NAD T758 V3 házimozi erősítő teszt

Korábban már teszteltünk NAD márkájú házimozi erősítőt, kíváncsiak voltunk arra, hogy a T758 V3 típus valóban olyan lenyűgöző surround hangzást nyújt, mint ahogy a gyártó állítja.

Rövid áttekintés

Van lehetőség a későbbi frissítésekre, Dirac szoba korrekciós programmal rendelkezik, BluOS audio funkció jóvoltából streamingelhetünk is. Külső erősítéssel képes az Atmos 7.1.4 hangzásra is, mivel 7 db végfokozat található az eszközön.

Sajnos azonban csak három HDMI bemenet található az eszközön, nincs DTS: X funkció, és a Dirac kezelése bonyolultabb, mint a legtöbb auto szoba EQ esetében.

NAD T758 V3

NAD T758 V3 erősítő

Ennek a modellnek a legnagyobb előnye, hogy a modularitásnak köszönhetően frissítéseket hajthatunk végre az erősítőn, így nem kell attól tartani, hogy idővel elavul a készülék. A szobakorrekciós rendszer segítségével tökéletesíthetjük a hangzást a szoba adottságaihoz igazodva. A szobakorrekciós programok akkor hasznosak, ha az adott helyiségben gondoskodtunk az ideális akusztikáról. Az akusztikai kezeléshez speciális, akusztikus hangelnyelő panelekre és diffúzorokra van szükség. Fontos, hogy a mély hangok ne kerüljenek túlsúlyba, és a visszhang ne okozzon hangzási problémákat. Ha a szobaakusztika megfelelő, a szobakorrekciós programok használatával, tovább finomíthatjuk a hangzást és az akusztika kiváló lesz, így zavartalanul élvezhetjük a kedvenc filmünket, vagy a zenénket.

A T758 V3 előállítása során kombinálták a VM130 video és az AM230 audiomodulokat, ezáltal Ultra HD videó, Dolby Atmos is elérhető. USB csatlakozás, és Wi-Fi, valamint Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik. A V3 erősítőnél, a gyártó a korábban használt Audyssey szobakorrekciót (amit igencsak kényelmes volt kezelni) egy kicsit furcsa Dirac Live LE szobakorrekcióra cserélte. Ez a korrekciós szoftver jóval bonyolultabbnak tűnik, mint az Audyssey program. A V3 elveszít csak három HDMI bemenetet kapott, (plusz egy ARC kompatibilis kimenetet), valamint két digitális audiobemenetet . Három HDMI  elegendő egy set-top TV boxhoz, vagy egy Blu-ray lejátszóhoz, és akár egy streaming video lejátszóhoz is(Roku, Apple TV stb.), de játékkonzolhoz is. A régi kompozit video bemenetek teljesen hiányoznak, de ez nem nagy hátrány. Egy második zónát is lehet vezérelni, valamint sztereó és sokcsatornás teljesítményre is képes. 12 voltos trigger kimenet és RS-232C aljzatok, és infravörös távirányító is tartozik a készülékhez.

A BluOS funkción keresztül lehetőség van a TuneIn internetes rádió használatára is, így az FM-tunert elhagyták.

Megfizethető csúcsminőség

A NAD, egy brit- kanadai audiomárka, ami először a legendás 3020-as sztereó integrált erősítővel vált híressé. A PSB hangsugárzókat és a Bluesound streaming audio termékeket is forgalmazó Lenbrook Group része, amely kétcsatornás és surround termékeket kínál.

T758 V3 távirányító

A T758 V3 klasszikus NAD stílusban készült, sima előlappal és minimális előlapi kezelőszervekkel. A hangerő-szabályozó gombon és a navigációs ás menü gombon kívül csak a forrás fel / le és a hallgatási mód áll rendelkezésre. A gombok nagyon kicsik, de távirányítón vagy az új vezérlőalkalmazáson keresztül is irányíthatjuk a készüléket. A távvezérlő egyszerű megjelenésű, logikus elrendezésű.

A névleges teljesítmény kétszer 110 watt, a NAD azon kevés gyártók közé tartozik, amelyek minden csatornán alapuló specifikációt biztosítanak. 5.1.4 -es rendszer eléréséhez megfelelő, de a maximális 7.1.4 konfiguráció is elérhető, további két külső tápcsatornával kiegészítve.

A VM130 / AM230 frissítő modul tartalmazza az összes fent említett video- és audiocsatlakozást, valamint egy USB-csatlakozót. A Modular Design Construction (MDC) technológia jóvoltából a különböző funkciókhoz tartozó áramkörök cserélhető modulokban vannak, ezért nem kell lecserélni az erősítőt a frissítés során, elég csak a modult cserélni.

Az Ultra HD passthrough másodpercenként legfeljebb 60 képkocka sebességgel, 4: 4: 4 színmintavétellel (más szavakkal: nincs színtömörítés) és HDR10 képet optimalizáló funkcióval rendelkezik.

