Milyen házimozi erősítőt válasszunk? 1. rész

Szerző: Robi Közzétéve:

Milyen házimozi erősítőt válasszunk? 1.rész

házi mozi

Van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a házimozi erősítő kiválasztásakor:

-A legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy sztereó hangszórókhoz, vagy tévéhez szeretné csatlakoztatni az erősítőt? Ha elsősorban zenehallgatásra fogja használni, akkor sztereó erősítőre van szüksége. Ha térhangzásra vágyik a filmnézés során. akkor AV erősítőt válasszon. Ha zenehallgatásra és mozizásra is használja, akkor AV erősítőben gondolkodjon.

-Elegendő csatornára van szükség, ha valódi térhangzást szeretne. Egy csatorna = egy hangszóró. Győződjön meg arról, hogy az új vevőegység rendelkezik-e elegendő csatornával az összes hangszóróhoz, valamint azokhoz, amelyeket a jövőben be fog szerezni. Ha térhangzásra vágyik, akkor legalább öt csatornára lesz szüksége.

-Gondolja végig, hogy mi mindenre használja majd. Fontolja meg, hogy milyen forráshoz akarja csatlakoztatni az eszközt. Például, ha bakelit lemez hallgatására is szeretné használni, akkor külön phono bemenetre lesz szükség. Ha vezeték nélküli zenét is szeretne lejátszani, akkor Wi-Fi-re van szükség (plusz Bluetooth, Airplay kapcsolatra stb., így okostelefonjáról és táblagépéről is tud majd zenét lejátszani) a későbbiekben beszerzett új modulok vagy eszközök csatlakoztatásához, így minél több kapcsolati lehetőséget nyújt az új vevő, annál jobb.

-A legkorszerűbb videófelbontás is előnyös.  A 4K kép felbontás abszolút kötelező, még akkor is, ha még nincs 4K tévéje.  Győződjön meg róla, hogy minden videóforráshoz csatlakoztathatja, például DVD-lejátszóhoz vagy Apple TV-hez.

-Válasszon Dolby Atmos és DTS:X funkciókkal ellátott AV vevőt a 3 D-s térbeli hangzás érdekében. Jó hír, hogy az új AV-vevők mindkét formátumot képesek lejátszani.

-Keressen olyan erősítőt, amelyik mind a 3 HDR formátum lejátszására képes. Azt is ellenőrizze, hogy a választott vevő rendelkezik-e HDR10, DV (Dolby Vision) és HLG formátumok kezelési képességgel.

– A többszobás AV-vevők akár két különböző műsort is lejátszhatnak két különböző helyiségben, két különböző TV-n, ezért a többszobás funkciót is vegyük figyelembe.

AV vevő és sztereó vevő – mi a különbség?

Lehet, hogy hasonlítanak egymásra, de két nagyon különböző eszközről van szó.

Mi az AV vevő?

házi mozi AV erősítő

Az AV (audio / video vagy házimozi) vevőkészülék  feladata a beérkező audiojelek vétele, értelmezése és feldolgozása, mielőtt végső célállomására: a TV-re és a hangszórókra küldené. Az AV-vevő legalább öt erősítőt tartalmaz, legalább öt hangszóró meghajtására. Miért kell ilyen sok? Egy átlagos házimozi rendszer 5 hangszóróval rendelkezik, amelyek együttesen térhatású hangot hoznak létre … és mindegyik hangszóróhoz külön audiojelre van szükség az AV vevőtől.

Manapság sok házimozi már több, mint 5 hangszóróval rendelkezik, beleértve azokat is, amelyek Dolby Atmos-kompatibilisek. Valójában a lehető legjobb hatás elérése érdekében a legtöbb házimozi rendszerben ma már egy tucat vagy annál több hangszóró található, amelyek közül sok rejtve van és / vagy falakba vagy mennyezetbe van építve.

Mi a sztereó vevő?

Marantz NR1200 sztereó erősítő

A sztereó vevő 2 db erősítőt tartalmaz (egyet-egyet csatornánként), és elsősorban zene hallgatására szolgál.  A sztereó vevő két erősítője táplálja a két sztereó hangszórót, és bár csatlakoztathatja a TV-hez,  sztereo vevővel nem kap térhatású hangot. (Keresgélés közben integrált erősítőkkel is találkozhat, ami valójában ugyanaz, mint a sztereó vevő, leszámítva az AM / FM tunert.)

Mikor érdemes AV-vevőt használni?

Ma már kaphatók kedvező áron is kiváló házimozi AV vevők, 4K kép feldolgozással és Dolby Atmos-szal. Ha Ön a zenehallgatásra helyezi a hangsúlyt, a térhangzású filmekkel szemben, akkor 2 csatornás sztereó vevőt vásároljon inkább. (de ez utóbbi nem fog térhatású hangot adni).

Lényeg: Az AV-vevőket elsősorban a tévék, házimozik, filmek számára tervezték és építették, hogy hiteles, mozihoz hasonló élményt hozzanak otthonukba. És mivel az AV vevőkészülékek többre képesek, mint a sztereó vevők, használhatja az AV vevőegységet filmnézéshez és zenehallgatáshoz is egyaránt. Ráadásul a sztereó vevő és a TV-kombinációja önmagában nem nyújt térhangzást.

Hogyan válasszuk ki a legjobb AV-vevőt?

Az AV-vevők elsődleges célja az, hogy elképesztő házimozi-rendszer térhangzást tegyenek lehetővé. Vásárláskor figyelembe kell vennie, szobája adottságait, stílusát, saját ízlését anyagi lehetőségeit.

