Pioneer DM-40 stúdió monitor teszt

Szerző: Robi Közzétéve:

Pioneer DM-40 stúdió monitor teszt

Pioneer-DM-40 stúdió monitorpár

A Pioneer Corporation, amelyet általában Pioneer néven emlegetnek, egy japán multinacionális vállalat, amelynek székhelye Tokióban található, Japánban, és amely digitális szórakoztató termékekre specializálódott. A céget Nozomu Matsumoto alapította 1938-ban Tokióban, rádió- és hangszóró-javító műhelyként. Jelenlegi elnöke Susumu Kotani.

Ismerjük meg közelebbről!

A kompakt méretű DM-40 stúdió monitorokat a minőségi zenehallgatásra, illetve Dj-knek mixeléshez tervezték.

Az elülső basszus reflex rendszerű hangszóró gondoskodik a gazdag és mély basszusról, és  3D sztereó hangzásra is képes, és széles színpadképpel rendelkezik, tiszta, energikus hangzást nyújt akkor is, ha zenekeveréshez, Dj munkához vagy csak zenehallgatásra használjuk.

Az üvegszálas, kúpos mélysugárzók erős, ütős basszust adnak, ami még akkor is megőrzi intenzitását és tisztaságát, ha a monitort a fallal szembe fordítjuk. A „B” osztályú erősítő garantálja a kiegyensúlyozottságot minden frekvencián. Az alacsony frekvenciájú meghajtót kiegészíti egy lágykupolájú, nagyfrekvenciás magassugárzó. Ez kezeli a közepeket és a csúcsokat, ésszerű munkát végez a nagy konvex diffúzornak köszönhetően. A frekvenciatartomány 70Hz – 30kHz között van. Az impedancia 10 Ohm, a maximális teljesítmény 42 Watt.

Átgondolt tervezés

A monitorok hajlított elülső élei maximális merevséget és minimális rezonanciát biztosítanak a tiszta hangzásért bármilyen hangerőn.  A fejhallgató kimenet és a hangerőszabályozó potméter az elülső panelen rugalmas kezelhetőséget kínál, a hátoldali RCA és sztereo 3.5mm-es mini jack bemenetek lehetővé teszik a vonalszintű jel csatlakoztatását, fogadását.

Pioneer DM-40 hangzás

Egy kis stúdióban próbáltuk ki a Pioneer monitorokat, ahol előzetesen már végeztünk akusztikai mérést, és az eredmények alapján az akusztikai kezelés is megtörtént. A falakra hangszereket ábrázoló printelt, fényképes hangelnyelő panelek és a meglehetősen modern stílusú parametrikus diffúzorok kerültek. Egy zenei stúdióban csak akkor lehet tökéletes zenei anyagokat készíteni, ha a hely akusztikáját a megfelelő akusztikus elemekkel kezeljük.

Jason Derulo- Love Not War című legújabb dalával tettük próbára a Pioneer monitorpárt. Az első dolog, ami feltűnik, a meleg és kellemes alsó tartomány. Egy kis monitorhoz képest gazdag és telt hangzást hallhattunk. A közepek és a csúcsok is tiszták és élénkek voltak. Zajos hangok nem voltak jelen, határozottság jellemezte a hangszórót. A fő probléma azonban az volt, hogy a frekvenciák nem voltak megfelelően kiegyensúlyozva. Ha zenei keveréssel, felvétellel foglalkozunk, ez bizony nem kis hiba.  De ha valaki DJ-ként dolgozik, vagy egyszerű zenehallgatásra használjuk, ezek a hangszórók nagyszerűek. A telt alacsony végek egy ilyen kompakt monitornál, vonzó választássá teszi őket a hobbi DJ-k számára.

A DM-40 nagy hangerőt is kínál. Nagyszerű a DJ kontroller csatlakoztatásához, otthoni gyakorláshoz. Nem elég hangos egy partihoz, de amúgy sem stúdiómonitorokat használunk a hangos bulikhoz, rendezvényekhez. A hangszóró hangja nem elég nagy ahhoz, hogy egy teljes szobát egyenletesen betöltsön. Nagyobb hangerő esetén is nagyon minimális a torzítás. Ha olcsó stúdió monitor-készletet szeretnénk, amely tisztességes hanggal rendelkezik, akkor ideális választás a DM40.

A Pioneer DM-40 gyártási minősége megfelelő. Masszív és jól felépített a készülékház. A 4,9 kg-os súlya elég ahhoz, hogy stabil maradjon. A mellékelt kábelek szintén jó minőségűek és elég hosszúak.

A hang telt, valósághű, kiterjedt, így a hangfal nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. A magas hangok azonban néha kicsit túlzottan háttérbe kerülnek.

Csatlakozási lehetőségek

dm-40-hátsó panel

A Pioneer DM-40 két kiegyensúlyozatlan csatlakozási lehetőséget kínál, normál RCA csatlakozást és egy sztereó mini-dugót. A hangszóróhoz tartozik még egy audio átalakító kábel is. A DM-40 fejhallgató-csatlakozóval is rendelkezik a hangszóró front oldalán.

Külső design

Pioneer hangszóró -fehér

A DM-40 elegáns és vonzó, matt fekete színű. A magas, domború diffúzor a magassugárzó körül szép megjelenést kölcsönöz. Ehhez járulnak hozzá a befelé néző ferde élek és a Pioneer logója. A hangszórók fehér színben is kaphatók.

Méretek

A DM-40 egyik vonzó tulajdonsága a kompakt mérete. Tökéletesen alkalmas kisebb stúdióterekhez, ugyanakkor kellemes hangzást nyújt. Ezek a monitorok is elég könnyűek ahhoz, hogy polcokra helyezzék őket. Csak azt ne feledjük, hogy megfelelő térre van szükség körülöttük a légmozgáshoz. Hőelvezetés nélkül a belső alkatrészek túlmelegedhetnek és tönkremehetnek.

Összegzés

A Pioneer stúdió monitorok kiváló ár-értéket kínálnak. Jó hangzást és minőséget nyújtanak. Ez teszi őket a hobbi DJ-k számára elérhető legjobb belépő szintű monitorok kategóriájának vezető tagjaivá. Bár ezek a hangszórók kompakt méretűek, nem mondhatók kicsiknek, és nem is különösebben könnyűek a masszív anyaghasználatnak köszönhetően. Ajánljuk hozzá a Pioneer-DDJ 1000 kontrollert.

Írta: Polgár Róbert