Optoma UHZ65LV hordozható DLP lézeres projektor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

 Optoma UHZ65LV hordozható DLP lézeres projektor teszt

Optoma UHZ65LV projektor fehér

Habár manapság már előszeretettel vásárolnak a házimozi rendszerekhez nagy képernyős, fantasztikus képminőségű televízió készülékeket, sokan vélik úgy, hogy az igazi moziélmény csak vetítővászonnal és vetítővel érhető el. Ez alkalommal az Optoma projektort próbáltuk ki egy 20 négyzetméteres moziszobában, ahol a vetítőt Denon AVR-S650H házi mozi erősítővel és Focal Sopra  No2 hangfal párral társítottuk.

Az Optoma fontosabb jellemzői:

 • Hordozható DLP projektor, amely UHD felbontással, 5000 lumen fényerővel rendelkezik.
 • A fényforrás típusa lézer.
 • A kontrasztarány 2000000 : 1,
 • a zajszint 31 decibel,
 • a maximális energiafogyasztás 368 Watt,
 • a súlya 9,8 kg.
 • 2 db hangszóróval rendelkezik, a teljesítmény hangszóróként 4 Watt
 • HDR és HLG kompatibilis
 • 1,6-szoros zoom

Vizsgáljuk meg közelebbről is!

Az UHZ65 közepes méretű, fekete vagy fehér színű házimozi projektor. Az objektívet ezüst színű gyűrű veszi körül. A készülék külső designja nem mondható különlegesnek vagy kiemelkedőnek, esetében bizonyára a „külső nem minden” elvet tartották szem előtt a tervezők. A levegő elszívó a projektor az előlap bal sarkában van. Az első lábak állíthatók, az objektív kissé süllyesztett, kézi fókuszálásra is van lehetőség az objektív szélének elforgatásával. Az előlap jobb oldalán a távirányítóhoz IR érzékelő található. A többi lencsevezérlő a vetítő tetején van elrejtve egy fedél mögött, a vezérlőpanelhez hasonlóan.

UHZ65LV hátoldal

A projektor hátulján található a z összes bemenet, és a 2 db hátdó, 4 Wattos hangszóró. HDMI 1, HDMI1.4 és HDMI 2 bemenetekkel rendelkezik. (ez utóbbi támogatja a HDMI 2.0 és a hozzá illő HDCP 2.2 vetítést, amely a 4K Blu-Ray UHD filmek lejátszásához szükséges.) Az analóg számítógépes kimenethez hagyományos VGA csatlakozóval látták el a készüléket. 1 db bemeneti és 1 db kimeneti sztereó audio csatlakozót, egy pár USB-tápellátást, digitális audio csatlakozót és 1 db 12 V triggert is találunk a vetítő hátulján, valamint USB szolgáltatási és 1 db optikai audio portokkal is felszerelték. A fókuszt a lencse elején található külső gyűrű segítségével állíthatjuk be.

Optoma vetítő-nyitható fedél

A zoom és az objektív eltolás beállításai a kivetítő tetején lévő nyíláson érhető el. A gombok számát minimalizálták, ami jó ötlet volt, hiszen gyakorlatilag úgyis a távirányítóval irányítunk mindent. Az áramellátás és a bemeneti forrás gombok a projektor jobb oldalának hátsó részén helyezkednek el. A menü navigálásához a kezelőszervek a kivetítő tetején vannak. Az áramjelző lámpa pirosan világít, ha a projektor kikapcsolt állapotban van, kéken világít, ha be van kapcsolva. A távvezérlő élénk, fehér háttérvilágítása igen hasznos, amikor az elsötétített moziszobában használjuk.

Csapjunk bele a lecsóba!

A hagyományos lámpák általában körülbelül 5000 órás élettartammal rendelkeznek, a lézeres modellek ezzel szemben 5-ször, 6-szor hosszabb ideig is használhatók. Az UHZ65 élettartamát 20000 órában határozza meg a gyártó. Ez azt jelenti, hogy rendszeres, napi használat mellett is akár 5-10 évig üzemképes! (természetesen a felhasználás módjától is függ az élettartam.) A magasabb fényerő ellenére kevesebb energiát fogyaszt.

UHZ65LV lézer projektor-elhelyezés

A függőleges lencseeltolódás leegyszerűsíti a vetítő elhelyezését, bárhová könnyen beilleszthető és gyorsan telepíthető. A Pure Motion keretinterpolációs feldolgozás biztosítja a zavartalan átmenetet a képkockák között. Nappali fényben, vagy lámpafény mellett is használható, ideális sport közvetítések, filmek nézéséhez is.

Az UHD-n 3 videó korrigálási opciót kínálnak: megnövelt felbontás , High Dynamic Range ( HDR) és Wide Color Gamut (WCG) funkciókkal javíthatunk a videók minőségén. A WCG gazdagabb, intenzívebb színeket nyújt. Ha a 4K videóforrás megfelelő minőségű, akkor a 4K felbontású képek élesek és tiszták.  Az Optoma képes észlelni, ha a beérkező 4K/UHD jelnél van HDR és automatikusan átkapcsolt HDR kép módba.

A projektor menüjében többféle HDR képfényesség állítási lehetőség áll rendelkezésre, mint például a Brilliant Color és a Dynamic Black. A felhasználó kiválaszthatja azokat a speciális beállításokat, amelyek a legjobban megfelelnek a képernyő mérettel, az erősítőkkel, monitorokkal…stb. A vetítő használatakor elérhető csúcsfényesség nemcsak a kivetítő fényteljesítményétől függ, az adott vetítővászon mérete és típusa is meghatározó ebből a szempontból. HDR síkképernyős kijelzővel a csúcsfények a referencia fehér szintet akár 10-szeres fényerővel is megjeleníthetők, míg projektorral a csúcsfények általában a referencia fehér szint csupán 2-3-szorosánál nagyobb fényerővel jelennek meg. Tehát a HDR vizuális hatása nem lesz olyan lenyűgöző egy projektor esetében. Korlátozott natív kontrasztaránnyal és mérsékelten mély fekete színnel rendelkezik, de a dinamikus kontraszt (dinamikus lézeres tompítás) segítségével dinamikusabb képeket lehet elérni.

Az UHZ65LV 709 színtérrel rendelkezik, tehát tulajdonképpen egy Rec.709 kivetítő. Ezt azért lényeges tudni, mert minél szélesebb a színskála, annál, intenzívebbek lehetnek a színek. A projektor képes fogadni a WCG-t támogató jeleket, de a színek korlátozottabban jelennek meg.

Optoma laser projektor-fekete

A lézer fényforrás élettartama 5 év vagy 20000 óra, ráadásul a karbantartási igénye is rendkívül szerény. Az ilyen könnyű motorú vetítőknél általában kék színű lézereket alkalmaznak, amelyek megvilágítják a sárga fényű foszfort, és így a sárga és a kék fények összekeveredéséből fehér fény keletkezik. Az egy chip-es DLP projektorok egy színkereket használnak, az UHZ65 esetében piros, zöld, kék, sárga színkerékről beszélhetünk. A Creative Frame Interpolation (CFI) – Pure Motion funkció leginkább a sport közvetítéseknél jön jól, bár kissé néha élő digitális videó hatást tapasztaltunk a foci meccs nézése során.

Képjavítási módok:

 • Ultra Detail : élesség és részletesség javítása érdekében hasznos.
 • Black Levels – Dynamic Black: lézeres tompítási technika a sötét szint csökkentését szolgálja sötétben játszódó jeleneteknél.

A Dynamic Black 3 szintet kínál és van egy olyan beállítás is, ami kikapcsolja ezt a funkciót és lehetővé teszi az általános fényerő rögzített értékének kiválasztásá. (vagyis, hogy a lézer teljes teljesítményű vagy alacsonyabb teljesítményű üzemmódban működjön.) A lézer fénykimenet gyorsan szabályozható.

 • Pure Color és Pure Contrast, Brilliant Color módok segítségével extra dinamika érhető el a HDR tartalomnál.

Az UHZ65 támogatja a vezérlést Ethernet szolgáltatáson keresztül, de a hagyományos RS232 kapcsolaton keresztül is működik a vezérlés. Kompatibilis a Creston, az Extron, az AMX vezérlórendszereivel és a PJLink szoftvert használó számítógépes kezeléssel. Web böngésző alapú felületről is vezérelhető.