Bemenetek, kimenetek

Nincs olyan, hogy túl sok bemenet vagy kimenet. Ennek az az oka, hogy ha új eszközöket, új modulokat tervezünk csatlakoztatni a jövőben az erősítőhöz, szükség lesz plusz csatlakozásokra. Szükséges legalább 4 HDMI bemenet, hogy csatlakoztathasson egy kábeldobozt, egy Blu-ray lejátszót, egy PlayStationt és még legalább egy bemenetet a további bővítéshez. (Ha például hozzáad egy Apple TV-t – máris mind a 4 bemenetet használja) Amennyiben tervben van, hogy lemezjátszót is szeretne csatlakoztatni, ügyeljen arra, hogy legyen az erősítőn Phono bemenet is. Arról is győződjön meg, hogy a megvásárolt új termékek kompatibilisek-e bármivel, ami már otthon van.

4K

4K TV

A 4K a lehető legjobb, legnagyobb felbontású videó formátum a házi mozik számára. A 4K-val a kép annyira részletes, hogy közvetlen közelről nézve is tiszta és pontos látványt nyújt.

Egy másik funkció, amelyre figyelni kell: HDCP 2.2 támogatás. A HDCP 2.2 a legújabb másolásvédelmi technológia, amelynek célja, hogy megakadályozza a videotartalmak, különösen a 4K-tartalom illegális másolását. Ez azért fontos, mert amikor megpróbál egy  HDCP 2.2 másolásvédett filmet megnézni, és a 4K Blu-ray lejátszó és / vagy AV-vevő nem jogosult a HDCP 2.2 tartalom támogatására, a képernyő elsötétül. Szerencsére az összes 4K TV és vevő rendelkezik legalább egy HDCP2.2 bemenettel.

Beépített Wi-Fi

Ideális esetben mindenki bekötheti (fizikailag) a tévéjét az otthoni hálózatába, de ez nem mindig lehetséges – különösen, ha nem tudja elvezetni a kábeleket a falakon. Itt jön képbe a Wi-Fi kapcsolat, ami lehetővé teszi az összes intelligens funkciót, amelyet az új tévék használnak a filmek streamingjéhez, a YouTube megtekintéséhez stb., és  vezeték nélkül működhetnek a hálózaton keresztül. Ugyanezen oknál fogva hasznos az audiorendszerekbe beépített Wi-Fi is, így például streamelhetünk zenét anélkül, hogy fizikailag kellene csatlakoztatni az eszközöket.

DTS: X és HDR formátumok

A DTS: X egy új surround hangformátum, amelynek célja, hogy a házimozi hangja minél magával ragadóbb legyen, hasonlóan a Dolby Atmos-hoz.

HDR TV

A HDR jelentése: „Nagy dinamikus tartomány”. Ezért olyan látványosak a mai legújabb tévék a képtechnika terén. A tévékészülék HDR-je nagyobb kontrasztot generál a meglévő pixeleken belül, kibővítve a kontrasztot és a színt, így a végeredmény pontosabb és nagyobb mélységű. A HDR három verziója létezik :  HDR10 és DV (Dolby Vision), és a HLG. Bár jelenleg a HDR10 a legelterjedtebb formátum (többek között az iTunes, a Netflix és a VUDU miatt), sokan a Dolby Vision-t tartják jobb képminőségi formátumnak. Nehéz megmondani, hogy melyik HDR formátum a legjobb.

Csatornák száma

Gondoljunk úgy a csatornákra, mint hangszórókra. És bár a legtöbb zenei formátum csak 2 csatornát igényel (bal és jobb), az igazi házimozi térhangzáshoz minél több csatornára van szükség. Dióhéjban: Minél több csatornád van, annál több hangszórót tudsz hozzáadni – és minél több hangszórót adsz hozzá, annál jobb és lenyűgözőbb lesz a hang. Legalább 5 csatornára van szükség, hogy térhangzást kapjon. De mi azt javasoljuk, hogy legalább 7 csatornás rendszert alakítson ki.

Klipsch házi mozi 2.1

-2.1-csatornás: Adjon hozzá mélynyomót a hatásos basszushoz, és most megvan a 2.1. A “2” a két első hangszóróra utal, a mélysugárzó pedig a “.1”.

-3.1-csatornás: Adjon hozzá egy center hangszórót, így a párbeszéd mindig a képernyő közepéről érkezik (különösen fontos, ha kicsit oldalt ülünk).

-5.1 csatorna: Ez már a házimozi hangzást jelenti. Helyezzen be még két hangszórót a szoba hátsó részébe, a térhatású, surround hangzás érdekében, és így eléri az 5.1-et. Ha hozzáad még egy mélynyomót is, és máris “5.2” rendszerrel rendelkezik.

Klipsch ház mozi 7.1

-7.1 csatornás: A nagyobb helyiségekben, különösen ott, ahol a kanapé vagy a fotelek nagyobb távolságra vannak a hátsó faltól, hátsó surround hangszórókra lehet szükség, amikkel megvalósítható a 7.1-es hangzás.

-9,1 csatornás vagy annál több: Ebben az esetben tényleges 3D hangzásról beszélhetünk. Összefoglalva: egy 9.2.1-es rendszerben elöl három hangszóró van, kettő a jobb és a bal oldalon, kettő a szoba hátsó részén, és egy pár a mennyezeten. Plusz két mélynyomó, amelyeket jellemzően hátra szoktak elhelyezni, de bárhová tehető. (Szüksége lesz egy 9 vagy több csatornás vevőre az ilyen rendszer működéséhez.)

Írta: Polgár Róbert

A cikk 2. része következik hamarosan!