Kipróbáltuk a Polk Audio PSW10 mélynyomót!

1972 -ben Mathew Polk, Sandy Gross és George Klopfer megalapították a Polk Audio nevű, audió termékeket gyártó vállalatot. A cég székhelye a kaliforniai San Diego -ban van, és 2006 -ban az Directed Electronics vette át. A Polk Audio vezető szerepet tölt be az audio termékek forgalmazása területén, és az évek során erős versenytárssá nőtte ki magát, kiváló termékeket és kiváló hangminőséget kínál elérhető áron.

Polk Audio PSW10 tulajdonságai

-Kimenő teljesítmény 500 Watt

-Dinamikus teljesítmény 100 Watt

-Frekvencia-átvitel 40 – 160 Hz

-Szabályozható keresztváltó-frekvencia

-Automatikus kikapcsolás és készenléti állapot

-Hangerőszabályzó

-Fáziskapcsoló

-Vonalbemenet

-Hangszórók

-Mélysugárzó átmérője 250 mm

-Méretek: 356 x 365 x 401 mm

A minimális rezonanciájú MDF-ből készült mélynyomó szekrény belső merevítőkkel van ellátva, amelyek kiváló tisztaságot biztosítanak a legmélyebb tartományokban is. Házimozi rendszerekhez is tökéletesen használható.

Az SW10 könnyen csatlakoztatható a meglévő zenei sztereó készülékkel online vagy hangszóró szintű csatlakozásokon keresztül.  A dinamikus aluláteresztő crossover segítségével a mélynyomó hangját a többi hangszóróval összehangolja.

Megjelenés

A PSW10 a szokásos dobozos formája nem különbözik más márkák mélynyomóitól. Kétféle változatban kapható: cseresznye színű vinyl és fekete tölgyfa vinil. Mindkettő jó minőségű felülettel rendelkezik, így kiválóan beilleszthető a modern házimozi- vagy hangrendszerek stílusához, színeihez.

Tervezés

Polk Audio PSW10 mélynyomó-teszt

A PSW10 mélysugárzót vastag terelőburkolattal látták el, a hagyományos fából készült blokk titánból készült. Merevített burkolattal rendelkezik, csillapított kialakításának köszönhetően kiküszöböli az állóhullámokat és a torzulásokat. A maximális mélyhangok előállítására irányított és finomhangolt basszus port az egyik legfontosabb eleme a mélynyomónak. Lézer alapú KlippelDistortion mérési technológiával is rendelkezik, amely csökkenti a hang torzulását, és mély és pontos hangzást biztosít. A legtöbb Polk Audio hangszóró és mélynyomó rendkívül magas hangerőn hallgatható, anélkül, hogy befolyásolná a hangminőséget. A Polk Audio PSW10 sem kivétel.

Tesztelés

Ideális kis és közepes méretű szobákhoz. Nagyobb helyiségekbe inkább nagyobb teljesítményű mélynyomókat javaslunk. Egy kisebb nappaliban teszteltük a mélynyomót, NAD T758 V3 házimozi erősítővel és Magnat Transpuls 1500 hangfalpárral csatlakoztattuk. A szoba akusztikája sajnos még nem volt megfelelő, mivel az új építésű lakás még nem készült el teljesen, ezért a falak és a mennyezet visszatükrözik a hangokat, a nagy ablakfelületekhez és a szép márványpadlóhoz hasonlóan. A falakra hangelnyelő és diffúzoros panelekre lesz szükség, az ablakok elé pedig akusztikus függönyöket javasoltunk, melyek vastag, sűrű szövésüknek köszönhetően jelentősen javítanak az akusztikán. Bár a márványpadló valóban csodálatosan mutat, akusztikai szempontból nem túl előnyös, ezért akusztikus szőnyegek elhelyezésére lesz szükség.

PSW10 hátoldal

A  bemenetek kényelmesen hozzáférhetők, könnyen csatlakoztathatók a legtöbb hangrendszerhez. Az intelligens  érzékelőkkel optimális hangélményt kapunk. A PSW10 lenyűgöző mélyhanghatást produkál. Az ütőhangszereket tisztán és lenyűgöző pontossággal lehetett hallani. A mélyhangok tiszták, élesek és részletgazdagok, anélkül, hogy túlzottan erőteljesen elnyomnák az általános hangminőséget. A PSW10 kis- és közepes méretű helyiségekben hangzik a legjobban. A PSW10 egy nagy szobában küzd. Ha intenzívebb mélyhangokra vágyunk nagyobb helyiségekben, érdemes a Polk Audio PSW12 vagy PSW505 típusát választani. A hangminőséget befolyásolja a Polk Audio PSW10-ben szerelt 50 wattos RMS erősítő is. Az erősítő kiváló mélyhanghatást biztosít még alacsony hangerő mellett is. A lenyűgöző 50 wattos erősítőt minimális energiafogyasztásra tervezték.

Gyakran előfordul, hogy a legtöbb mélysugárzó leáll rendkívüli hangerőn. Szerencsére a Polk Audio PSW10 kiváló tömörítési áramkörrel rendelkezik, amely korlátozza a hang torzulását, ha nagy hangerővel hallgatjuk. Ez az áramkör csökkenti és megelőzi a nagy hangerő okozta esetleges károkat.

A Polk Audio PSW10 hasznos intelligens érzékelő áramkörrel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a mélynyomó automatikus be- és kikapcsolását. Ez azt jelenti, hogy nem kell attól tartani, hogy manuálisan kell kikapcsolni a mélysugárzót áramkimaradás vagy váratlan leállás esetén. Az automatikus be- és kikapcsolás funkció megvédi a mélysugárzót az esetleges túlfeszültségtől.

A Polk Audio PSW10 nagyon hatékony az árához képest. A hangkimenet minősége meglepően lenyűgöző. A mély, részletes basszust és a tiszta hangokat nagyon kellemes hallgatni.

Végső ítélet

Ez a mélynyomó meglepően jó hangminőséget nyújt kedvező árához képest. Ezenkívül kiváló kiegészítője a meglévő hangrendszernek vagy házimozi -rendszernek. Tiszta és letisztult hangzás jellemzi. Nemcsak kiváló hanghatásokat kínál, hanem kiváló basszus effekteket is tartalmaz, továbbfejlesztett hangokkal. Hála az 50 W-os RMS erősítőnek és a 10 hüvelykes illesztőprogramnak, amely biztonsági mentést készít az egész rendszerről- tökéletesíti a végső hangminőséget a Polk Audio PSW10 esetében. A fából készült blokk és az előkelő kivitelű ház elegáns megjelenést kölcsönöz a mélynyomónak, amellett, hogy praktikus és megfizethető!

A Polk Audio PSW10 rendkívül könnyen csatlakoztatható a legtöbb rendszerhez; azonban még mindig nincs közvetlen LFE bemeneti kapcsolata a mélysugárzó keresztváltójának megkerülésére. Mivel a PSW10 kompatibilis más Polk Audio hangszórókkal, előfordulhat, hogy a PSW10 használata nem maximalizálható. Bár a PSW10 lenyűgöző mélyhangkimenettel rendelkezik, nehezen tud erőteljes és nagyméretű helyiségekhez megfelelő mélyhangokat biztosítani. A PSW10 alkalmas kisebb helyiségekben való használatra.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts