A PreSonus Eris E5 aktív kétutas stúdió monitor hangfalat teszteltük

1995-ben Jim Odom és Brian Smith megalapították a PreSonus-t, amelynek a legfőbb célja, hogy professzionális hangminőséget kínáljon, megfizethető áron.

A Presonus Eris E5 közeltéri monitorhangfal jellemzői:

Presonus Eris E5 stúdió monitor

A frekvencia átvitel 53 Hz – 22 kHz, amely összehasonlítva más ilyen méretű és árú stúdiómonitorokkal, igen nagyszerű, hallhatunk minden részletet, amelyet elvárhatunk a jó stúdió monitoroktól. A keresztváltó frekvencia 3 kHz, 45 Watt teljesítményű Kevlar mélysugárzóval, 35 Wattos kis tömegű selyem dóm magassugárzóval és 70 Wattos AB-osztályú kettős erősítéssel rendelkezik.

Az elülső panelen elhelyezkedő akusztikus nyílás biztosítja az ideális basszus frekvenciát. A középtartomány és a magastartomány is változtatható, szabályozható a felületáteresztő szűrő és az akusztikai tér is. A kimenő áram korlátozás, az RF interferencia, a túlmelegedés, a tranziens és szubszonikus védelem az eszköz élettartamát növeli meg. Az optimalizált, rezonanciagátló belső merevítés jóvoltából garantált a tiszta, rezonanciamentes hangzás. Szimmetrikus XLR/6,3 mm-es és aszimmetrikus RCA bemenetek találhatók a hátlapon. A folyamatos maximális hangnyomás 102 dB. Nincs szükség túl hangos hangszórókra kis és közepes stúdióban. A laminált, közepes sűrűségű farostlemez hangdoboz méretei 17,8 x 19,5 x 26 cm, a tömege 4,63 kg.

Hangminőség

eris e5 hangfal

Természetesen a legfontosabb a hangminőség. Az Eris E5 stabil és kiváló hangminőséget kínál. A hangzás semleges, lapos, ami kritikus fontosságú egy jó stúdió monitor esetében. A közepek kellően kifinomultak, a csúcsok kissé túl élesek voltak, és igazításra szorultak. A basszus az, ahol a PreSonus nehézségekbe ütközik. Ezek végül is stúdiómonitorok, így nem számítottunk dübörgő basszusra, de az alsó vég egy kicsit hangsúlyosabb lehetett volna. Ismét néhány kiigazításra volt szükség ahhoz, hogy elégedettek legyünk. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ezek stúdió monitorok, nem pedig otthoni sztereó hangszórók. Ha dübörgő basszusra vágyunk, akkor ne ezeket a hangszórókat válasszuk.

Ez a közeltéri monitor azonban kiválóan alkalmas stúdióban való használatra. Elég hangosak, ha a közvetlen közelében tartózkodunk, és azok a részletek, amelyeket az otthoni sztereó monitoroknál általában nem hallunk, Eris E5 próbája során határozottan kivehetőek voltak. Bár nem olyan kifinomult, mint a drágább modellek, mindenképpen magasabb szinten tudja keverni és sugározni a zenét, mint az általános hangszórók.

Tervezési minőség

Sok stúdió-monitor nehézkes tömörfa doboz házzal készül. A PreSonus Eris E5 néhány más hangszóróhoz képest érezhetően könnyebb, ami miatt azt feltételezhetjük, hogy olcsó és silány minőségűek. Szerencsére nem erről van szó. A kivitelezés során szilárd és jó minőségű anyagokat használtak.

A Kevlar alacsony frekvenciájú induktorok erős hőálló tulajdonságúak, a hangsugárzók készítésénél előszeretettel alkalmazzák, és jó okkal. Ez a szilárd anyag nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hangszóró élettartama megnövekedjen. A külső interferencia minimalizálásáról is gondoskodtak. Bár ezt sikerült meglehetősen hatékonyan megoldani, még mindig nem tökéletes, különösen alacsony hangerőn, mivel hallani lehetett némi sistergést. Más elektronikus eszközöket, például a telefonokat érdemes eltávolítani a hangszóróktól. Ez elősegíti az interferencia minimalizálását.

