Milyen házimozi erősítőt válasszunk? 2. rész

Szerző: Robi Közzétéve:

Milyen házimozi erősítőt válasszunk? 2. rész

A cikk első része: Milyen házimozi erősítőt válasszunk? 1. rész – Perfect Acoustic

Vegye figyelembe az adott helyiség méretét és adottságait!

A filmek SOKKAL dinamikusabban szólnak, mint a legtöbb zene. Vagyis a hangos részek SOKKAL hangosabbak lehetnek! Fontos, hogy beszerezzen egy olyan vevőt, amelynek van tartalék energiája, különben a hangos részek eltorzulnak. Ez nemcsak rontja a hangzást, de árthat a hangszóróinak is. Ideális, a csatornánként körülbelül 100 Watt vagy annál nagyobb teljesítmény . Még jobb, ha a vevőkészülékek előerősítő kimeneti csatlakozókkal is rendelkeznek, így később hozzáadhatunk egy plusz erősítőt a teljesítmény növeléséhez.

Mit kell keresni, ha vezeték nélküli többszobás hangot szeretne?

Régebben, ha zenét akartunk hallgatni egy másik helyiségben, sok lyukat kellett fúrni a falakba és a padlókba, hogy a vezetékeket elvezethessük a hangszórókhoz.

Ma már erre nincs szükség. A mai legújabb AV-vevők közül sok beépített saját vezeték nélküli többszobás funkcióval rendelkezik (például a Denon HEOS-ja, a Yamaha MusicCast stb.), amelyek a telefonján, táblagépén vagy számítógépén keresztül, letölthető alkalmazással vezérelhetők.

Számos legújabb házimozi-vevő egyszerűen vezérelhető az iPhone, táblagép vagy számítógép valamelyik alkalmazásával, így a teljes irányítás lehetséges a ház bármely helyiségéből.

HEOS applikáció

Gyakran ezek az alkalmazások testreszabhatóak – módosíthatja őket, hogy az adott szobához passzoljanak. Ilyen például a HEOS by Denon többszobás rendszer alkalmazás.

Ellenőrizze, hogy van-e elegendő hely az erősítő számára!

Az erősítők gyakran nagyobbak, mint gondolnánk.

Egy AV-vevőnek el kell vezetnie a hőt, ezért azt ajánlom, hogy a szellőzés érdekében szabadon kell hagyni körülötte elegendő helyet. Ha jó a szellőzés, a felmelegedés elkerülhető, ezáltal az elektronika élettartama is hosszabb lesz.

Egy biztos: A mai új AV-vevők lényegesen nagyobbak és nehezebbek, mint őseik. Tehát egy szép üveges vagy műanyag polcra való elhelyezés nem éppen megfelelő.

Mi az a második zóna?

Képzelje el, hogy este 21 óra van, és meg akarja nézni a „Westworld”-öt, de valaki más egy másik filmet szeretne megnézni DVD-n. A több zónás vevő lehetővé teszi több video forrás – kábel vagy műholdas , Apple TV, Blu-ray lejátszó stb. – összekapcsolását, majd ezt a jelet két különböző tévének küldi el. Így akár két élő tévéműsort is nézhet egyszerre, egy többzónás vevővel, bár ehhez további kábel- vagy műholdas TV-készülékre is szükség van.

Ér valamit a szobakorrekciós rendszer?

Igen, manapság szinte minden AV-vevő rendelkezik automatikus szobakalibrációval. Egy akusztikailag kezelt helyiségben ezek a szobakorrekciós rendszerek nagyon jó munkát végeznek, tovább tökéletesítve a hangzást.

Mi van akkor, ha már van AV vevőm?

Ha már van házimozi-vevője, de öt évesnél régebbi, ideje frissíteni, hogy elérhesse a legújabb formátumokat, mint például a Dolby Atmost. Ezenkívül egy  új AV-vevő  funkcióinak száma arányos egy  új TV-ben található új funkciók számával. Nem szükséges azonban ilyen gyakran cserélni a sztereó vevőt, mert esetükben nem sok minden változott. De érdemes cserélni az AV-vevőt, amikor új tévét vásárol, hogy kihasználhassa a korszerűbb tévék új funkcióit.

Milyen márkákat érdemes megvenni?

Sok kiváló márka létezik, de a kedvenceink a következők: a Yamaha, a Marantz, a Denon, az Arcam, a NAD és a Sony, hogy csak néhányat említsünk.

10 házimozi erősítő, amit véleményünk szerint, 2021-ben érdemes beszerezni:

1.Denon AVC-X8500H

Den.AVC-X8500H ERŐSÍTŐ

 

A 13.2 csatornás házimozi erősítő, a 13 végfoknak köszönhetően valóban lenyűgöző modell. Megjelenését tekintve, modern és vonzó látványt nyújt. Csatornánként 140 Watt teljesítményű. Részletesség, izmos teljesítmény. Masszív készülékház, szobakorrekciós rendszer, valódi surround hangzás, képes betölteni a teret. A dinamika és a pontosság lehetne jobb is, a mélyek nem elég ütősek, nehéz a súlya, a távirányítón túl aprók a betűk és érzékenyen reagál a mozgásra.

2. Denon AVC-X6700H

AVC-X6700H ERŐSÍTŐ

Részletesség, kiváló dinamika és pontosság, tiszta és érthető párbeszédek, életszerű, térbeli hangzással jellemezhetjük. A basszusok lehetnének jobbak, de jó teljesítményű mélynyomóval, hangszórókkal ez is rendben lesz.

A teljesítménye 205 Watt, 11,2 csatorna, 8K HDR felbontás, Wifi, Bluetooth kapcsolat, IMAX Enhanced, Dolby Atmos, DTS:X, 8 HDMI bemenet.

3. Sony STR-DN 1080

Sony STR-DN 1080 ERŐSÍTŐ

 

Pontos, dinamikus, intenzív basszusok, 7.2 csatorna, Dolby Atmos, 4K HDR, Bluetooth kapcsolat.6 HDMI bemenettel rendelkezik, a zenei streaming szolgáltatások is elérhetők. A távirányítónak nem ártana a háttérvilágítás, de az erősítő ára nagyon kedvező.

 

4. Denon AVR – X2700H

Den.AVR X2700 ERŐSÍTŐ

 

A 7.1 csatornás erősítő teljesítménye 150 Watt, 8K HDR, Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced, 7 HDMI bemenettel, Wifi és Bluetooth kapcsolattal rendelkezik. A távvezérlés kiváló, a basszusok lehetnének erőteljesebbek, de ez lehet, hogy csak nekünk tűnt fel.

5.Yamaha RX-A 1080

Yam. RX-A 1080 ERŐSÍTŐ

A Yamaha teljesítménye 170 Watt, 7.2 csatorna, 4 K HDR, Dolby Atmos, DTS:X, Wifi és Bluetooth kapcsolat. Sok funkció, nagy hang és részletes hangzás jellemzi az erősítőt, a pontosság és a dinamika terén azért tapasztaltunk kivetnivalót.

6.Onkyo TX-SR 393

TX-SR 393 ERŐSÍTŐ

Az 5.2 csatornás AVR csatornánként 155 Watt teljesítményt ígér a gyártó. hiányzik a beépített Chromecast, a Wi-fi, az Ethernet csatlakozási lehetőség, nincs Phono bemenet és nem érhető el az internet rádió, a Spotify, Deezer, Amazon Alexa…stb. Ebben az árkategóriában, a belépő szintű erősítők között talán még elnézhetők ezek a hiányosságok. Onkyo AccuEQ szobakorrekciós rendszer segítségével lehet kalibrálni. A belépőszintű erősítők között az Onkyo nagyszerű és kiemelkedő modelL, és az ára is kedvező.

