Parasound Model 2125 V2 sztereó erősítő teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Parasound Model 2125 V2 sztereó erősítő teszt

A Parasound termékei a kiemelkedő minőségű hangzásukról híresek. A cég alapítója és vezetője Richard Schram, 1981-ben alapította a Parasound céget, San Franciscóban, mivel nem volt megelégedve a piacon kapható audio termékek árával, ami gyakran sokaknak megfizethetetlennek bizonyult. Úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy jó minőségű eszközöket gyártsanak, nem kell feltétlenül egetverő költségeket belefektetni, és így több ember számára is elérhetővé válnak a jó minőségű audio és hifi termékek.

Parasound logó

A Távol Keleten, Tajvanon gyártatja a mai napig, a Parasound termékeket, ennek ellenére el lehet mondani, hogy egy igen jó ár és minőség jellemzi ezt a márkát. A cég másik fontos személye John Curl, aki 1942-ben született, San Francisco-ban, Kaliforniában. Először még magnetofonok tervezésével foglalkozott, majd a hetvenes években a Marc Levinson céghez csatlakozott, ahol elő és végerősítőket tervezett. Ezt követően, független tanácsadóvá vált, és több elektronikai cégnél is dolgozott. Szigorúan ragaszkodik szakmai elveihez, és nem engedi, hogy az általa tervezett készülékeket átalakítsák, azért hogy egyszerűbb és olcsóbb legyen a gyártásuk, vagy hogy az általa előírt magas minőségű alkatrészeket lecseréljék olcsóbbakra és silányokra. Ezért úgy döntött, saját céget alapít 1983-ban, így megalkotta a Vendetta előerősítőt, ezután tovább fejlesztette tudását és 1989-ben a Parasound céghez került.

Model 2125 V2

Parasound model 2125 v2 sztereó erősítő

 

A 2125 V2- es modell elég nagy tömegű, „AB” osztályú végerősítő , melynek előlapján készenléti kapcsoló, A-B hangsugárzó választógomb, illetve a két csatorna működését jelző kijelző található. Az előlap lekerekített sarkokat kapott.

Model 2125 V2 csatlakozások

 

 

Kétállású, érzékeny trigger aljzatokkal, hangsugárzó kapcsolóval szerelték fel, mellyel egy időben üzemelhet a két kimenet. Finomhangolás funkció, a felület áteresztő szűrő és aranyozott banándugó hangsugárzó kábel csatlakozók is megtalálhatók az eszközön.A kábel csatlakozók szorítói, fekete- piros színűek, így ez jelentősen megkönnyíti a bekötést.

Parasound erősítő belső

Toroid transzformátorral és nagy méretű hűtő bordákkal rendelkezik. Csatornánként 8 Ohmon 150 Watt a teljesítménye, 4 Ohmon 225 Watt, hídba kötve, pedig akár 400 Watt is lehet a teljesítménye, minimális torzítással. A frekvenciaátvitel 20 Hz és 50 kHz között van, a jel- zaj aránya, 114 dB, a bemeneti impedancia 33 kOhm, a készülék súlya 12,3 kg.

Aranyozott RCA bemeneteket, 24K, ötutas hangsugárzó sorkapcsokat, és túlmelegedés jelzőt is találhatunk a végfok funkciói között. Quiter és Louder azaz csendesebb és hangosabb beállítási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Az Energy Star és az EU energiafogyasztási követelményeinek teljesítése érdekében, a NewClassic erősítő készenléti állapotban, csak 0,5 wattot igényel. Az alacsony hőtermelés miatt polcon, vagy szekrényben is nyugodtan elhelyezhető az erősítő. Az „AB” osztályú áramkör hatékonyan működik és jóval kevesebb hőt termel, az ”A” osztályú áramkörökhöz képest. Automatikus be és kikapcsolási funkcióval is rendelkezik, tehát, ha az erősítő érzékeli az audio jelet, akkor kapcsol be. Az érintőképernyő gombjai készenléti állapotban világítanak.

 Mi a különbség az előerősítő és a végfok között?

Az előerősítőt, azaz a preamp-ot, akkor alkalmazzuk, ha a bejövő jel gyenge és ezért a standard erősítő, zajnak érzékeli. Egy erősítőnek saját optimális erősítő tartománya van, az ennél gyengébb jeleket előerősíteni kell, majd ezeket a jeleket a végfokhoz küldi az előerősítő, a végfokból pedig a hangfalhoz kerülnek a jelek. A végfokot akkor használjuk, hogyha a nagy hangerőt a standard erősítő csak torzítással tudja produkálni. A végfok egyszerűbb konstrukciójú, nincs benne equalizer, hangszín szabályzás, effektek…stb. A legfőbb funkciója, az, hogy a bejövő jelet jelentős mértékben felerősítse és elküldje a hangszóróhoz. Önmagában is használható a végfok, hangszórókkal csatlakoztatva, de kissé nyersebb, naturálisabb hangzást nyújt, ami ízlés dolga, hogy kinek tetszik és kinek nem.( Az előerősítőn nincs csatlakozási lehetőség a hangszóróhoz.) Az „AB” osztályról azt kell tudni, hogy az „A” osztályhoz képest alacsonyabb a vesztesége, de nem torzításmentes.

Hangzás

A Metallica Worldwired Tour Live in Europe, zenei koncert DVD- jét indítottuk el a Parasound végfok leteszteléséhez. A legendás zenekar koncert felvételeit hallgatva, dinamikus, testes hangzásélményben volt részünk, nyitott sztereó színpadkép jellemezte a végfok produktumát. A tesztre egy moziszobában került sor, egy nagyjából 25 négyzetméteres területű helyiségben, ahol akusztikailag még lesz a jövőben tennivaló. A falakra ugyan már elhelyeztek néhány hangelnyelő panelt, viszont a visszaverődések megfelelő kezeléséhez feltétlenül szükséges lesz majd diffúzoros panelek rögzítésére is.  Primare Pre35 előerősítővel és Klipsch R-620F álló hangszórókkal párosítottuk az eszközt. Meg voltunk elégedve, szépen és tisztán, intenzíven szóltak a mélyek, és a többi tartomány hangzása is megfelelő volt. Az alacsonyabb frekvenciákon azért nem volt minden álomszerű, a feszességet hiányoltuk, illetve úgy tűnt, hogy a színpad mélysége néha kissé zavaros. Nem mindig lehetett elkülöníteni a hangszereket a vokáltól, tehát a részletesség és az alacsony frekvenciák feszessége terén még lenne mit javítani az eszköz hangzásán.

Következtetés

A Parasound végfok erősítője rendkívül kedvező ára, minőségi kialakítása és kellemes, ideális hangzása révén, az audio rajongók kedvence lehet. Nem mondhatjuk hibátlannak a készülék hangzását. A dinamika és a testesség, a sztereó kép nyitottsága abszolút ideális, de a mélyek lehetnének feszesebbek, és a részletességet is hiányoltuk. 5 pontból 4 és fél pontot adnánk a végfoknak, ha osztályozni kellene.

Írta:Polgár Róbert