Pioneer SC-LX901 AV erősítő tesztelése

Szerző: Robi Közzétéve:

Pioneer SC-LX901 AV erősítő tesztelése

Annak ellenére, hogy nemrégiben az Onkyo cég felvásárolta a Pioneer házimozi rendszereket és Blu- ray lejátszókat gyártó részlegét, a készülékek megjelenése és kialakítása megőrizte a megszokott Pioneer stílust.

Megjelenés

SC LX 901 ezüst

Az alumínium készülékház stabil, masszív, fekete és ezüst színben kapható, súlya 18,3 kg, méretei : 435 x 185 x 441 mm. Az előlapon, nagyméretű, kör alakú bemenetválasztó és hangerő szabályzó gombokat találunk, melyek kék LED világítást kaptak. A kijelző alatt egy lenyitható fedél található, mely alatt további kezelőgombok helyezkednek el.  Amikor a fedél zárt állapotban van, rés maradt körülötte, ami nem igazán esztétikus. A külső dizájnra a minimalizmus és a letisztultság, valamint a magas minőség jellemzők, az előlap jobb alsó részén az Air Studios felirat olvasható.

SC LX 901 csatlakozások

A készülék hátoldalán hét darab HDMI bemenet található, ezek közül öt darab HDCPP 2.2 kompatibilis, továbbá rendelkezik kettő darab HDMI kimenettel, melyből az egyik ARC kompatibilis, a másik pedig egy külön zóna felé is tud digitális jeleket küldeni. Kettő darab koaxiális és három darab optikai audio bemenettel, valamint a bakelit lemezek lejátszásához szükséges Phono bemenettel (MM) is rendelkezik. Az erősítő csatlakozók aranyozottak. 11 darab hangszóró csatlakozóval szerelték fel az eszközt! A 11.2 csatornás előerősítő kimeneten keresztül akár processzorként is alkalmazható az erősítő. Összesen 88 darab csatlakozást számoltunk meg!

Pioneer sc lx távirányító

A távirányító egyszerű, logikus elrendezésű, leginkább már az Onkyo márka stílusjegyeit viseli magán, sajnos azonban háttérvilágítással nem rendelkezik, ami nem túl előnyös az elsötétített moziszobák esetében.

Nemcsak a távirányítóval irányítható, az ingyenesen letölthető iControl AV applikációval is tudjuk vezérelni az AV vevőt, így okos eszközzel is lehet irányítani. A hangvezérléshez az Airplay 2 és a Siri Assistant is segítségünkre van. Természetesen vezeték nélküli kapcsolatokkal is rendelkezik a készülék, mint például: Wifi, Bluetooth, Fire Connect multiroom és Chromecast built- in.

Fire Connect többszobás rendszer

A Fire Connect egy WLAN alapú vezeték nélküli funkció. Online streamingelésre is van lehetőségünk, és így elérhetővé válik a Deezer, Tidal,Tuneln Internet rádió is. A 4K HDR kép hangformátumokkal is elboldogul, a térbeli hangzást a Dolby Atmos, a DTS: x, és a DTS:X/ DTS Neural X rendszerek garantálják. A digitális hangfeldolgozásért a Sabre Ultra 32 ES90165 D/A konverterek felelnek, ezek a nagy felbontású hangfájlok, mint pl. a FLAC/FLAC HD 192/24, ALAC, DSD formátumok feldolgozásával is megbirkóznak.

A 2D hangformátumok is elérhetőek a DTS HD Master Audio, Dolby True HD és a Dolby Digital Plus jóvoltából. Az OSD menürendszer nagyon jól átlátható. A hangminőséget lehet szabályozni az Air Studios hangolási funkcióval. A londoni Air Studios hangmérnökeivel közösen fejlesztették ki az SC-LX 901 modellt.

Air Studios London kép

Az Air Studios a világ egyik legjobb hangstúdiója, melyet a legendás Beatles tag, George Martin nyitott meg 1970-ben. 1989-ben egy hurrikán tönkretette az épületet, ezért új helyszínt kellett keresni a stúdió számára. 1992-ben talált rá George Martin az észak-londoni Hampstead-ben található, eredetileg egyházi iskolaként és templomként funkcionáló, román stílusú épületre, a Lyndhurst Hall-ra. A kóruséneklésre tervezett és épített hatszögletű terem rendkívüli akusztikai adottságaira azonnal felfigyel George Martin. Számos átalakításon és korszerűsítésen esett át az épület, mielőtt stúdióvá alakították. Számtalan ismert és legendás zenekar és előadó albumát vették fel itt, mint például: Pink Floyd, Queen, Paul McCartney, Genesis,The Police, Black Sabbath, Duran Duran stb. Az Air Studios Lyndhurst-ban készítették el több sikeres film és tévés produkció zenei anyagát is, mint például : Harry Potter és a bölcsek köve, Igazából szerelem, Legsötétebb óra, Wonder Woman, Casino Royale, Sherlock, Doctor Who …stb.