7. Marantz SR6014

Mar. SR6014 ERŐSÍTŐ

A Marantz SR6014 egy AV-vevő, és ez azt jelenti, vagyis arra tervezték, hogy a házimozirendszer központi eleme legyen. Nyolc HDMI bemenettel látták el, amelyek mindegyike képes 4K videofelvételre teljes HDCP 2.3 támogatással. Három HDMI kimenet is van, amelyek közül az egyik teljes eARC funkcióval rendelkezik. Határozott és harmónikus hangzást nyújt. Támogatja az IMAX Enhanced, a Dolby Atmos magassági virtualizációs technológiát, illetve a DTS: X és a DTS Virtual: X formátumokat.

 

8. NAD C368

C368 ERŐSÍTŐ

Rendkívül egyszerű, letisztult, stabil és szilárd a készülékház, egyértelműen a praktikumot és a strapabíró tulajdonságot tartották szem előtt a tervezők. 2 db analóg, USB, és 3 db HDMI bemenet, 2 db koaxális és 2 db optikai bemenetekkel is rendelkezik a NAD erősítője. 2 pár hangfal és 1 db mélynyomó csatlakoztatható a készülékhez. Bluetooth kapcsolat is elérhető ennél a típusnál. Az MM Phono bemenet lehetővé teszi a régi, bakelit lemezek lejátszását is. A frekvencia átvitel 10 Hz-65 kHz. A kimenő teljesítmény 2x 80 Watt. A hangzás szinte hibátlan, az ára kedvezőnek mondható. Magas minőség, tartósság és megfizethetőség jellemzi. Talán csak a magasabb tartományok erőtlenebbek kicsit a vártnál, de ettől eltekintve nem találtunk komoly hibát.

9. Denon AVR S750

AVR S750 ERŐSÍTŐ

7.2 csatornás, 4k Ultra HD AV vevő házimozi erősítő, mely csatornánként 165 Wattos erősítést kapott. 6 db 4 K /HDR kompatibilis HDMI bemenettel, 1 db kimenettel, és Ethernet, USB, Bluetooth, Wifi csatlakozással is rendelkezik. 3 db digitális bemenet-2 db optikai, 2 db koaxális is található a készüléken. Az Audyssey Room Correction szoftver és a hozzá tartozó mérőmikrofon az összes hangszórót beméri és kalibrálja. A bakelit lemezek lejátszását a Phono bemenet teszi lehetővé.

Sajnos az AVR-S750H nem rendelkezik Google Chromecast támogatással, ellentétben riválisaival. Megfizethető ára és a Bluetooth, az Apple AirPlay 2, a Denon saját HEOS funkciója, és az Amazon Alexa, Google Assistant hangvezérlés alkalmazások egyértelműen az erősítő javára szólnak. A megjelenése már nem tetszett annyira. Unalmasnak, divatjamúltnak tűnik a versenytársak hasonló eszközeihez képest. Elődje valamivel jobban teljesített a hangzás terén, leginkább a basszus tartományoknál voltak bajok.

10. Anthem MRX 1120

Ant. MRX 1120 ERŐSÍTŐ

8 db HDMI bemenet, 2 db HDMI kimenet található rajta. A 4 magos digitális jelfeldolgozó processzorral, a 32 bites/768 kHz-es differenciális kimenetelű D/A jelátalakítókkal rendelkező Anthem MRX 1120 képes a 4K videók konvertálásra. Fantasztikus hangzást, tiszta és részletgazdag hangképet kaptunk. Az ARC rendszer nagyon komoly előnyt jelent, az egyetlen kivetnivaló talán az, hogy a mélynyomókat nem tudja egyenként kezelni.

(A felsorolt erősítők közül többről is írtunk korábban tesztet, melyek megtalálhatók a weboldalunkon. )

Írta: Polgár Róbert