Onkyo TX-SR393 erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Onkyo TX-SR393 erősítő teszt

Onkyo TX-SR393

A japán Onkyo céget 1946-ban alapította Osaka Denki Onkyo. A 2019-es Onkyo TX-SR393 erősítő a belépő színtű, olcsóbb árkategóriába sorolható.

Lássuk mit tud a kis japán!

Onkyo TX-SR393A kis méretű -8,2 kg- audio eszköz szép csiszolt, merev, fekete alumínium kezelőfelülete elnyerte a tetszésünket. Az alsó részén mikrofon csatlakozó, homorú formájú teljesítmény és hangerő szabályozó tárcsák, 3 db hangszínszabályozó a magas és a mély hangokhoz, AccuEQ mérőmikrofon bemenet és zene optimalizáló gomb található. A hátlapon Bluetooth, 4 db HDMI bemenet, 1 db HDMI kimenet (ARC),USB bemenet, 5 db audio bemenet , 1 db digitális optikai és koaxális, 2 db B zónához, és párhuzamos mélynyomó kimenet helyezkedik el. A 2 első hangsugárzóhoz hangszóró oszlopok, a középső és hátsó hangsugárzóhoz pedig rugós kapcsok is a hátsó panelen kaptak helyet. Ezek a rugós kapcsok sajnos nem túl stabilak, könnyen elveszítik a kapcsolatot. Az erősítő kicsi mérete miatt könnyű mozgatni, de ügyelni kell az elhelyezésére, mivel biztosítani kell a megfelelő hűtést. Onkyo-393 házimozi-Az 5.2 csatornás AVR csatornánként 155 Watt teljesítményt ígér a gyártó, de valójában ez csak 6 Ohm-on érhető el, 10 %-os teljes torzítással. Különálló, nagyáramú analóg erősítőrendszer 4 Ohm-os meghajtással rendelkezik. Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, HDCP 2.2, 4K/60p videó konvertálásra is képes. DSD USB-n nem, csak HDMI-n keresztül érhető el. AM/FM antennákkal, kalibrációs mikrofonnal rendelkezik. Továbbá a Vocal Enhancer, Advanced Music Optimiser, mélynyomó EQ funkciókkal is felvértezték. A távirányító elég olcsó, műanyag benyomást kelt, de jól kezelhető. Nagyjából ez minden, amit érdemes felsorolni az Onkyo funkcióiról.

Induljon a banzai!

onkyoSajnos nem hagyhatjuk ki a hiányosságok megemlítését sem. Nagyon hiányzik a beépített Chromecast, a Wi-fi, az Ethernet csatlakozási lehetőség, nincs Phono bemenet és nem érhető el az internet rádió, a Spotify, Deezer, Amazon Alexa…stb. Ebben az árkategóriában, a belépő szintű erősítők között talán még elnézhetők ezek a hiányosságok. Az üzembe helyezést követően megjelenő menürendszer eléggé elavult, de a beállítása egyszerű. Audyssey Dynamic EQ és Volume sincs, helyettük az Onkyo AccuEQ szobakorrekciós rendszere segít a beállítások elvégzésében. Az AccuEQ kb.5 perc alatt beállítható, tehát a gyorsasággal nem volt probléma, de a hangszóró keresztváltásait kissé alacsonyra állította.

Egy 2019-es mozifilmmel indítottuk a tesztelést. A brilliánS színészlegenda, Robert De Niro alakítja a főszerepet ”Az ír” című izgalmas történetben. Ha már japán nemzetiségű az erősítő, japán márkájú hangszórópárral, a Yamaha HS5 monitorokkal társítottuk. Egy budapesti társasház, pincehelyiségében kialakított moziszobában próbáltuk ki az eszközt. Az akusztikai javítást már elkezdte a tulajdonos, de még van fejleszteni való ezen a téren. Diffúzor panelek elhelyezésére feltétlenül szükség lesz az ideális akusztika érdekében.
Az erősítő meglepően jó hangzást produkált. A basszusok is a helyükön voltak és elég erőteljesen szóltak. Részletes, teres színpadképet tapasztaltunk. Kellemes meglepetés volt ez, egy ilyen kicsi és kevésbé fejlett eszköz esetében.

2001-ben nagy sikert aratott a Pearl Harbor című, amerikai háborús, romantikus film, amit Blu-Ray minőségben néztünk meg. Az Onkyo TX-SR393 erősítő szépen teljesített ez alkalommal is, tiszta, egész intenzív mélyekben volt részünk. A valósághű élményt tovább fokozta az audio készülék, és úgy tűnt, mintha a vadászrepülők a fejünk fölött cikáznának.

A tulajdonos gyermekeinek kedvezve, a Jégvarázs 2. animációs, családi filmre esett a választásunk. Az erősítő a filmzene és dalok hangjait is tisztán és egyenletesen adta vissza. Persze, azért volt már jobb és tökéletesebb hangzásban részünk más erősítők tesztelésekor (Anthem, Denon), de ne felejtsük el, hogy az Onkyo árban jóval kedvezőbb, mint a közép-felsőkategóriás erősítőké. A párbeszédek érthetőek, a dallamok, zenei betétek és hangeffektek dinamikusak és kiegyensúlyozottak voltak.

Összegezve

Az Onkyo TX-SR393 belépő színtű erősítő igazán kellemes meglepetést okozott, annak ellenére, hogy számos olyan funkciót mellőztek róla, amik a drágább erősítőknél szinte alapvető funkcióknak tekinthetők. Akit nem riaszt vissza a puritánság és a minimalista felszereltség, bátran válassza ezt az eszközt. A toroid transzformátor azért jól jött volna, és bizony a hűtésre is figyelni kell, amikor elhelyezzük az erősítőt. A szobakorrekciós rendszer gyorsan beállítható, de a beállítások elsőre nem tökéletesek. A hangzás viszont egész korrekt, a basszusok is intenzíven szóltak, részletgazdag, széles színpadképet kaptunk. A belépőszintű erősítők között az Onkyo nagyszerű és kiemelkedő modelL, és az ára is kedvező.