Pioneer MCACC Pro

Pioneer MCACC EQ szoftver

A Pioneer  MCACC Pro szobakorrekciós rendszere meglepően jó munkát végez, nagyon pontosak a beállításai, csupán minimális korrigálásra volt szükségünk a szoftver korrekciós munkája után. Ez mindenképpen a Pioneer erősítő előnyére szolgál, hiszen tudni kell a szobakorrekciós szoftverekről, hogy valójában a legtöbbjük, csak a hangnyomást méri és szabályozza, ezáltal a visszaverődésekből, interferenciákból bekövetkező akusztikai hibákat hangnyomás problémaként érzékelik, így tovább csökkentik azt, melynek következtében jelentős mértékben ronthatják a hangzást. A szobakorrekciós programok akkor igazán hatékonyak, hogyha az adott helyiségben gondoskodunk a megfelelő akusztikai kezelésről. A kezeletlen helyiségek esetében sajnos ezek a rendszerek sem tudnak csodát tenni.

Próbatétel

Az első tesztalanyunk egy zenés mozi, a Renée Zellweger főszereplésével készült Judy című film volt, mely a nagyszerű Judy Garland életéről szól. A mozira a pontosság, a részletesség, érthetőség és dinamika volt jellemző. Széles és mély színpadképet tapasztaltunk, a hangszerek elkülönültek az énektől, hosszú ideig fülfáradság nélkül hallgatható. Kiválónak találtuk az erősítő sztereó hangzását is.

Ezután a nagy sikerű, Netflix gyártású, spanyol sorozat következett, a Money Heist, azaz A nagy pénzrablás. Pontos és részletes hangzásban volt részünk, a hangok körbe vettek minket, valósághű és dinamikus filmélményt tapasztaltunk. Néha hallottunk csupán egyes részeknél, hangsúlytalanságot, túlzott semlegességet. A basszusok azonban rendkívül intenzívek voltak, amely csak tovább fokozta az akció dús jelenetek izgalmát, és a drámai pillanatok súlyát. Kritikaként meg kell említenünk, hogy a basszusok beállításával kicsit meggyűlt a bajunk, és úgy tűnt, hogy inkább a magas hangok felé húz az erősítő hangzása.

Egy átlagos méretű moziszobában próbáltuk ki az erősítőt, Klipsch R-620F álló hangfalakkal társítva. A helyiség akusztikai adottságai megfelelőnek mondhatóak, a falakon hangelnyelő és diffúzoros panelek garantálták az ideális hangzást.

Összegzés

Egyáltalán nem vált a Pioneer hátrányává, hogy az Onkyo cég felvásárolta. Megőrizték a megszokott designt, továbbra is figyelmet fordítanak a magas minőségű alkatrészek felhasználására és a tökéletes hangzás elérésére. A Marantz 7012 erősítővel összehasonlítva, erőteljesebb és dinamikusabb hangzást tapasztaltunk az SC-LX901 próbája során. Zenei téren hibátlan teljesítményt nyújtott az eszköz. A filmeknél helyenként, bizonyos hangoknál túlzott semlegességet vettünk észre, de ez nem tekinthető komoly hibának. A basszusok beállítása kissé nehézkes volt. A térbeliség abszolút tökéletes volt, valósághű, részletes, pontos és dinamikus produktumot nyújtott az SC-LX901. A távirányító kaphatott volna háttérvilágítást, hiszen egy elsötétített moziszobában ez eléggé hasznos funkció. A modern újításként kialakításra került, lenyitható fedél,véleményünk szerint nem volt a legjobb választás, mivel nem túl dekoratív a csukott állapotban lévő ajtó körül fennmaradó rés. A készülékház prémium minőségű, masszív és stabil, látszik, hogy a gyártás során szem előtt tartották a tartósságot.

A Pioneer  szobakorrekciós rendszere a többi márka hasonló szoftveréhez képest, sokkal pontosabb korrekciót hajt végre, ami komoly előnyt jelent a konkurenciával szemben.

Természetesen, ahhoz, hogy valóban ideális hangzás nyújtson egy eszköz, fontos, hogy jó minőségű hangfalakkal párosítsuk,  és az akusztikai javítást sem szabad elhanyagolni!

Írta: Polgár Róbert