Lencseváltás

Az Optoma projektor esetében függőleges lencseeltolást alkalmaznak, 15 %-os tartományban. Egy házimozi képernyőjén ez 8”-12” tartományt jelent. ( Ez korlátozottabb, mint a 3LCD vagy LCOS alapú házimozi projektoroknál.)

Fények

Az UHZ65 legfényesebb módja Bright. A 2006-os James Bond filmet, a Casino Royale-t vetítettük le, Blu-Ray minőségben. A Bright módban kicsit sárgás volt a kép árnyalata, de egyébként szép színek és pontos dinamika jellemezte a vetítést. A Mozi (Cinema) mód kékes/lilás árnyalatú színezetet adott a sötét és a közepes színtartományok között, majd a világosabb részeken ismét sárgás színre változott. A Game mód valamivel jobb szín egyensúlyt kínált, némi vöröses beütéssel. A fényerő és a kontraszt alapértelmezett beállításai alapján a kontraszt túl magas, a fényerő pedig túl alacsonynak bizonyult, ezért ajánlott a színegyensúly és a szürke skála kalibrálása.

A Felhasználási (User) móddal ajánlott kezdeni, a fényerőt +5-re, a kontrasztot -12-re állítottuk be. Másik megoldásként érdemes kalibrációs Blu-Ray lemezt elővenni, (például a Digital Video Essentials)és úgy is elvégezhető a kalibrálás.

HD + UHD képminőség

Egyáltalán nem volt könnyű a projektor kalibrációja. Elég sokáig elbíbelődtünk vele. Túl sok variácója volt a szürke és a szín egyensúlyának, és a telítettségi szinteket is nehéz volt nyomon követni. A HD minőséget a „megfelelő” szóval jellemeznénk. A gyári alapbeállításokkal egyik képmód sem kínál igazán jó színpontosságot. A kalibrálás ellenére sem tudtunk teljesen ideális eredményt elérni sem HD, sem UHD tartalom esetén. A képélesség/felbontás kiváló minősítést érdemel, de a színpontosság szempontjából a képminőség „elég jó”. Nincs dinamikus írisz a fekete szint csökkentésére, helyette Dynamic Black funkcióval rendelkezik. Ennek a módnak köszönhetően, jó feketék vannak, de a natív fekete színnel nem voltunk igazán elégedettek. (Az olcsóbb Epson projektorok jobbnak bizonyultak ebből a szempontból.)

Működés közben 33 decibel zajszintet mértünk. Természetesen minden házimozi rendszer csak akkor szólhat ideálisan, ha a falakat, a mennyezetet is akusztikai panelekkel kezeljük!

Összefoglalva

Az Optoma projektor nagyobb helyiségekben is, nappali vagy lámpafénynél is jól szerepelt. HD videótartalomnál nagyon éles képet és szép színeket tapasztaltunk. 4K-ban a szín és a bőr tónusai jók, de a kép általános egyensúlyát (főként HDR vonatkozásában) javítani kell. Sajnos a vetítő nem támogatja a Blu-Ray 3D jeleket. Alkalmas többprojektoros telepítésekre. A színpontossággal nem mindig voltunk elégedettek. HDR tartalmaknál a színpontosság és a dinamika fejlesztést igényel. Szélesebb színskála is jól jönne. Oktatási és üzleti vetítésre is ajánlott a hosszú élettartam, és az alacsony karbantartási igények, valamint a stabilabb kép miatt.
Meglehetősen magas ára van, és körülnézve a versenytársai között, találtunk néhány vetítőt, amelyiknek jobb az ár-érték aránya. A lézeres, 4K DLP projektor típusok közül az Acer VL7860 modell jobban megéri az árát. A lámpás vetítő kategóriából a Sony VPL-VW285 ES, 4K natív projektort emelnénk ki, amely nagyító és élességállító funkciókkal is rendelkezik, alacsonyabb natív fekete szintet, magasabb kontrasztarányt ás jobb színpontosságot kínál. Az Optoma UHZ65-nél kedvezőbb áron kapható a JVC DLA RS540 vetítő, ami 1080p chippel rendelkezik a 4K tartalomhoz, funkciói között van a pixeleltolás, a teljes objektív memória, és támogatja a HDR,WCG-t is.
Ha pontozni kellene, a maximális 5 pontból 4 pontra értékelnénk.