Teszteltük az Oppo UDP-203 UHD Blu-ray lejátszót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük az Oppo UDP-203 UHD Blu -ray lejátszót!

Oppo-UDP-203 lejátszó

Az Oppo cég egy kínai, elektronikával, mobiltelefonok és Blu- ray lejátszók gyártásával foglalkozó vállalat, az okostelefonok vezető gyártója. A világon az 5.helyen áll a mobiltelefonok gyártói sorában. Ez alkalommal, a márka egyik legnépszerűbb Blu-ray lejátszóját próbáltuk ki.

Design

Az Oppo lejátszó megjelenése rendkívül igényes, a készülékház masszív fémből készült, ami nagyon hatékonyan csillapítja a vibrációkat, és megvédi az elektronikát. Az előlap szálcsiszolt alumínium, letisztult, kellemes és modern látványú lejátszóról beszélhetünk. A klasszikus külsejű lejátszó, 43 cm szélességű, fekete, szögletes házzal rendelkezik, ezüstös, korong alakú lábakkal.

Oppo Udp gombok

Az elülső panel letisztult, csak egy UHD feliratot láthatunk rajta. A kör alakú irányító gombok kereszt formában vannak elhelyezve. A készülék nem foglal túl nagy helyet, 43x31x7,9 cm-es méretével és 4,3 kg-os súlyával. Az elülső panelen, egy darab USB 2.0 aljzat található.

A hátoldalon 2 darab USB 3.0 aljzatot találunk, melyek külső HDD -t is fogadnak, ezáltal külső adattárolóról is lejátszhatunk audio és média fájlokat. A helyi hálózathoz Gigabit LAN aljzattal tudunk csatlakozni. A Wifi csatlakozás is lehetséges, amely, amikor routerhez csatlakoztunk, elég stabilnak bizonyult. A 2 darab RCA csatlakozón keresztül a sztereó jelek mellett, mind a 7.1 csatorna jelét megkapjuk. 2 darab HDMI kimenettel és 1 db HDMI bemenettel rendelkezik a lejátszó. A fő kimenet 2.0-ás, így UHD kompatibilis, a másik 1.4-es audio kimenet. Ezáltal a fő kimenettel csatlakozhatunk egy ultra HD kijelzőhöz, az audio kimenettel pedig az erősítőhöz. Ez a megoldás azért is előnyös, mert így a hang és a képanyag rövidebb jelutakon, egymástól elválasztva, zavartalanul közlekedhet.

Oppo lejátszó csatlakozók

Az RS- 232C port a rendszerintegrációért felel, az egyéb eszközökkel való kommunikáció a trigger ki és bemenet, valamint az infravörös vevő jóvoltából valósul meg. Az első beüzemeléskor érdemes letölteni a legfrissebb szoftvert. Átlátható a menü, igen könnyű benne navigálni. Kékeszöld színárnyalatú grafika, háttérképek jellemzők. Többféle beállítási lehetőség áll rendelkezésünkre, mint például a fényerő, kontraszt, stb. Nemcsak filmeket nézhetünk, vagy zenét hallgathatunk, fényképeket is nézhetünk a lejátszóval.

Sok funkció, fejlett technológia

A 4K UHD Blu ray lemezeket, a legfrissebb és a régebbi szabványoknak megfelelő lemezeket is képes lejátszani. ( CD, DVD, Blu ray. DVD Audio, SACD, Kodak Picture CD, Video CD). Hálózaton keresztül elérhetők a NAS-on vagy a PC -n megosztott tartalmak is. 8 csatornás, 32 bites AKM AK4458 VN DAC felel a hang dekódolásáért, ezáltal képes a 192 kHz/ 32bit formátumú fájlok lejátszására is, és az 5,56 MHz mintavételezésű DSP formátumokat is képes lejátszani. A Blu ray filmek lejátszása során támogatja a Dolby Atmos és a DTS: X formátumokat, a térhangzás elérése érdekében.

