A Primare Pre 35 sztereó és DAC előerősítőt próbáltuk ki!

Szerző: Robi Közzétéve:

A Primare Pre 35 sztereó és DAC előerősítőt próbáltuk ki!

Primare 35

A svéd székhelyű Primare céget egy dán tervező, Bo Christensen alapította 1985-ben. Termékeikre a tartósság, a minőségi alkatrészek és a jó hangzás jellemző. Olyan audio eszközöket gyártanak, amelyek tökéletes hangzást produkálnak.
Pre35 és Pre35 Prisma

A Pre35 a Pre25 Prisma analóg változata, amely a későbbiekben tovább fejleszthető DM35 digitális analóg dekóderrel, illetve Prisma modullal. A Prisma modul a digitáls forrásokból érkező adafolyamok feldolgozására képes, így okostelefonokkal, táblagépekkel is társítható, támogatja többek között a WAVE, FLAC,ALAC, MP3, M84, DSD …stb. formátumokat. Primare--35-Prisma-eloerosito-insideAz integrált DAC áramkör a digitális audio adatokat LPCM formátumban dolgozza fel. A Pre 35 előerősítő, AKM AK4497 chipet kapott, ami garantálja a kiváló hangminőséget és képes a nagy felbontású digitális jelek analóg átalakítására. Több szobás vagy zónás vezérlési és csatlakozási módot kínál. 2 pár XLR, 3 pár RCA analóg bemenettel, 4 db optikai Toslink digitális bemenettel, valamint 2 db RCA koaxális és 1 db USB -B bemenetekkel rendelkezik. Az analóg bemeneteken érkező jeleket a 48 kHz vagy 96 kHz digitális formátumra alakítja át. Primare-PRE35-Prisma-sztereó-előerősítő-hátlap_bigAz integrált vezeték nélküli streaming funkció révén elérhető válik a Bluetooth, AirPlay, Spotify..stb. Képes továbbá CD, TV, számítógép digitális hangjainak jelfeldolgozására is. Szabályozott Pre és LINE kimenetekkel szerelték fel az eszközt.

Hangzás, Tervezés, Kivitelezés

Primare--eloerositoA Primare cég készülékeinél egyáltalán nem szempont a szép, csinos külső. Így a megjelenésétől nem estünk hasra, a teljesítménye sem falrengető. A skandináv audio eszköz tervezésekor és előállításánál az „se több, se kevesebb” elve lebeghetett a fejlesztő mérnökök szeme előtt. Számukra a kifogástalan hangzás, a minőségi alapanyagok és alkatrészek használata fontos. A rövid jelutak csökkentik a bemenő és kimenő jelek torzulását. A Pre35 stabil fémháza meggátolja a rezonanciát, ezáltal is tovább javítja a hangzást. Az alumínium előlapon fekete-fehér OLED kijelző található. 2 db Wifi antennával rendelkezik a készülék. A hátsó panelen 12 V-os trigger kapcsolás vezérlő, RS232 port és IR be és kimenet kapott helyet. A Pre35 11,3 kg tömegű.
„D”osztályú, 200 Wattos teljesítmény
Az előerősítő a „D” osztály besorolást kapta. A „D” osztályú erősítők hatékonysága kiemelkedő, a hőtermelődés pedig igen alacsony.

Tesztelés

Sonus Faber hangszórókkal együtt kezdtünk bele a teszthallgatásba, egy pest megyei kertes ház moziszobájában. Az akusztikát még javítani kell diffúzor panelekkel, annak érdekében, hogy a hangok egyenletesen, minden irányban és szögben szóródjanak szét a térben. A Queen zenekar fantasztikus slágerét, a Who Wants To Live Forever-t hallgatva, felidéztük magunkban a Hegylakó című film történetét. Freedie Mercury egyedülálló hangja csodálatosan, tisztán zengett, részletgazdagságot, dinamikát tapasztaltunk. A közép és magas tartományokban tökéletes sztereó élményt kaptunk, de a mélyeket túlzottan soknak éreztük.
Rock ’n Roll műfajjal folytattuk, Little Richard Tutti Frutti című száma igazán pezsdítően hatott ránk. A Pre35 teljesítménye éppen elegendő volt ahhoz, hogy az eredeti előadás hangulatát visszahozza. A basszus tartományt ezúttal is tolakodónak tartottuk, sőt, néha a mélyek tisztaságával is akadtak gondok. Kisebb hangerőn valamivel jobb volt ez a helyzet, de azért nem voltunk teljesen elégedettek.

Antonio Vivaldi Négy évszak művéből, az Ősz került sorra. A hangszerek finoman, ízlésesen szóltak, a vonósok minden húrpendülése kivehető volt. A közép és magas hangok kiválóak voltak, de sajnos a mélyebb tartományok ennél a zenénél is túlzóak voltak.

Összegezve

A svéd gyártó korrekt készülékkel állt elő, a teljesítmény és a funkciók éppen elegendők, de a Prisma modul nélküli verziót tovább lehet modulárisan bővíteni, ami pozitív tulajdonság. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik a külső megjelenéssel nem igazán törődnek és nem a brutális teljesítmény hívei. A hangzás majdnem tökéletes, ám azért nem hibátlan. A Primare Pre35 nem nyújt többet annál, mint amit ígér, de azt maximálisan betartja. A masszív készülékház gondoskodik a rezonanciák redukálásról, a prémium minőségű alkatrészek tartósságot és megbízhatóságot sugallnak. Megfelelő dinamikát, pontosságot és részletes hangképet produkált az előerősítő. 5 pontból 4 pontot adnánk a svéd előerősítőre.