Teszteltük a Pioneer AVR VSX 934 házimozi erősítőt!

Szerző: Robi Közzétéve:

Teszteltük a Pioneer AVR VSX 934 házimozi erősítőt!

pioneer_vsx_934_reviewNéhány napja ismét egy házimozi erősítőt teszteltünk, megrendelői felkérésre. A tágas, mediterrán stílusú kertes házban igen nagy alapterületű moziszobát alakítottak ki. A kényelmes, dönthető, karfás fotelekkel szemben impozáns átmérőjű vetítővászonnal találtuk szemben magunkat. Ez alkalommal a Pioneer AVR VSX 934 házimozi erősítőjét próbáltuk ki. A szoba akusztikája szinte kifogástalan, bár még néhány diffúzorra szükség lenne az ideális hangzás érdekében. ( ez egyébként már tervben van) Hangelnyelő paneleket és függönyöket már elhelyezett a tulaj, de a visszaverődések miatt még van javítanivaló a hangzáson.

Ismerjük meg alaposabban ezt a nagyszerű középkategóriás berendezést!

Esztétikus, modern megjelenése azonnal elnyerte a tetszésünket. Fekete és ezüst színben kapható. A kijelző olvasható, 2 nagyméretű gomb található a műanyag előlapon.
A Pioneer VSX 934-nél a 3D surround hanghatás elérését a Dolby Atmos Height Virtualizer és DTS Virtual : X technológia biztosítja. A csatornánként 160 Watt (6 Ohm)teljesítményű audio eszköz rendelkezik többek között 6 db HDMI és 2 db HDMI kimenettel, digitális és a bakelit lemezek lejátszását lehetővé tevő Phono bemenettel is. A hétcsatornás erősítő az 5.1.2-es beállítások segítségével, a Dolby Atmos és DTS:X támogatásával kedvez a filmrajongóknak.
A tömörítetlen, nagy felbontású Dolby True HD, DTS HD Master Audio, DTS:X és a többcsatornás Dolby Digital Plus formátumokkal is elbír. A HDMI csatlakozók a 4K tartalmakat is képes kezelni.
Az Apple Airplay 2 jóvoltából saját többszobás rendszert lehet létrehozni Apple eszközökről. Vezeték nélküli hangszóróval lehetségessé válik a zene egyidejű lejátszása mindkét hangszórón.
A DTS Play-Fi-vel több helyiség irányítása is megvalósítható. Természetesen a streaming szolgáltatásokról sem feledkeztek meg ( Spotify, Tidal, Deezer, Amazon Music), valamint beépített Bluetooth, Wifi, LAN interface és internetes rádió is gyarapítja az erősítő számtalan funkcióját. Ingyenesen letölthető az iControlAv alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy az iPhone-t vagy az iPod Touch-ot távirányítóként használjuk.
Az MCACC kalibráló rendszerrel az adott szoba akusztikai adottságainak megfelelően állíthatjuk be az eszközt.
4 analóg audiobemenettel, valamint koaxális és optikai digitális audiobemenettel is ellátták.

A próbatétel

reckless_roses_guns_n_roses_tribute_zenekarElsőként a Guns N’ Roses zenekar” Sweet Child O’ Mine” című dalának koncertfelvételét hallgattuk meg. A kiváló minőségű hangfalakkal, mennyezeti hangszórókkal együtt az erősítő remekül teljesített. A hangzás élettel teli, tiszta és pontos volt, minden apró részlet, finomság hallható volt. Amikor a felülmúlhatatlan Slash a gitárhúrok közé csapott, szinte a zsigereinkben éreztük a ritmust. Teljesen magával ragadott a koncerthangulat, a tomboló közönség soraiba képzeltük magunkat. A basszus határozott, erőteljes volt.
A PHONO bemenet a bakelit lemezek iránt rajongók igényeit elégíti ki. Tagadhatatlanul egyedi , nosztalgikus életérzés kapja el az embert, amikor előkerülnek a régi hanglemezek. Ám ez közel sem jelenti azt, hogy a múlt technikája nem találkozhat a 21.századi modern eszközökkel. Mozart Varázsfuvolájának hallgatása közben szinte megelevenedett a történet. Az Éjkirálynő áriája hallatán tapintható volt a harag és a bosszúvágy. Hihetetlenül élő és tiszta, pontos hangokat, éneket tapasztaltunk. A zenekar minden egyes hangszere felismerhető volt. Egyszerűen nem találtunk kivetnivalót a bakelit lemez lejátszása alkalmával sem.

Mivel mégis csak házimozi erősítőről van szó, nem hagyhattuk ki a mozizást sem. Úgy gondoltuk, hogy olyan filmet érdemes tesztelnünk, ami bővelkedik akció jelenetekben és különleges effektekben.

star_wars_the_rise_of_skywalker_p20Így esett a választás a Star Wars : Skywalker kora című sci-fire. Természetesen Blue-ray minőségben. A Pioneer VSX 934 erősítője a különleges effektek terén is remekelt. A fénykardok vibrálását, az Ezeréves Sólyom suhanását, a küzdelmek hangjait a valós térben hallottuk, a párbeszédek tiszták és érthetőek voltak. Igazán részletgazdag hangélményt kaptunk. Talán a basszus tartományt a film esetében nem éreztük olyan ütősnek, mint vártuk, de ez nem rontott az élményen.

 

Pioneer VSX 934 előnyei:

-kiváló hangminőség
-sok funkció
-erős basszus
-energikus, jól vezérelhető
-ár/érték arány megfelelő

Hátrányként talán csak a tovább bővíthetőség hiányát említenénk meg.

Véleményünk:

Úgy véljük, hogy a tesztelés során meggyőzően teljesített a Pioneer 2019-es modellje. A viszonylag nagy moziszobában is a legjobb formáját hozta. Intenzív, részletes, valós és tiszta hangzást nyújtott minden esetben. A középkategóriás házimozi erősítők között abszolút megállja a helyét, az áráért cserébe korrekt eszközt kapunk. Azt azért meg kell említeni, hogy -mint a legtöbb erősítő esetében-fontos, hogy minőségi hangszórókkal társítsuk, ha valóban a maximumot szeretnénk kihozni hangzás terén. Ne hanyagoljuk el a helyiségek akusztikai kezelését sem! Érdemes online akusztikai mérést kérni, így 95 % pontossággal meg tudjuk határozni a visszaverődési pontokat. Arra figyeljünk az audio eszközök vásárlásakor, hogy az üzletben, ahol kipróbáljuk valószínűleg teljesen más az akusztika, mint az otthonunkban, stúdiónkban, ezért másképp fognak megszólalni a különböző helyszíneken.