UDP 203 processzor

Videó feldolgozásban is kiemelkedő.  A négymagos Mediatek OP8591 SoC chip jóvoltából a natív 4K videókkal is megbirkózik a lejátszó, sőt a kisebb felbontású anyagok feldolgozása sem jelent gondot. A fejlett jelfeldolgozásnak köszönhetően a zajszűrés, a képek feljavítása garantálják a kitűnő lejátszási minőséget. Ráadásul az UPD-203 a HDR tartalmakat SDR formátummá is át tudja alakítani, ami olyan tévé készülékek, vagy projektorok esetében előnyös, amelyek nem rendelkeznek HDR kompatibilitással. A legelterjedtebb frissítések is elérhetők : 4K /60p, 4K/ 30p, 4K /24p. Támogatja továbbá a HEVC H264 VP9 4K és a HI10P formátumokat is. A 10 bites HD és a 12 bites Dolby Visiont is képes kezelni a 4: 4: 4 tömörítetlen, a 4: 2: 2 és a 4: 2: 0 tömörített szín mintavételezésének kezelésére is képes.

UDP 203 távirányító

A távvezérlő nehéz, műanyagból készült, háttérvilágítással is rendelkezik, mely a mozgásérzékelő funkciónak köszönhetően, azonnal aktiválódik, amint kézbe vesszük a távvezérlőt. Rendkívül érzékeny, talán túlzottan is. Android vagy iOS alapú mobil eszközzel is lehet irányítani a készüléket, ehhez egy ingyenesen letölthető applikáció szükséges.

Tesztelés

Az Oppo lejátszó tesztelése során egy átlagos méretű, nagyjából 30 négyzetméteres nappaliban tettük próbára az eszközt. Yamaha HS8 aktív stúdió monitorokkal társítva, először filmnézés során próbáltuk ki. A 2011-es, Liam Neeson főszereplésével bemutatott, Ismeretlen férfi című akcióthriller volt az első próba alanyunk. Szép képeket, jó felbontást, és megfelelő színeket tapasztaltunk. Képminőségi vagy hangzási problémákról nem tudunk beszámolni. Ezt követően a 2017-es, Pillangó című életrajzi filmet néztük meg, mely Henry Charriere életéről szól. A lejátszó teljesítményével ezúttal is meg voltunk elégedve. Mind a színek, mind a képfelbontás, stabilitás szempontjából, részletes és pontos képeket kaptunk. A térhatás is kiváló volt.

Zenei téren is próbára tettük az Oppo lejátszóját. The Chainsmokers & Illenium feat Lennon Stella Takeaway című slágerét hallgattuk meg. A hangzás rendben volt, tiszta, részletes és dinamikus teljesítményt nyújtott. Ami nem annyira tetszett a lejátszó tesztelése során, az volt, hogy a helyi hálózaton keresztül megosztott tartalmak elérhetőek ugyan, de az internetes online szolgáltatásokhoz sajnos nem tudunk hozzáférni, mint például a YouTube, Netflix ,Spotify. Szerencsére azért ez sem jelent igazán komoly problémát, hiszen a hátoldali HDMI bemenet jóvoltából ez a gond is megoldható, egy streaming elérésre alkalmas eszköz csatlakoztatásával. (A gyártó véleménye szerint az online streaming média tartalmak képfelbontása közel sem olyan jó minőségű, mint a dvd lemezeké, ezért nem tartotta szükségesnek ezt a funkciót.)

Összegzés

Az Oppo lejátszó rendkívül jó minőségű kialakítása, megjelenése és dizájnja, a sokféle funkció, és a képek minőségének köszönhetően abszolút elnyerte a tetszésünket. A lemeztartó rendkívül stabil, nem zörög-lötyög, látszik, hogy minden apróságra figyelmet fordítottak a tervezők. Összességében abszolút ajánljuk az Oppo Blu-ray lejátszót. Az online streaming szolgáltatásokhoz való hozzáférést hiányoltuk csupán, illetve kicsit zavaró, hogy a távirányító érzékenyebb a kelleténél.

Természetesen, mint minden hifi és audió eszköz esetében az akusztikai kezelés rendkívül sokat számít a készülékek hangzásában, teljesítményében. A visszhangos helyiségekben a filmek és a zene sem úgy fog megszólalni, ahogy azt elvárnánk és ahogy szeretnénk, ezért feltétlenül ajánlott a falak, a mennyezet és az ablak felületek akusztikai kezelése hangelnyelő és diffúzoros panelekkel, ha valóban tökéletes hangzást szeretnénk elérni.

Írta: Polgár Róbert