Pioneer SX-10AE sztereó rádióerősítő tesztelés

A Pioneer márkanév nem ismeretlen számunkra, több Pioneer terméket is teszteltünk korábban.
Az SX-10AE sztereó erősítő esetében megfizethető áron, csatornánként 100 W teljesítményt, AM/FM tunert, Bluetooth-kapcsolatot, phono előerősítőt (MM) fejhallgató-kimenetet és masszív burkolatot kapunk.

Pioneer SX-10AE jellemzői

sx-10ae csatlakozások

A teljesítménye: 2 x 100 (6 Ohm), a frekvencia-átvitel: 10 – 100 000 Hz, a jel-zaj viszony: 100 dB, a teljes harmonikus torzítás : 0.08 %, a hangsugárzó impedancia : 4-8 Ohm.
4 db analóg audió bemenettel, és 1 db kimenettel, phono bemenettel, fejhallgató és aktív mélysugárzó kimenetekkel rendelkezik.
Méretei: 435 mm x 147 mm x 321 mm, súlya: 6.7 kg.

Design

Pioneer SX-10AE erősítő tesztelés

Stabil, masszív készülékházat kapott ez a modell. Az árához képest jó minőségű a kivitelezése. A merev kialakítás révén elkerülhetők a rezonanciák. Integrált AM/FM tuner és Bluetooth-kapcsolat is található ezen az erősítőn. A négy analóg RCA bemenettel csatlakozhatunk egy CD-lejátszóhoz vagy lemezjátszóhoz. Ezen az áron nem meglepő módon a Pioneerben nincs DAC. Viszont rendelkezik A/B hangszóróváltással. A rövidebb jelutak tisztább hangzást biztosítanak.

sx-10ae-előlap-gombok

A 6,3 mm-es fejhallgató-csatlakozó az előlapon található, a nagy kezelőszervekkel és világos, könnyen olvasható szöveges kijelzővel együtt. A távirányító egyszerű, de praktikus.
Kicsit vintage hatása van az erősítő külsejének, de ez egyáltalán nem hátrány.

Hangzás

Egy kisebb méretű szobában próbáltuk ki a Pioneer SX-10AE erősítőt. Dali Rubicon 6 hangszórókkal párosítottuk az erősítőt. A szoba akusztikailag még nem volt tökéletes. Mivel frissen lett felújítva, így csak részleges akusztikai kezelés történt. A falakon néhány prémium dupla bőrmembrános hangelnyelő panel, és ferdekocka diffúzor gondoskodik a hangok megfelelő csillapításáról és szétszórásáról.

A hibátlan hangzás érdekében azonban szükség lesz még a mennyezetre is néhány diffúzor előlapos panelre, illetve a mély hangok optimalizálásához a sarkokba is el kell helyezni membrános sarokelemet. A helyiségek akusztikájának javítása nélkül nem érhetünk el kielégítő eredményt még a legprofibb audio, hifi berendezésekkel sem.

Az SX-10AE teres, tiszta, semleges hangzást produkált. Részletgazdag, határozott előadást kaptunk. A hangszerek jól elkülöníthetően szóltak, a dinamika is egész jó volt, bár lehetett volna még jobb. A középtartományok is határozottak voltak, a basszusok és a magas tartományok is rendben voltak.

Az SX-10AE automatikusan kikapcsol, ha bizonyos ideig nem használják. (Stand-by üzemmód)
Ami igazán nagyszerű az SX-10AE készülékben, az, hogy a bemenetek kezelése, és a beállítások a lehető legegyszerűbbek. A hangsugárzó csatlakozók egyszerűen csatlakoztathatók egy réz hangsugárzó vezetékre, de banándugót is fogadnak. Csatlakoztathatunk két hangszórót az „A” vagy a „B” csatlakozó használatával, vagy összesen négy hangszórót mindkettő használatával. Bármilyen forrásbemenet csatlakoztatható egyszerű RCA-kábellel, beleértve a mélysugárzót is a sub-out bemeneten keresztül.

Amire azonban mindenképpen figyeljünk, az a teljesítmény. Erre figyelmeztet is a gyártó. A figyelmeztetés szerint ez a vevő képes kezelni két darab 4 ohmos hangszórót, de négyet már nem. Ha valaki megpróbálná, tönkreteheti a hangszórókat.

Egyébként ez az erősítő, a 2 x 100 Watt teljesítménnyel bőven elegendő a nem professzionális hangszórók meghajtásához.
Az olcsóbb vevőkészülékektől eltérően, az SX-10AE belsejében lévő alkatrészek levegősen, egymástól távol helyezkednek el. Fontos, hogy ne tegyünk semmit a vevőegység tetejére – a szellőző okkal van ott, ha a készülék nem tud megfelelően szellőzni, túlmelegedhet.

A Bluetooth kapcsolat jóvoltából gyors és egyszerű az üzembe helyezés, bár azt tapasztaltuk, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül kicsit veszített a hangzás a kiterjedtségéből.

sx-10ae-távirányító

Kisebb méretű szobákba ajánljuk elsősorban, mert egy nagyobb helyiségben nem elég meggyőző az ereje. A digitális bemeneteket kissé hiányoltuk.
A távirányítóval, vagy okostelefonnal is vezérelhető az erősítő.

Összegezve

Ez a sztereó erősítő egy remek termék azoknak, akik szeretnék kímélni a pénztárcájukat, de szeretnének rádiózni, vagy igényük van a Bluetooth streamelésre. A design egyszerű, tetszetős, a kedvező ára ellenére minőségi és masszív a kialakítása. A beépített Bluetooth kapcsolat komoly előny, bár a hangzás minősége kissé romlik vezeték nélküli kapcsolat esetén. A hangzás naturisztikus, teres, tiszta és részletes, bár a dinamika lehetne kicsit jobb. A mélyek, magasak a helyükön vannak, a középtartományok is ideálisak. Stúdiókba is ajánljuk, phono bemenettel is rendelkezik.

A digitális bemenetek sajnos hiányoznak, és nagyobb szobákban nem elég erőteljes a hangzása. Fontos, hogy jó minőségű hangszórókkal párosítsuk. Kisebb szobákba, otthoni stúdiókba viszont teljes mértékben megfelel, és elegendő teljestíményt nyújt.
Ebben az árkategóriában abszolút ajánljuk a Pioneer SX-10AE erősítőjét.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts