Kipróbáltuk a Panasonic PT-FRZ60 lézerprojektort!

Szerző: Robi Közzétéve:

Kipróbáltuk a Panasonic PT-FRZ60 lézerprojektort!

A Panasonic céget 1918-ban alapították Japánban, bár a kezdetekkor még más volt az elektronikai cég neve. 1955-ben találták ki a Panasonic márkanevet. Sokféle termék gyártásával foglalkoznak, ezúttal egy projektort vettünk górcső alá.

A PT-FRZ60 projektor sok technológiai finomsággal, több mint 6000 lumen fényerővel, széles zoom objektívvel rendelkezik, karbantartást nem igényel.

Jellemzők

Panasonic PT FRZ60 projektor fekete

A PT-FRZ60 a digitális (DLP) képalkotó technológiának köszönhetően fényes és éles 1920×1200 felbontású képeket sugároz, 16: 10-es képarányban. A lézerprojektor soha nem igényel lámpacserét. A kék színű lézerek fénye egy foszforkeréken és egy színelválasztó keréken keresztül halad át, így sárga, kék, zöld és vörös fénysugarak jönnek létre, amelyek visszaverődnek a képalkotó chipről, ami a kimeneti lencsére továbbítja azokat. A Panasonic áramköre kihasználja a projektor lézer technológiáját, így biztosítva, hogy ha valami meghibásodik, az áramkör tovább működik és segít fenntartani a magas fényerőt.

Összességében elmondható, hogy a PT-FRZ60 műszaki adatai alapján lenyűgöző: 6000 lumen fényerő, névleges kontrasztaránya 20 000: 1.  A PT-FRZ60 fehér vagy fekete készülékházzal kapható, és lézerének élettartama 20 000 óra. Ez több mint 10 éves, napi 8 órás használatot jelent az év 200 napján.

A PT-FRZ60 a gazdaságos kivetítők felső kategóriájához tartozik, egy beépített lencsével. Nagyon előnyös, hogy nincsenek drága lencsék, ennek ellenére az optika, a fényerő és a képalkotás is magas színtű. A fix objektív hátránya, hogy nem minden szobába illik.

Az objektív nagyon széles, kétszeres zoommal rendelkezik, amely nagy rugalmasságot biztosít a telepítés szempontjából. Ennek jóvoltából a PT-FRZ60 készülék az egyik legkönnyebben telepíthető projektor, nagy mozgásteret biztosít abban a tekintetben, hogy hova szereljük fel.

Három LED található elöl, melyek jelzik, hogy a projektor be van e kapcsolva, vagy a túlmelegedés veszélyére figyelmeztet. Mellette egy fényérzékelő helyezkedik el, a PT-FRZ60 Daylight View funkciójának használatához, amely a kép színét az aktuális körülményeknek megfelelően állítja be. A projektor kezelőpanelje a levegő kiáramlásától távolabbi oldalon van. Be- és kikapcsolás, valamint a Menü vezérlő gombok is vannak a projektoron, a PT-FRZ60 tápcsatlakozója stabil , így a kábel nem fog lazán működni az évek során.

PT FRZ60 teteje

A projektor akár 4K videojelekkel is képes dolgozni, másodpercenként akár 60 képkocka mellett, amelyet a HDCP 2.3-kompatibilis HDMI és DIGITAL LINK HDBaseT portjain keresztül fogad, és natív felbontásban jeleníti meg. Összesen két HDMI bemenet, továbbá két VGA és egy kompozit videó bemenet található a vetítőn. A PT-FRZ60 egyike azon ritka projektoroknak, amelyek HDMI portjain keresztül kínálják a HDMI-CEC vezérlés lehetőségét. Vannak 3,5 mm-es és RCA audio bemeneti csatlakozók és 3,5 mm-es audio kimenet is; a projektorban nincsenek beépített hangszórók. Az RS-232 soros porton kívül a vetítő A típusú USB 5 voltos / 2 amperes csatlakozóval rendelkezik.

pt-frz60-hátoldal fehér

A rendszer két Ethernet portja  a hálózati vezérlés és a jelzési feladatait látja el. A hálózati port olyan vezérlőrendszerekkel is működik, mint a Crestron, az AMX, az Extron, az Art-Net és a PJ Link. Emellett a Panasonic saját Multi Monitoring & Control szoftvere is támogatott.