Dirac Live

A Dirac Live teljes impulzusválasz-korrekcióra képes, de a frekvencia-válasz-korrekcióit 500 hertz alatti frekvenciákra korlátozza. A mélyhangtartomány van a legtöbb szoba esetében, a legnagyobb hatással a teljesítményre.

A legtöbb vevő kombinált automatikus beállítással és helyiségkorrekciós programmal rendelkezik. A Dirac másképp működik, így a hangszóró beállításait a felhasználónak manuálisan kell megadnia, és csak helyiségkorrekciót végez a program. Ehhez a vevőhöz tehát meg kell adni a hangszóró jellemzőit a Hangszóró konfigurálása menüben, majd az erősítő csatornákat az erősítő menüben kell hozzárendelni a magassághoz vagy a hátsó hangsugárzóhoz. Ez kissé szokatlan. Ha nem állítjuk be megfelelően mindkét menüt, az azt eredményezheti, hogy a Dirac szoftver nem “hallja” a magasságát vagy a hátsó hangsugárzókat, és hibaüzeneteket eredményezhet.

A Dirac-futtatása nem volt egyszerű, mint a legtöbb AVR-ben. A hátlapon található VM130 modult a készülék USB aljzatába kell csatlakoztatni. Az USB mikrofon előerősítője közvetlenül is csatlakoztatható a számítógéphez, bár előfordulhat, hogy a tűzfalat és a víruskereső szoftvert le kell tiltani, hogy a Dirac felismerje a vevőt, ezenkívül az AVR-nek és a számítógépnek is ugyanazon a helyi hálózaton kell lennie.

Legfeljebb három verziót menthetünk el a szoftverbe, és kiválaszthatjuk őket a vevő felületén.

Hangzás

A teszteléskor az erősítőt Dali Rubicon 6 álló hangsugárzókkal, JL Audio Gotham G213 V2 mélynyomóval, Panasonic DP-UB9000 Blu-Ray lejátszókkal csatlakoztattuk össze.

A helyszíni korrekciót és a beállításokat követően egy ésszerűen semleges hangzást tapasztaltunk, érdemi hibák nélkül. A Dirac esetében a legkézenfekvőbb különbség a mélyhangok javulása volt. A szoba frekvenciaegyensúlya elfogadható volt, ha nem is hibátlan, és a hangszórók elég semlegesek. Az impulzusválasz korrekciója finomabb volt, és a helyiségkorrekció esetében ez a finomság nem rossz dolog.

A 2018-as, A kis hableány című élőszereplős fantasy-kalandfilmmel kezdtük a tesztelést, majd a Netflix kínálatából választottuk a Mindhunter című izgalmas thriller-krimi sorozatot. Élénk, tiszta, és finom, teres hangokat produkált az erősítő. A párbeszédek részletesek és érthetőek voltak. Levegős és kiterjedt színpadképet tapasztaltunk. A basszusok intenzívek és teltek voltak, természetes, dinamikus és kiegyensúlyozott produkciót kaptunk.

Joel Corry és David Guetta Bed című slágerét hallgattuk meg ezt követően. Zenei tesztünk alkalmával feszes, lendületes élményben volt részünk. A magas frekvenciák élénkek és tiszták voltak, a közép és mélyebb tartományok is ideálisak voltak.

A Bluesound alkalmazást könnyű volt telepíteni, 16 támogatott streaming szolgáltatás érhető el, a Pandora nem volt ugyan köztük, de a Radio Paradise megfelelő helyettesítő.

Specifikációk

Teljesítmény: 110 watt (8 ohm, 2 csatornás hajtás); 60 watt (8 ohm, az összes csatorna vezérlésénél), automatikus szobakorrekció: Dirac Live LE, videó feldolgozás: 4K átjátszás, HDR10, 4: 4: 4, 60 kép / mp, mérete 17,13 x 6,81 x 15,81, a súlya 15,4 kg, videó bemenetek: 3 db HDMI 2.0a , audio bemenetek: 2 db koaxiális digitális, optikai digitális (3, 1 elülső), sztereo analóg RCA (4, 1 elülső), 7,1 csatornás analóg (1), Ethernet (1), USB (1) kapcsolatok, videokimenetek: HDMI 2.0a (1), hangkimenetek: sztereo analóg (1), 11,1 csatornás előerősítő (1),  fejhallgató, RS-232 (1), 12 voltos trigger (1), csatlakozások, IR (1 be, 2 kimenet).

Összefoglalva

Ez a házimozi erősítő valóban azt nyújtja, amit a gyártó ígér. Nagyszerű térhangzásra, tiszta, erőteljes hangokra, tiszta és részletes előadásra számíthatunk, ha ezt az eszközt választjuk. A Direc Live szobakorrekció beállításai kissé nehézkesek, ráadásul külön meg kell adni a hangszórók adatait, és a helyiség jellemzőit, ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon ez a program. A külső megjelenése tipikus NAD design, tehát ebben nem okoz meglepetést. Megfizethető áron prémium minőséget kaphatunk, igazán kiváló hangzással.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts