Teszteltük a NAD C368 erősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a NAD C368 erősítőt!

Elég sok erősítőt teszteltünk már le, és igazán kíváncsiak voltunk a NAD audio cég termékére is. A NAD C368-as modell hibrid sztereó integrált erősítő, amely kitűnő kombinációja a hagyományos NAD és a modern technológiáknak.

NAD C368 erösítő

Mit érdemes tudni a gyártóról?

A New Acoustic Dimension (NAD) céget néhány audio rajongó, gyártó, hangmérnök alapította 1972-ben, mivel nem voltak túlzottan megelégedve az akkoriban piacon lévő audio termékekkel. Legfőbb céljuk olyan audio eszközök gyártása volt, melyeknél elsősorban nem a külső designjukra helyezték a hangsúlyt, számukra mindig a kiváló hangzás és a magas minőség volt a legfontosabb szempont, a tartósság és egyszerű kezelhetőség mellett. Úgy vélték, hogy a túlbonyolítás, a cicomázás és a rengeteg extra funkció nem válik a hangzás javára. Lényeges, hogy a bemenő és a kimenő jel minősége azonos legyen és ne torzuljon. Ehhez alapvető feltétel a magas minőségű alkatrészek használata a gyártás során. A torzulás leghatékonyabban akkor minimalizálható, ha a jelút rövid, hiszen így jóval kisebb a jelek torzulásának esélye.

A szépség nem mehet a hangzás rovására!

nad erösítőA NAD hibrid, középkategóriás erősítőjét látva valóban nem az „esztétikus” jelző jut eszünkbe. Rendkívül egyszerű, letisztult, stabil és szilárd a készülékház, egyértelműen a praktikumot és a strapabíró tulajdonságot tartották szem előtt a tervezők. A színes LCD kijelzőtől jobbra 2 db forrásválasztó gomb, balra a fejhallgató csatlakozó helyezkedik el. A előlap jobb oldalán találjuk a hangerőszabályozót, bal oldalon pedig a vezérlőpadot, melynek segítségével kiválaszthatjuk a magas és a mély egyensúlyt, a hangsugárzó pontokat…stb.
NAD C3682 db analóg, USB, és 3 db HDMI bemenet, 2 db koaxális és 2 db optikai bemenetekkel is rendelkezik a NAD erősítője. 2 pár hangfal és 1 db mélynyomó csatlakoztatható a készülékhez. Bluetooth kapcsolat is elérhető ennél a típusnál. Az MM Phono bemenet lehetővé teszi a régi, bakelit lemezek lejátszását is. A frekvencia átvitel 10 Hz-65 kHz. A kimenő teljesítmény 2x 80 Watt (az impedancia: 4 és 8 Ohm). A készülék PowerDrive áramkört, és 8 csatornás DAC chipet kapott. Az IR, azaz infravörös távirányító sincs túlzsúfolva gombokkal, átlátható és könnyen kezelhető.

Egyszerű-mégis nagyszerű

Való igaz, hogy a legújabb erősítők sokkal több funkcióval vannak ellátva, de a NAD C368 esetében nem akartak felesleges csatlakozókkal, bemenetekkel…stb. telepakolni az erősítőt. Helyette inkább úgy gondolták, hogy aki a későbbiekben több funkcióra vágyik, az MDC modulrendszer jóvoltából tovább bővíthető MDC kártyákkal. Így már nem lepődik meg, aki felfedez az eszköz hátoldalán 2 db fedőlapot, MDC felirattal. A fedőlapokat eltávolítva behelyezhetők az MDC kártyák. Így akár MDC BluOS kártyával streamingelhetjük is kedvelt zenéinket

„D” osztályú erősítő jellemzői

nad sztereo erösítőA „D” osztályú erősítők impulzus-szélesség modulált jellel, kapcsoló üzemben működnek. Akár 90 %-os hatásfokúak is lehetnek, miközben csekély a veszteség és kicsi a hőtermelés. Mivel a kimenete teljesen ki vagy be van kapcsolva, a veszteségek nem számottevőek. Régebben leginkább csak mélysugárzókhoz használták. a nagy torzítás és a behatárolt sávszélesség miatt. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a „D” osztályú erősítők is képesek lefedni a teljes sávszélességet, a torzítás és a jel-zaj aránya a hagyományos erősítőkével megegyező. Mivel a hőtermelés ennél az osztálynál rendkívül alacsony, így akár a hűtőbordák vagy a ventillátorok is elhagyhatók, ezáltal pedig a készülék mérete és súlya is kisebb lesz. A NAD C368 mindössze 10,1 kg.

NAD hallgatási teszt

Egy kedves, régi vásárlónk otthonában teszteltük a NAD erősítőt. A moziszoba megfelelő akusztikával rendelkezik, csak néhány új printelt hangelnyelő panelt rendelt tőlünk a tulaj, családi fotókkal nyomtatva.
A beavatott című sci-fi filmet néztük meg elsőként. A különleges hangulatú mozi a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor egy sajátos társadalmi rendet hoznak létre a hatalmon lévők. 2014-ben mutatták be a mozikban. A NAD C368 teljesítménye abszolút megfelelt az elvárásainknak. A Yamaha hangszórókkal társítva, differenciált, élénk hangzást tapasztaltunk.
A legsötétebb óra című történelmi dráma a brit miniszterelnök, Winston Churchill nehéz politikai helyzetét mutatja be, a világháború árnyékában. A NAD igazolta a gyártók legfontosabb szempontját; a tökéletes hangzást. Részletgazdag, impulzív és magával ragadó élményt nyújtott ez alkalommal is. A beszédek érthetőek, a hangeffektek és a zene is szépen és tisztán szóltak. Életszerű hatást kaptunk.
2012-ben került bemutatásra a zenés, romantikus film, Tökéletes hang címmel. A történet középpontjában az iskolai acapella kórus tagjai állnak. A szuper zenék és az ének hibátlanul hangzottak. A basszusok kellően mélyek, ütősek voltak, a középtartomány megfelelő mértékben és erővel volt jelen. A magas hangokat néha kissé túl óvatoskodónak találtuk.
A Paradicsom meghódítására indultunk, Vangelis társaságában. Az 1492 című film zenéjét, a Conquest of Paradise-t hallgattuk meg. Tényleg csak dicsérni tudjuk az erősítőt, valóban mindent megtett a NAD mérnökcsapata annak érdekében, hogy a filmek és a zenék is ideálisan szólaljanak meg. Az eredeti előadást reprodukálta.

Nem számít a külső?

Azok számára, akik nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az audio eszközök megjelenésének, a legjobb választás lehet a NAD C368 minimalista erősítője. A hangzás szinte hibátlan, az ára kedvezőnek mondható. Magas minőség, tartósság és megfizethetőség jellemzi. Talán csak a magasabb tartományok erőtlenebbek kicsit a vártnál, de ettől eltekintve nem találtunk komoly hibát. Mivel az erősítő külsőleg nem igazán ragadja meg a figyelmet, ezért azoknak a vásárlóknak, akiknek a design is számít, nem valószínű, hogy elnyeri a tetszését a szerény, visszafogott külső.