A PT-FRZ60 projektor azonban nem rendelkezik Wi-Fi-kapcsolattal, sőt még egy opcionális USB-tartozékkal sem, ez elég nagy hiányosság. De ennek ellensúlyozásaként, a Panasonic a nemrég bemutatott PressIT vezeték nélküli rendszert kínálja. Ennek segítségével a PC-vel és mobileszközzel rendelkezők képeket és videókat sugározhatnak bármely HDMI-bemenettel és USB-csatlakozóval rendelkező projektorra.

frz60 távirányító

A projektor távirányítója egy kicsit vaskosabb, mint a legtöbb vetítő távirányítója, de rendkívül funkcionális, a PT-FRZ60 a lehető legtöbbet hozta ki a távvezérlóből. A hangerő növelése, csökkentése és némítása mellett a távirányítóval megváltoztathatjuk a bemenetet, a képarányt és a vetítési módot, valamint kiválaszthatjuk a kivetítő nyolc tesztmintájának bármelyikét. 30 méteres hatótávolsággal rendelkezik, de sajnos hiányzik a 3,5 mm-es infravörös csatlakozó, vagy egy megfelelő távvezérlő csatlakozó a projektoron, amely hosszabb vezetékes kapcsolatot tesz lehetővé audiokábellel.

A PT-FRZ60 az ötletes hő elvezető cső-kialakításnak köszönhetően, (elvezeti a hőt a képalkotó chiptől), szó szerint az egyik legmenőbb kivetítő. A PT-FRZ60 hőmérséklete soha nem emelkedik túl magasra, még néhány órás üzemelés után sem. Szintén komoly előny, hogy az optika le van zárva, és így a projektornak nincs szüksége porszűrőre. Normál körülmények között csak a szívónyílások időszakos porszívózására van szükség.

Panasonic PT-FRZ60 projektor telepítése

A projektor elég nagy súllyal rendelkezik. Négy rögzítési pont van a mennyezetre szereléshez. Bármilyen szögben beállítható.

Azok számára, akik polcra vagy asztalra szeretnék állítani a vetítőt, az állítható elülső láb lesz segítségükre. A kivetítő túlmelegedésének megakadályozása érdekében legalább 50-55 cm szabad hely szükséges körülötte a hűtéshez. Az objektív mellett van egy új manuális-vezérlés, amely mechanikusan felfelé (64 százalékkal) és lefelé (44 százalék), valamint balra (27 százalék) és jobbra (34 százalék) tolhatja az objektívet. Néhányan hiányolni fogják a motorizált képeltolást, de az magasabb költséget jelentene. Az objektíveltolás mellett a projektor akár 40 fokos függőleges és 20 fokos vízszintes trapézkorrekcióra is képes.

A PT-FRZ60 menüje logikus, könnyen kezelhető. A hét képmód kiválasztása, valamint a kontraszt, a szín, a fényerő és az árnyalat beállítása, a rendszer dinamikus kontrasztja, zajcsökkentése és a nappali nézet beállítása is egyszerű, a kép intenzitása állandó marad akkor is, ha a világítás be van kapcsolva, vagy az erős napfény világítja meg a szobát.

PT FRZ60 zoom lencsék

A Panasonic a PT-FRZ60 projektort ellátta fejlett képvezérlőkkel és optimalizálási funkcióval, mint  például a Rich Color Harmonizer funkcióval, amely a képmezőtől függően optimalizálja a színkerék forgási időzítését, hogy  lehetővé tegye az élénk, gazdag színek megjelenítését. A Solid Shine technológia megpróbálja azonos szinten tartani a projektor fényerejét, mivel a lézerdiódák teljesítménye lassan csökken a projektor hosszú élettartama alatt.

Teljesítmény

A teszt során a Panasonic PT-FRZ60 15 másodperc alatt beindult, és azonnal teljes fényerőre váltott. A Gyors indítás menüpont lehetővé teszi az azonnali újraindítását akár 90 percig is, a kivetítő készenléti állapotba helyezése után. Ha elkészült, a PT-FRZ60 2,3 másodperc alatt leállt, így kiváló választás egy olyan helyiségbe, amelyet a nap folyamán különböző emberek, különböző célokra használnak.

