Onkyo TX NR676 házimozi erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Onkyo TX NR676 házimozi erősítő teszt

Az Onkyo audio és hifi márka 1946 óta törekszik a tökéletes hangminőségű termékek előállítására.  Azt lehet mondani, hogy ebben meglehetősen sikeresek, amit számos díjnyertes termékük is bizonyít.

Bemutatkozik a TX NR676 típusú házimozi erősítő!

Onkyo TX-NR676 erősítő1.

Az erősítő 7.2 rendszerű, megjelenését tekintve gyakorlatilag semmiben nem különbözik a korábbi Onkyo házimozi erősítő modellektől. Megfigyelhető az utóbbi években a többi audio és hifi termékeket gyártó márkák esetében is, hogy a fejlettebb modernebb technológiát a korábbi típusokkal megegyező eszközházba helyezik el. Ennek a legfőbb oka valószínűleg az, hogy még a dizájn tekintetében jelentős változásokat nemigen lehet már elérni a technológia viszont folyamatosan változik megújul ezért inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy a lehető legaktuálisabb technológiákat alkalmazzák a tökéletes és még profibb hangminőség érdekében. Szögletes, praktikus designt kapott ez az erősítő, a kijelző nagyobb távolságról is jól látható, alatta pedig a bemenetválasztó gombok helyezkednek el. Az előlap jobb oldalán egy kicsit túlméretes hangerőszabályzó található, a csatlakozások pedig a hátoldalra kerültek. Az USB bemenet esetében ez meglehetősen kényelmetlen elrendezés, jobb lett volna, ha az USB csatlakozás az előlapon kap helyet.

TX NR 676 csatlakozások

Hét darab HDMI bemenettel rendelkezik, ezek közül egy darab az előlapon van. A HDMI bemenetek a 4K/ 60hz felbontású UHD jeleket is képesek konvertálni, illetve HDCP 2.2, BT 2020, HDR10 és Dolby Vision kompatibilisek is. 2 darab optikai, 1 darab koaxiális, 2 darab kompozit videó, 2 darab komponens videó, 6 darab sztereó RCA bemenet, valamint 1 darab Phono bemenet is felfedezhető a hátoldalon. A Phono bemenet jóvoltából a bakelit lemezek szerelmesei is elégedettek lehetnek. Szomorúan vettük tudomásul, hogy az Onkyo házimozi erősítőről hiányzik a 12 voltos Trigger kimenet. Kimenetekben azért nincs hiány, 2 darab HDMI kimenettel, 9 darab hangszóró kimenettel, 2 darab mélysugárzó kimenettel, 1 darab fejhallgató kimenettel, 2. zóna kimenettel, LAN csatlakozóval és FM/AM antennával is felszerelték az eszközt. A TX NR676 készülék súlya 10 kg, méretei pedig 435 x 173,5 x 378 cm. Csatlakozók átláthatóan lettek elrendezve. Az erősítő frekvenciaátvitele 10 Hz és 100 kHz között van.

TX NR 676 távirányítóA távirányító abszolút kézbe illik, kicsi, viszont sajnos ezáltal a gombok is túl kicsik lettek és nem rendelkezik háttérvilágítással sem.

Onkyo TX NR676 házimozi erősítő további jellemzői

A házimozi erősítő Cirrus Logic, négymagos, 32 bites, CS49844 DAC chip által végzi a dekódolást, így támogatja a Dolby Atmos, a DTS:X, az SACD lemezek DSD formátumait, illetve természetesen a korábbi Dolby és DTS hangzást is, valamint a 192 kHz/ 24 bit fájlformátumokat is. (FLAC, WAV, AIFF, ALAC)

TX-NR676 erősítő belső

Alacsony impedanciájú -4 Ohmos-hangszórókat is képes meghajtani ez az erősítő. Egy csatorna terheléskor a teljesítmény 150 watt 6 ohmos hangfal esetében a gyártó picit hátul becsülte az erősítő teljesítményét, mert a valóságban a gyártó állításával ellentétben 4 Ohmos hangfalak esetében 80- 120 Wattos teljesítményre számíthatunk alacsony torzítással.Nagyon hasznos a FireConnect rendszer, melynek segítségével megoldható a multiroom rendszerhez való integráció is. Az Onkyo Controller applikáció letöltésével pedig mobil eszközökön keresztül is lehet a rendszert vezérelni. Természetesen, mint ahogy a többi hasonló kategóriájú házimozi erősítőnél is alapvető elvárás, itt is lehetőség van a streamingelésre, ezáltal elérhető a TIDAL, a Pandora, a Deezer vagy a Tuneln rádió. Airplay és Bluetooth, valamint Wifi csatlakozási lehetőségek is rendelkezésre állnak, szoftver frissítés után pedig elérhető a Chromecast vagy a DTS PlayFi is.

