Monitor Audio Silver 200 AV12 hangfal teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Monitor Audio Silver 200 AV12 hangfal teszt

silver_200 fekete széria

A Monitor Audio egy brit audio cég, mely több, mint 40 éve készít sztereó és több csatornás rendszerekhez integrálható hangszórókat, a belépő kategóriától egészen a magas minőségű, felső osztálybeli high-end termékekig. A Silver 200 AV12 2.5-utas, bass-reflex, padlón álló hangfal, a Monitor Audio Silver sorozatának hatodik generációjában a legkisebb méretű a három padlón álló hangszóró közül, kb. 20 kg.

Főbb jellemzők

monitor_audio_silver_200 AV12 hangszórók

Az ajánlott erősítő teljesítmény 60 – 150 Watt, a frekvencia-átvitel 38 – 35 000 Hz között van, aranyozott magassugárzó és C-CAM mély-/középsugárzó biztosítja a lenyűgöző hangzást. A kerámia bevonatú alu-magnézium (C-CAM ) meghajtó motorok, a nemesfémmel gőzölt magas sugárzók, a speciális levegőáramlást segítő reflex portok a Monitor Audio egyedi tervezése alapján készültek és a minőségi hangzásra koncentrálnak. A külső megjelenésre az elegancia, és a minimalista stílus a jellemző, kompakt mérettel párosítva. A vállalat mérnökei azon dolgoztak, hogy a hangsugárzókat úgy hangolják be, hogy a teljesítményben ne legyen komoly eltérés, függetlenül a helyzetüktől.

A hangszóróház két, különálló akusztikai kamrájában elhelyezett mélysugárzó eltérő hangolása és a keresztezési frekvenciák optimális megosztása az alacsonyabb frekvenciatartományokban is hatékony működést garantál. Mivel így csak a középtartományú frekvenciák keresztezik a magassugárzóból származó hangokat, a hangzáskép minden helyzetben pontos marad. A hangfal a háromutas rendszerekre jellemző teljesítményt nyújtja, és a kisméretű készülékház ellenére nagyfokú hatékonyságot és átfogó alacsonyfrekvenciájú hangzást eredményez.

A masszív mágneses rendszerekkel ellátott meghajtók széles körű mélyhang-kiterjesztésre képesek. A Silver 200 falhoz közeli elhelyezésnél is kiemelkedő teljesítményt nyújt. A hangsugárzó a kifejezetten házimozikhoz tervezett The Cinema Designer szoftver is használható. A Silver 200-as esetében akkor érjük el a legjobb hangzást, ha a faltól kb. 50 cm-re helyezzük el.

A cég a hangsugárzó dobozok létrehozásakor precíziós lézerszkenner segítségét is igénybe vették a rezonanciák minimalizálása érdekében, a belső merevítések biztosítják az alacsony vibrációt és a készülék merevségét.

A maga sugárzó arany eloxált, kerámia bevonatú alumínium, magnéziumötvözet anyagú. A 25 mm-es magassugárzót továbbfejlesztették a tisztább, simább és torzításmentes magas frekvenciák érdekében, és rácsot helyeztek elé a védelem miatt. A hangtekercs és a kúp közötti DCF kapcsolási mechanizmus célja a torzítások csökkentése és a tisztább hangzás elérése. A mélysugárzó merev felületű, kerámia bevonatú alumínium-magnéziumból készült, átmérője 133 mm.

A Silver 200-as sorozat tagjai egy pár hátsó reflex csatlakozóval is rendelkeznek, amelyek gyorsítják a légáramlást és csökkentik a turbulenciát – hatékonyabban és gyorsabban mozgatják a levegőt, melynek eredménye az erőteljesebb basszushang. Félig hatszögletű kialakításuk jóvoltából az elhelyezésük sem okoz gondot. Átfogó hangteret produkálnak. Kettős kábelezésre is van lehetőség.

Erő és modern technológia

500 W-os, D-osztályú erősítő és egy nagy méretű, fekete 75 mm-es hangtekercs hajtja, amely a Monitor Audio szerint nagyobb energiakezelést és alacsony torzítást biztosít. A minimális frekvenciaválasz 20 Hz, a maximális frekvenciaválasz 120 Hz, az RMS kimenő teljesítmény 500 Watt, DSP digitális jelfeldolgozással dolgozik. USB csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik.

Három EQ-beállítást is kínál, valamint van egy a tetején elhelyezett kezelőpanel is, amellyel könnyedén be lehet állítani az alacsony frekvenciájú hangerőt anélkül, hogy az erősítőn keresztül minden alkalommal át kellene állítani. A Monitor Audio öt színben kínálja a Silver 200 modellt: fekete tölgy, dió, rozsdamogyoró, natúr tölgy és szaténfehér, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő hangfalat.

Monitor Audio Silver 200 AV12 tesztelés

silver_200av12 tölgy színű

Egy közepes méretű nappaliban próbáltuk ki a hangszóró párt. A szoba akusztikája egészen korrekt volt, de a mennyezetre még szükség lesz néhány diffúzor előlapos panelre, hogy a hangzás igazán tökéletes legyen.

A Silver AV12 hangfalakat Anthem erősítővel együtt teszteltük. Zenei hangzás terén próbáltuk ki először a hangsugárzókat. Tony Bennett és Amy Winehouse Body & Soul című duettjét hallgattuk meg. A dinamika lehetett volna jobb, és a magas hangfrekvenciák nem csengtek az elvárt tisztasággal. A pontosság és a részletesség viszont rendben volt.

Filmnézés során is ki akartuk próbálni a hangfalat. A 2020-as Szörnybirodalom című fantasy filmet néztük meg. Határozott, erős, dübörgő basszusokat, precíz és részletes hangzást, kiváló térhatást tapasztaltunk.

Összegzés

Nagyon pontos és részletes hangzás jellemzi a Monitor Audio hangszóróját. Zenehallgatásra és filmnézésre is jó választás. A mélyek erőteljesen és tisztán szóltak, a térhangzás is ideális volt. Zenei tesztünk alkalmával a dinamika és a magas hangok terén találtunk némi hibát. A hangszóró külső designja modern, letisztult, és sokféle színben érhető el. Mérete miatt kisebb szobákban is elhelyezhetjük, akár a falhoz közel is, a hangzás minősége nem romlik le. Magas minőségű alkatrészeket használtak a gyártása során, és a legmodernebb technológiákat alkalmazták. Kisebb és közepes méretű helyiségekbe, házimozi szobákba is jó szívvel ajánljuk.

Hangszóró választásnál mérlegelni kell, hogy mekkora szoba áll rendelkezésre az elhelyezéséhez, milyen célra szeretnénk használni és milyen akusztikai adottságokkal rendelkezik az adott helyiség. Ha nem foglalkozunk az akusztikával, még a legjobb audio és hifi eszközök sem tudják a maximális teljesítményt nyújtani.

Írta: Polgár Róbert