Hét képvetítési mód létezik, a rendszer a természetes vagy a normál módba állítható, míg a DICOM Sim beállítás a készülék analizálására szolgál. Bónusz, hogy ezek a módok módosíthatók és elmenthetők. Nincs azonban támogatás 3D-s képek vetítéséhez.

PT FRZ60 dinamikus és standard mód

A dinamikus üzemmód a nagy meglepetés volt a PT-FRZ60 projektornál, mivel a rendszer 6.990 ANSI lument adott ki a mérések szerint. Hátránya, mint a legtöbb projektor legfényesebb módjánál megfigyelhető, a képek túlnyomórészt kék és zöld árnyalatúak voltak.

A PT-FRZ60 jól teljesít a filmek vetítésekor a Cinema móddal. A projektor nem rendelkezik sRBG vetítési móddal, REC709 beállítással viszont rendelkezik, amely megpróbálja elérni a kiváló minőségű síkképernyős kijelző színegyensúlyát. 4640 lumenével a legjobb színegyensúlyt hozta létre, meglepően jó egyensúllyal a bőrszín és a természetes jelenetek között. A projektor DICOM Sim módja a fekete-fehér képek vetítésére használható; 5500 lumenet adott ki.

A PT-FRZ60 energiafelhasználása szabályozható és takarékos. Teljes teljesítmény mellett 403,1 wattot, alapjáraton 10,3 wattot fogyasztott. Alacsonyabb teljesítményű készenléti mód is rendelkezésre áll. Ha a PT-FRZ60 készüléket napi nyolc órán ét, évi 200 napon keresztül használják, nem kerül túl nagy költségbe az üzemeltetése.

Az ECO módban a projektor teljesítménye dinamikus módban 5330 és természetes módban 3590 lumen között változott. A választott üzemmódtól függetlenül nagyjából 320 wattot használt.

Van egy csendes mód is, a projektor meglehetősen alacsony zajszintű, ebben a módban alig 30 dB, normál üzemmódban pedig 35 dB.

A Kipörgetve című 2017-es akciófilmet vetítettük le. A projektor nagyon jól teljesített, élénk színeket, éles képeket közvetített. A fekete szint is megfelelő volt, bár a hagyományos üveglencsével rendelkező projektorok képminőségétől elmarad. A korábban tesztelt JVC DLA-RS3000 házimozi projektorát nem tudja felülmúlni a Panasonic vetítője. A lézerprojektorok legfőbb előnye a hosszú élettartam és az, hogy szinte semmilyen karbantartásra nem szorul, viszont az ára magasabb lehet a valódi üveglencsével működő vetítők áránál, illetve a lézertechnológia miatt a kép és a színek minőség és felbontása sem olyan színtű, mint a hagyományos projektorok esetében. A valósi üveglencsével rendelkező vetítőknél azonban a lencsék élettartama rövidebb és a cseréjük meglehetősen költséges. Mindenki maga döntse el, melyik szempontok fontosabbak számára, a tökéletes képminőség, vagy a hosszú élettartam és az olcsó fenntartás.

Következtetés

pt frz60 projektor képe

A vetítő esetében a rendkívül széles, kétszeres zoom, a mechanikus képeltolás, az alacsony karbantartási igény, és a legalább 6000 lumen fényerő igazán meggyőző képességek. Hiányzik viszont a beépített WiFi, amit kompenzálhatunk a Panasonic vezeték nélküli rendszerének használatával. A fényerő csökken, ha a lencsét a leghosszabb zoom állásban kell használnia, de ha gondosan ügyel az elhelyezésre, akkor ezt a problémát is kiküszöbölhetjük. Mindent összevetve, a PT-FRZ60 képminősége, rugalmassága és karbantartás nélküli hosszú élettartama miatt ideális vétel bárki számára. Beépített hangszórókkal nem szerelték fel, de ez nem nagy hátrány, hiszen a házimozi tulajdonosok általában a megfelelő hangrendszerről sem feledkeznek meg. Amikor házimozi rendszert építünk ki, az első lépés a szoba akusztikájának kezelése legyen, ha valódi moziélményt szeretnénk elérni. Az akusztika javítására mély hangelnyelő membrános paneleket, és diffúzoros elemeket használjunk. A sarkokba basszuscsapdákat, az ablakok elé pedig akusztikus függönyöket helyezzünk el. A legjobb hangszórók is csak tökéletes akusztika mellett szólnak jól!

Írta: Polgár Róbert