 NR676E-menü-AccuEQ

Ami kellemes meglepetés volt számunkra ebben az árkategóriában, az az AccuEQ szobaakusztikai kalibrációs rendszer, mely 15 sávos, többféle beállítási lehetőséget kínál, három felhasználói beállítást tud tárolni a memóriájában, felismeri az NTFS formátumokat is, ami szintén kellemes meglepetés volt.

Az erősítőn található a Music Optimizer funkció, melyet elsősorban a tömörített digitális zeneszámok minőségének fokozására terveztek, de a tapasztalatunk alapján és a próba során a bakelit lemezek lejátszásakor is javította hangok tisztaságát, erősítette a mélyeket. Az Onkyo’s Vector Linear Shaping Circuitry (VLSC) funkció pedig csökkenti az impulzuszajt.

Tesztelés

Először zenehallgatás során próbáltuk ki az Onkyo erősítőt, Focal Chora 826 típusú álló hangsugárzó párral és Velodyne Digital Drive Plus18 mélynyomóval társítottuk. A Green Day zenekar, 21 Guns című dalával indítottuk a zenei próbatételt. Az erősítő dinamikusan, lendületesen szólt, erős, határozott mélyeket és középtartományokat tapasztaltunk, a mélyek pontosak és irányítottak voltak, úgy tapasztaltuk, hogy minden hangerőn korrektül szólt az Onkyo. Ezt követte a The Weekend Fales Alarm című száma, ahol hasonló tapasztalatokról számolhatunk be. Részletes hangzást és széles színpadképet kaptunk, alacsony hangerőnél és nagyobb hangerőn is tiszta és alacsony torzítású hangzás jellemezte az erősítő produkcióját.

A zenehallgatás után filmnézés alkalmával is leteszteltük a készüléket. Először a 2011- ben bemutatott J. Edgar- Az FBI embere című mozifilmet vetítettük le. Az erősítő teljesítményére ezúttal sem volt komolyabb panaszunk, a párbeszédek érthetőek voltak, bár nagyobb hangerőnél a csúcsoknál hiányoltuk a részletességet. Ezután a 2018- as, Megsemmisítés című mozifilmmel folytattuk az Onkyo erősítő próbáját. A térhangzás lenyűgöző volt, ahogy a dinamika és a lendület is, a mélyeket eleinte egy kicsit túlzottan hangsúlyosnak éreztük, az erősítő AccuEQ beállításaival apró finom változtatásokat tudtunk végrehajtani, ami még pontosabbá, még szebbé tette a hangokat.

Persze a szobakorrekciós program is csak akkor hasznos, ha az adott szoba akusztikája megfelelő. Ennek érdekében ajánlott a falakra, a mennyezetre akusztikus paneleket helyezni. Akkor érhetjük el a legjobb hangzást, ha nem csak hangelnyelő elemeket alkalmazunk, hanem diffúzoros paneleket is. Teszthelyszínünkön még nem volt teljes az akusztikai kezelés, a falakra printelt hangelnyelő paneleket helyeztek el, de a mérések alapján szükség lesz diffúzorokar és sarok basszuscsapdákra is.

Összefoglalva

TX-NR676-erősítő előlap

A TX NR676 házimozi erősítő ebben az árkategóriában nagyon jó készülék. A térhangzás, a lendület és a tisztaság megfelelő volt. Teszteltünk már jóval drágább házimozi erősítőket is, melyek kevesebb funkcióval rendelkeztek, vagy kevésbé jó teljesítményt nyújtottak. Az Onkyonak ez a modellje annak ellenére, hogy nem a prémium high-end kategóriába sorolható, szinte minden modern technológiával és funkcióval fel lett szerelve. A dinamika és az erő még fejlesztésre szorul, lehetne jobb is, és kicsit túlzottan visszafogottnak éreztük néha hangzást. A távirányító esetében pedig jó lenne, ha háttérvilágítást kapna, hiszen egy sötét moziszobában előnyös, ha látjuk a távirányító amúgy igencsak apróra sikeredett gombjait. Minden hangerőn szépen és tisztán szólt, nagyobb hangerőn hiányoltuk a részletességet a csúcsoknál, és a basszus hangok talán néha túl tolakodónak tűntek eleinte, tehát itt a szobakalibrációs rendszer finomhangolásaira volt szükség, hogy ezeket kiküszöböljük. Egyébként pontos és irányított mélyeket produkált az erősítő.

Írta: Polgár Róbert