Leteszteltük a NAD T787 AV rádióerősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Leteszteltük a NAD T787 AV rádióerősítőt!

A NAD márka az 1970-es években vált ismertté. 1999-ben, egy kanadai vállalat vásárolta meg, de továbbra is igyekszik a NAD sajátosságait és egyedi stílusát megtartani.

Tulajdonságok

NAD T787 erősítő

A 7 csatornás erősítő külső dizájnjára az egyszerűség és az esztétikum jellemző, az előlapon nagy méretű hangerő szabályozó gombot helyeztek el. Nincsen lehajtható fedél, ami mögött elrejtőzve még több kezelőgomb lenne. A nagy méretű kijelzőn nagyon jól olvashatóak a feliratok, a menürendszer tiszta és átlátható. A gombok meglehetősen érzékenyek, maga a készülék elég nagynak és nehéznek mondható a maga 25,2 kilójával. Az erősítő teljesítménye csatornánként 200 Watt, 8 Ohmon. A moduláris felépítésnek köszönhetően, tovább lehet bővíteni HD Audio, High End Audio, Video, 3D, HDMI bővítő és High End video modulokkal.

T787 erősítő csatlakozókA csatlakozók aranyozottak, a jel /zaj aránya 93 decibel, a frekvenciaátvitel 20 Hz és 20 kiló Hz között van. AM/ FM rádióvevővel van felszerelve, hét darab HDMI bemenettel, három darab komponens videó, és négy darab S videó bemenettel, valamint 3-3 db optikai és koaxális digitális bemenettel rendelkezik az erősítő. Fejhallgató csatlakozót is találhatunk rajta, hét csatorna és két mélynyomó kimenet található az erősítő funkciói között. Egy kiugró panel mögött megbújva találunk még egy A/V bemenetet. 3D, 1080p/24 támogatással, valamint Dolby True HD, Dolby Digital Plus, DTS HD dekóderekkel rendelkezik, továbbá az AV rádióerősítő esetében lehetőség van a multiroom funkcióra is. Az automatikus hangsugárzó beállítás és a mérőmikrofon is megtalálható az erősítő funkciói között. Nagy méretű toroid transzformátorral működik.

Audyssey program

NAD SURROUND RENDSZER

XM, iPod portokat is felfedeztünk, valamint természetesen az Audyssey MultiEQ XT kalibrációs rendszert is tudjuk használni ennél az eszköznél. A mérőmikrofon segítségével tudjuk a beállításokat elvégezni. Az EARS surround módnak köszönhetően, a sztereó forrásokat többcsatornássá képes alakítani, közvetlen módban pedig a nem digitális, analóg jeleket képes továbbítani, mint például a lemezjátszók, vagyis a Phono előerősítő jeleit. A beállítása rendkívül egyszerű, semmiféle nehézséget nem okozott.

Kettő darab távirányítót mellékelnek a T787-hez. Az egyik, a második zóna irányítására szolgál, az alap, nagyméretű távirányító háttérvilágítással rendelkezik, ami, ahogy kézbe vesszük, gyakorlatilag rögtön világít. Lehet szabályozni is, hogy meddig világítson. Négy darab AA elemmel működik, az elemtartóban az elemek egy picit zörögnek, lötyögnek. Egyébként a távirányító nagyon jól illeszkedik a kézbe, logikusan elrendezett gombok találhatók rajta. A szobakalibrációs szoftver beállításai elég pontosak voltak. Ez azért is volt kellemes meglepetés, mert egyébként a szobakorrekciós programok önmagukban nem tudnak tökéletes beállításokat végezni, hiszen elsősorban a hangnyomást mérik, a helyiségek akusztikai hibáit nem tudják megfelelően kompenzálni. Ezért is szükséges, hogyha szeretnénk ideális film vagy zenei élményt kapni, mindenképpen fordítsunk figyelmet a helyiségek akusztikai javítására is.

Tesztelés

Egy átlagos nappaliban próbáltuk ki az erősítőt, amely egy régi építésű társasház egyik lakásában található. A falak téglából készültek, a berendezés klasszikusan elegáns volt. Az akusztika fejlesztésével kapcsolatban adtunk néhány tippet a tulajdonosnak, mivel a mérés eredményeként visszaverődéseket és állóhullámokat állapítottunk meg, amelyek jelentősen lerontják a hangzást. A falakra mindenképpen érdemes lesz a jövőben hangelnyelő és diffúzoros paneleket elhelyezni. Dali Oberon 7 típusú álló hangsugárzó párral és Velodyne SPL 1200 Ultra mélyládával együtt kezdtük el a tesztelést.

Mozizással indult a próba. 2008-ban mutatták be, A múmia- A sárkánycsászár sírja című amerikai kalandfilmet, ezzel kezdtük az erősítő tesztelését. Feszes, pontos hangokat, megfelelő dinamikát és intenzív basszusokat tapasztaltunk. Szilárd basszusokat és természetes, valósághű hangzást nyújtott az erősítő. Ezt követően a Sakáltanya című zenés, romantikus filmet néztük meg. Kíváncsiak voltunk a zenei részletekre is, és nem kellett csalódnunk. Hangsúlyos közép tartományokat, ütős mély hangokat és kiegyensúlyozott tiszta hangzást élvezhettünk.

Az audio rajongók kedvéért, zenehallgatás terén is leteszteltük az erősítőt. Az Imagine Dragons Natural című számát hallgattuk meg. Nagyon szép, kiegyensúlyozott sztereó képet közvetített a készülék, a basszusok is abszolút a helyükön voltak, és elég intenzíven, feszesen és pontosan szóltak. Felfedeztünk azonban hibákat is a hangzásban. A magas hangok sokszor túl élénkek voltak, és hiányoltuk a részletességet és a finomságot.

Összegzés

T787 AV rádióvevő

A NAD AV rádióerősítő nagyon kellemes, külső designt kapott, egyszerű és letisztult megjelenésű. Feszes hangokat, intenzív basszusokat és hangsúlyos középtartományokat tapasztalhattunk. A rezonanciamentes háznak köszönhetően valóban torzításmentes, tiszta eredményt élvezhettünk. A sztereó hangzás szintén kiváló volt, harmónikus, kiegyensúlyozott hangokról számolhatunk be. Azt tapasztaltuk, hogy minél nagyobb a hangnyomás (SPL), az erősítő annál jobb hangzásra képes. A részletesség és a finomság terén azonban még lenne mit javítani a tervezőknek, illetve a magas hangok esetében tapasztalt, zavaró, néhol túlzott élénkséget is érdemes lenne még finomítani. Ami még negatívum volt, az, hogy meglehetősen kevés funkcióval rendelkezik ez az erősítő. Ebben az árkategóriában viszont már elvárható lenne jóval több funkció.

Az erősítők kiválasztásakor azt kell figyelembe venni, hogy sztereó zenehallgatásra, vagy filmnézésre szeretnénk használni. Vannak olyan típusok, amelyek mindkét esetben kiváló választást jelentenek, a T787 is ilyen modell.

Írta: Polgár Róbert