Beállítások

A Presonus Eris E5 lehetővé teszi a középső és a magas frekvencia beállítását a hangszóró hátulján található gombok segítségével. A lehető legjobb hangzás érdekében beállíthatjuk az egyes frekvenciákat. Sok olcsóbb stúdiómonitor nem rendelkezik ezzel a funkcióval. Természetesen nagyon fontos, hogy a stúdióban megfelelő akusztika legyen. Ennek érdekében gondoskodni kell a falak akusztikus kezeléséről. Érdemes akusztikai szakember segítségét kérni és akusztikai mérést végeztetni, melynek segítségével pontosan meghatározható, hová, milyen típusú akusztikai panelt ajánlott elhelyezni. Szélessávú akusztikus panelekre olyan helyiségekben van szükség, ahol az utózengési idő (visszhang) magasabb a referencia értéknél, a stúdiókban még nagyobb jelentősége van a visszhang csillapításának. A Giga hangelnyelő panel membránnal a basszus hangok optimalizálását biztosíthatjuk. Ha a stúdió nagy üvegfelületekkel rendelkezik, mindenképpen ajánlott hanggátló függönyöket is beszerezni, mivel az üveg sima, kemény felülete visszatükrözi a hangokat.

Lehetőség van a hangszóró akusztikus terének háromféle beállítására, a hangszóró elhelyezkedésétől függően. Külső megjelenése finom, visszafogott, talán kissé unalmas.

Bemenetek

Eris E5-csatlakozások

Három csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre. Kiegyensúlyozatlan RCA bemenet, ¼ hüvelykes kiegyensúlyozott TRS és kiegyensúlyozott XLR. A különböző csatlakozási lehetőségek használata különösen akkor jó, ha már rendelkezünk jó minőségű kábelekkel. RCA kábel van a hangszóróhoz mellékelve, de érdemes egy TRS vagy XLR kábelt is beszerezni.

A PreSonus Eris E5 igazán megfizethető, különösen az általa kínált szolgáltatásokat figyelembe véve. Kevés stúdiómonitornak sikerül ezt az árat kínálni, úgy, hogy mégis szilárd teljesítményt nyújt.

Az E5 nagyszerű vezérlést kínál a frekvenciaválasz és az akusztikus hangolásához. A szokásos erősítés-szabályozás mellett a közép- és felső tartományok beállítások gombjai is megtalálhatók az eszközön. Ezek a gombok lehetővé teszik az egyes tartományok erősítésének növelését vagy csökkentését 6db-ig.

Az akusztikus tér vezérlés lehetővé teszi az Eris E5 tökéletes integrálását bármely helyiségbe vagy környezetbe. A monitor helyzete alapján kompenzálni fogja az adott frekvenciákat. Például gyakran előfordul, hogy ha a hangszóró közel van a falhoz, akkor a mélyhangok hangsúlyosabbak lesznek, és elrontják a hangzást. Ezekkel a változtatásokkal azonban kijavíthatjuk ezeket a hibákat.

Kiknek ajánljuk a Presonus Eris E5 hangfalat?

Figyelembe véve a kissé gyenge basszusát, úgy gondoljuk, hogy azok azoknak a Hip-hop vagy egyéb hasonló műfajt kedvelő producerek számára, akik nagyon támaszkodnak a basszusra, nem biztos, hogy ez az ideális hangszóró. De máskülönben a hangszórók a zenészek széles körének megfelelőek, különös tekintettel a hátsó panel kezelőszerveinek sokoldalúságára.

Kezdő hangmérnökök, vagy hobby zenészek, és szakemberek számára is nagyszerű választás lehet az Eris E5, amely sokféle környezetben is jól működik. Ezek a monitorok megfizethetőek, könnyen szállíthatóak és a környezettől függően kiválóan használhatóak. Semleges hangzásúak, a magas és a középtartományok némi beállítás után megfelelőek. A basszus hangok viszont nem elég erőteljesek a Presonus modellnél.

Írta: Polgár Róbert

Similar Posts