flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Kipróbáltuk a Panasonic DP-UB9000 Blu-Ray lejátszót!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Panasonic DP-UB9000 Blu-Ray lejátszót!

A Panasonic Blu-ray lejátszója elég magas árkategóriába sorolható a hasonló termékek körében, viszont miután kipróbáltuk, biztosan állíthatjuk, hogy ha már Blu-ray lejátszóról beszélünk, akkor ez a modell lehet az igazi!

Nézzük meg közelebbről!

Panasonic dp ub9000 blu-ray lejátszó 2.

A lejátszó előlapja és oldala vastag alumíniumból készült, puritán, egyszerű megjelenésű. A hátoldal sok kimenettel rendelkezik, 7.1 kimenettel, optikai, koaxiális, valamint HDMI kimenettel is felszerelték a házimozi rendszerekhez való integráláshoz, az audio rendszerekhez pedig a dedikált sztereó RCA és XLR csatlakozások állnak rendelkezésre.

dp-ub9000 blu-ray lejátszó hátsó panel

Van egy külön HDMI csatlakozás is, amit a menürendszerből lehet kiválasztani és egy különálló hangkimenetként funkcionál. 2 darab USB 3.0 csatlakozó fedezhető fel az előlapon, és a hátlapon Ethernet csatlakozás, és Wifi kapcsolat is elérhető a készüléken. Kétrétegű alvázzal gyártották a lemezmeghajtót, központilag rögzítették a vastag acéllemez csökkenti a vibrációt.

Extra funkciók

panasonic-ub9000-belső

Az audio áramköre saját dedikált tápegységet kapott annak érdekében, hogy maximalizálja a hangminőséget és a lehető legjobb hangzás hozza ki. Az analóg kimenetekhez is speciális áramkörrel látták el az a lejátszót. HCX, vagyis Hollywood Cinema Experience képfeldolgozó motor garantálja az élénk, tökéletes képeket.

HR Optimiser funkció a HDR kép hangszíntérképét javítja, figyelembe veszi a kijelző fényerejének korlátait, valamint módosítja a képet annak érdekében, hogy a lehető legrészletesebb képet nyújthassa a lejátszó, leginkább a fehér és világos részleteknél. A lejátszó a Dolby Vision filmeket is felismeri és megkerüli a HR Optimiser funkciót.

WAV, FLAC, AIFF, ADC funkciókkal is rendelkezik 32 bites/ 768 kHz- es DAC chippel működik, a súlya 7,8 kg. Támogatja a Dolby True HD, Dolby Atmos, DTS- HD Master Audio, és a DTS:X funkciókat is

Streamingelésre is van lehetőség, így például az Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Netflix is telepítve vannak a készüléken.

dp ub9000 távirányító

A távirányító háttérvilágítást kapott, vaskos és érintésérzékeny gombokkal van felszerelve. 6-féle beállítási lehetőség van a menüben, ami viszont meglehetősen bonyolult, néhány beállítás pedig felesleges. (például semmi szükség nincs arra, hogy a menüben be vagy kikapcsoljuk a Dolby Vision és a HDR10+ támogatást, ha a lejátszót automatikusan is kapcsolhatjuk.  Nincs DVD Audio és SACD támogatás. A képjavító funkciója lenyűgöző teljesítményre képes, habár a hasonló tulajdonságú kategóriájú Pioneer UPD LX500 lejátszó talán egy hajszálnyival még tökéletesebb képjavítással dolgozik.

 Van- e még létjogosultságuk a Blu-ray lejátszóknak?

Igaz, hogy ma már az internet és a streaming szolgáltatók vették át az uralmat a sorozat és film rajongók körében, de a Blu-ray lejátszók ideje még korántsem járt le. Természetesen manapság már csak azok a Blu-ray lejátszók érnek valamit, amik extra funkciókkal rendelkeznek, és a modern technológiához is alkalmazkodtak. Mivel az új típusú DVD lemezek a régi típusú Blu-ray lejátszókkal nem kompatibilisek, ezért a gyártók korszerűsítették a DVD lejátszókat és lehetővé tették néhány online streaming szolgáltató alkalmazás futtatását is.

Egy Blu-ray minőségű film egy jó minőségű, modern lejátszón sokkal szebb, tisztább, nagyobb felbontású képet tud produkálni, mint például az online streaming szolgáltatók. Nagyon olcsó kategóriájú lejátszókat is forgalmaznak, vásárláskor mérlegelni kell, hogy projektorral vagy 4K TV-vel rendelkezünk, illetve, hogy mennyit fogjuk használni a lejátszót, mert hogyha csak egyszer-kétszer nézünk rajta filmet, akkor felesleges beruházni egy drágább darabba. Az viszont a Blu-ray lejátszók ellen szól, hogy a Netflix és az egyéb streaming szolgáltatók filmkínálata a sokszorosa a megvásárolható DVD lemezek számának. Ha viszont valódi 3D-s, valósághű és igazi mozi élményt szeretnénk, akkor egyértelműen a Blu-ray lejátszók felé billen a mérleg, hiszen egy netes streaming szolgáltató alkalmazása soha nem fog tudni olyan minőségű képet és hangot sugározni, mint egy magas minőségű technológiával készült Blu-ray lejátszó.

Tesztelés

Egy közepes méretű mozi szobában teszteltük a Panasonic lejátszóját. 2018-ban került a mozikba a Két királynő című történelmi filmdráma, ezzel kezdtük a lejátszó próbáját. Nagyon szép, tiszta képeket, pontos és dinamikus produkciót tapasztaltunk. Ezt követően a Harc a szabadságért című 2016-os háborús film folytattuk, melyben Matthew McConaughey a főszereplő.  A Panasonic élénk, tiszta képminőséget nyújtott, kiváló színegyensúlyt tapasztaltunk, hangzás terén is elég jól teljesített a lejátszó.

A moziszoba akusztikája megfelelő volt, a falakon és a mennyezeten hangelnyelő és diffúzor elemek, az ablak előtt hanggátló függönyök gondoskodnak a hangzás ideális minőségéről.

Zeneiségével azonban nem voltunk teljesen elégedettek, mert van olyan Blu-ray lejátszó amelyik jobban teljesít ilyen szempontból a Pioneer UDP LX500 Blu-ray lejátszójával összehasonlítva, a Panasonic pontosságban, ritmikában és dinamikában kicsit elmarad a versenytársaknál, viszont a képfelbontása, a teljesítménye és a hangzás tisztasága jobb a Panasonic DP-UB9000 lejátszónak.

Összegzés

A Blu-ray lejátszók korszaka még nem ért véget, ezt bizonyítja a korszerűsített, modern technológiával készült Panasonic Blu-ray lejátszó is. A tervezők és a gyártók haladnak a korral, ezért a modern Blu -ray lejátszókat extra funkciókkal is felszerelték, mint például az online streaming szolgáltatások elérési lehetőséggel. A Panasonic képfelbontása lenyűgöző, nagyon szép, kiegyensúlyozott színeket produkál, tiszta és éles hangzást tud nyújtani, és nagyon jó a teljesítménye is. Pontosságban és dinamikában picit elmarad némelyik versenytársánál hiányoltuk a DVD Audio és a SACD támogatást. Zenei téren van a Panasonicnál jobban teljesítő lejátszó is. A menü opciók bonyolultak és könnyen bele lehet zavarodni, sőt némelyik menü opció teljesen felesleges.

Aki ragaszkodik a valódi moziélményhez, és a tökéletes minőségű képhez, érdemes a Panasonic meglehetősen drága Blu-ray lejátszóját választania.

Írta: Polgár Róbert