennyezés?

A zajszennyezésnek a környezetünkből érkező zajokat nevezzük. Ezt nem igazán tudjuk elkerülni, legalábbis nem minden helyzetben. A városokban a járművek hangjai, az építkezések hangjai, a szórakozóhelyekről hallatszódó zene, az emberek beszédének zaja a legfeltűnőbb, emellett a társasházakban a szomszédok beszéde, tevékenysége is gyakran áthallatszik.

csökkentsük a zajt-zajszennyezés

Sokan azt gondolják, a vidék tökéletesen csendes, de aki ezért költözik ki a városokból, annak csalódnia kell: a falvakban is van zajszennyezés, csak másmilyen. A járművek okozta hangok egyértelműen mérsékeltebbek, vidéken ugyanakkor sokkal gyakrabban lehet hallani kutyaugatást, fűnyíró vagy láncfűrész hangját, az utcán beszélgető szomszédokat, kalapálást, fúrást-faragást, fahasogatást stb. És akkor meg sem említettük a hangosabb háztartási eszközöket: mosógép, mosogatógép, szárítógép, porszívó… ezek falvakban és városokban egyaránt jelen vannak.

Zajszennyezés tehát mindenhol van, napjainkban pedig viszonylag nagy problémát jelent a magas szintje. Egyre hangosabban élünk, ami betudható a közlekedés fejlődésének, az egyre több háztartási gépnek, a rohamosan terjedő építkezéseknek. Ezzel párhuzamosan egyre több negatív hatást is megfigyelhetünk, amik ellen fontos lenne védekezni.

Milyen negatív hatásai lehetnek a zajszmognak?

Sajnos a nagy hangszennyezés az egészségünkre is hat, és nem éppen pozitívan: számos betegség kiváltó oka lehet, akár súlyosabbaké is.

Többek között ezek a problémák tudhatók be a zajoknak:

  • Alvászavarok: egyrészt, közvetlen következmény is lehet, ha például van egy szórakozóhely a lakásunk közelében, és a kiszűrődő zajok miatt nem tudunk aludni. Ez Budapest szabadtéri szórakozóhelyi esetében állandó problémát jelent a nyári hónapokban a környékbeli lakosság körében. Másrészt, a stressz miatt is nehezített lehet az alvás – lásd a következő pontot.
  • Stressz, idegesség: a folyamatos zajnak való kitettség krónikus stresszt, idegességérzetet okoz, akár észrevétlenül is. Ez a testünket állandó éber állapotban tartja, így nem tudunk aludni, folyamatosan pattanásig vagyunk feszülve, képtelenek vagyunk koncentrálni, ami az életünk minden területére kihat. Arról nem is beszélve, hogy a stressz számos fizikai betegség melegágya.
  • Fejfájás: Lehet a kiváltója közvetlenül a hang is, de a stressz is hozzájárul ahhoz, hogy sokaknál akár krónikus fejfájás alakul ki a hangszennyezés miatt.
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések: ezek lehetnek nagyrészt a stressz folyományai, de tudományosan is bizonyított tény, hogy a stroke és a szívroham kockázatát is növeli, ha tartósan nagy zajszennyezésnek vagyunk kitéve.
  • Kognitív zavarok és mentális egészségügyi problémák: szoktuk emlegetni, hogy „megőrülök már ettől a zajtól” – csakhogy van, akinél ez nem vicc. Legalábbis kisebb mentális panaszokat igenis okozhat, ha folyamatosan nagy zajban vagyunk kénytelenek létezni. Ez gondot jelenthet a koncentrációban, gondolkodásban is.
  • Fülzúgás: a nagy zaj közvetlen következménye lehet fülzúgás. Jó esetben csak átmeneti: bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy egy koncert vagy hangos szórakozóhely után csengett a füled, de ez jó eséllyel másnapra elmúlik. De ha folyamatosan vagy kénytelen a nagy zajt elviselni, sajnos a fülzúgás (tinnitus) is állandósulhat, ami már hosszabb távú halláskárosodást jelent.
  • Halláskárosodás: számos zenész számol be arról, hogy a zeneiparban eltöltött évek alatt érezhetően romlott a hallása – a koncertek, próbák hangereje megtette a maga hatását. Ez főként azoknál fordul elő, akik az évek során nem gondoskodtak megfelelően a hallásuk védelméről, félvállról vették a problémát. A fülcsengés, fülzúgás, csökkent hallás nagyon sokukra jellemző, és sajnos ez már visszafordíthatatlan, legfeljebb a további romlást lehet megelőzni.

Felüdülés a zajos világban

hangelnyelés füldugóval-zajszennyezés

Egy csendes zug felüdülés a folyamatos zajban, nem mellesleg pihenés a szervezetnek, ami fontos ahhoz, hogy elkerüljük a fent említett problémákat. Csendet azonban nem könnyű teremteni magunk köré, de nem is lehetetlen: az otthonaink megfelelő szigetelésével, füldugóval, akusztikai függönyök alkalmazásával sokat tehetünk azért, hogy a zajok nagy részét ki tudjuk szűrni, amikor szeretnénk.

Bizonyos munkák esetében ez elengedhetetlen, például hangstúdiókban, de az irodai munkák esetében is nagy segítség lehet a koncentrációban, ezzel együtt a hatékonyságban, ha nem vagyunk folyamatos zajnak kitéve. A csend tehát a hatékony munkavégzés és az egészség szempontjából egyaránt fontos – igyekezzünk megteremteni otthon és a munkahelyeken egyaránt!

 

Similar Posts